• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,32% 0,07
  • EURO

    51,11% -0,30
  • GRAM ALTIN

    6054,71% -5,47
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası senaryolar tartışıldı

13 Kasım 2022, Pazar 12:50
13 Kasım 2022, Pazar 12:50
Rusya-Ukrayna savaşı sonrası senaryolar tartışıldı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası senaryolar tartışıldı

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) ile 7 ülkeden farklı düşünce kuruluşunun işbirliği ve katılımıyla düzenlenen III. Uluslararası Küresel Güvenlik Konferansı, 'Rusya-Ukrayna Çatışması ve Sonrası: Yeni Bir Sistemik Türbülansa Mümkün mü' temasıyla gerçekleştirildi.
Koordinatörlüğünü, HKÜ İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Murat Aslan’ın yaptığı çevrimiçi olarak düzenlenen konferans’a onur konuğu olarak katılan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasl Bodnar, konuya ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi ve savaşın yayılma riskine dikkat çekerek, Rusya’nın yayılmacı politikasının tüm bölgeyi ve dünyayı tehdit ettiğinin altını çizdi. Konferansın açılışında konuşan HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, “Rusya-Ukrayna savaşı gelecek için kötü senaryoların konuşulmasına sebep oldu. Muhtemel nükleer savaş projeksiyonları ve ekonomik travmalar tartışılmaya başlandı. Bazı devletler, iklim değişikliğine bağlı doğal afetler yerine, bütçelerini askeri harcamalara daha çok yönlendirmeye başladılar. ‘En kötü senaryoya doğru mu gidiliyor?’ endişesi oluştu. Bu bağlamda, biz akademisyenlerin olumsuz bu yankılanmaların tehlikelerini hatırlatmak ve kamuoyunu doğru aydınlatmak için daha fazlasını yapmamız gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle, bu konferans, risklere daha hazırlıklı olmak adına teori ve pratiğin sinerjisini bütünleştirmek için yapılan önemli bir işlev görecektir. Ortak geleceğimizi geliştirecek şekilde, dünyanın arzu edilen değişim ve ilerlemesine katkıda bulunmamızı dilerim” dedi.
Toplam üç panel halinde gerçekleştirilen konferansta “Ukrayna Savaşının Etkileri: Ekonomi, Güvenlik ve Küresel Yönetişim”, “Mevcut Güvenlik Riskleri” ve “Tehditlere Uyum içinde Uluslararası Mukabele” temaları tartışıldı. Dr. Murat Aslan’ın yönettiği ilk panelde HKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Keser “Çatışmaların Arifesinde Liderlerin Anlatıları: Putin ve Zelensky’nin Karşılaştırmalı Söylemi” sunumunu gerçekleştirdi. Romanya’nın Yeni Strateji Merkezi Onur Üyesi (E) Büyükelçi Gheorghe Magheru ise Karadeniz’deki güvenlik durumunu küresel ve bölgesel kaygılar bağlamında inceledi. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Acer’in yönettiği ikinci panelde; Macaristan’ın Andrassy Üniversitesi’nden Prof. Heinrich Kreft, Avrupa’nın Rusya’ya karşı iş birliği ve mücadele tercihleri arasına sıkışan siyasetine açıklık getirdi. Bulgaristan’ın eski Savunma Bakanı Yardımcısı ve Sofya Güvenlik Forumu Başkanı Jordan Bozhilov ise Dünya sisteminde parçalanmışlığa dikkat çekerek yeni düzenin tekrar inşa edilmesi gerektiğini ifade etti. Sırbistan’ın Jeostrateji ve Terörizm Araştırmaları Merkezi Başkanı Vlade Radulovic, yeni tehditlere karşı bölgesel iş birliği çözümlerinin daha etkin olabileceğini vurguladı. HKÜ Öğretim Üyesi Dr. Murat Aslan da modern dönem çatışmalarının eğilimlerini incelerken düşük profilli çatışmalarla topyekûn harp arasında kalan bölgesel ‘süper çatışmaların’ olabileceğine dikkat çekti.
Almanya Şark Enstitüsü Araştırmacısı Benedict Van Den Woldenberg yönetiminde yürütülen üçüncü panelde HKÜ Öğretim Üyeleri akademik çalışmalarını sundu. Doç. Dr. Ercan Seyhan el yapımı patlayıcıların stratejik silahlar haline dönüştüğünü vurgularken, Dr. Pelin Aliyev gıda güvenliğinde yaşanan sorunlara yönelik araştırmasını anlattı. Doç. Dr. Cenker Korhan Demir ve Dr. Burçin Uluğ ise Rusya - Ukrayna Savaşı ile birlikte teorik çalışmaların birbirleriyle nasıl çeliştiğine dikkat çekip büyük güçlerin rekabetine yönelik sunum yaptı.
Konferansın İngilizce dilinde hazırlanacak bildiler kitapçığının önümüzdeki günlerde Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin web sayfasında yayımlanacağı belirtildi
[gallery ids=',59269']
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Zelenskiy: Esir takası ihtimali var

Şanlıurfa'da elektrik direğini oyup kaçak hat çektiler

Tekirdağ’da uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı

Okullarda ikinci ara tatil sona erdi: 18 milyon öğrenci ders başı yaptı

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Erzurum’da kayganlaşan yolda kaza: 2 ölü, 5 yaralı

Altın sert çakıldı, 4 ayın dibini gördü

New York LaGuardia Havalimanı’nda uçak ile araba çarpıştı

Ülke genelinde yağışlı hava etkili olacak

Filistinli esirler sistematik işkence izleriyle özgürlüğe kavuştu

ABD'nin Hark Adası planına İran'dan sert uyarı: Misilleme genişler

Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinlilerin köylerine saldırdı: 9 yaralı

Lübnan'da siyonist rejim saldırılarında 1029 kişi şehit oldu

Siyonist rejim Gazze'de polis aracını vurdu: 3 şehit

Trieste'de yüzlerce muhacir bir araya geldi

İran'dan misilleme: Tel Aviv çevresi vuruldu, ağır hasar oluştu

İşgal ordusu Lübnan'da fosfor bombası kullandı

MİT Başkanı Kalın, HAMAS heyetiyle görüştü

Hakkari'de eğitime bir gün ara verildi

Siirt’te bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 2 yaralı

İran'dan savaşta yeni strateji

Şanlıurfa’da iş yerine uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Pakistan'dan Hindistan'a " İndus Suları Anlaşması'nı uygulayın" çağrısı

Adıyaman’da sele kapılan 4 kişi ekiplerin çalışmasıyla kurtarıldı

Ağrı Dağı’nda tipiye yakalanan dağcılar için ekipler harekete geçti

Şanlıurfa’da sağanak sonrası sel: Evleri su bastı

İran: Enerji santrallerimize saldırı olursa bölgedeki tüm enerji santralleri hedefimiz olur

Bangladeş'te otobüs ile tren çarpıştı: 12 ölü, 26 yaralı

Erzurum'da kontrolden çıkan otomobil şarampole uçtu: 2 ölü, 5 yaralı

Fatih’te 2 bina çöktü: Enkaz altından kurtarılan bir kişi hayatını kaybetti

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Zelenskiy: Esir takası ihtimali var

Şanlıurfa'da elektrik direğini oyup kaçak hat çektiler

Tekirdağ’da uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı

Okullarda ikinci ara tatil sona erdi: 18 milyon öğrenci ders başı yaptı

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Erzurum’da kayganlaşan yolda kaza: 2 ölü, 5 yaralı

Altın sert çakıldı, 4 ayın dibini gördü