• BIST 100

    10929,77%0,54
  • DOLAR

    40,86% 0,01
  • EURO

    47,62% 0,01
  • GRAM ALTIN

    4380,00% 0,00
  • Ç. ALTIN

    7051,98% 0,00

Rusya: Zaporijya Nükleer Santrali’nin başka bir ülkeye devredilmesi imkansız

25 Mart 2025, Salı 11:06
25 Mart 2025, Salı 11:06
Rusya: Zaporijya Nükleer Santrali’nin başka bir ülkeye devredilmesi imkansız
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Zaporijya Nükleer Santrali'nin Ukrayna'ya veya başka bir ülkeye devredilmesinin imkansız olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Santralin Rus nükleer endüstrisine geri verilmesi, uluslararası toplumun ancak kabul edebileceği uzun zamandır gerçekleşmiş bir gerçektir. Zaporijya Nükleer Santrali'nin kendisinin veya üzerindeki kontrolün Ukrayna'ya veya başka bir ülkeye devredilmesi imkansızdır." dedi.

"Uluslararası hukuka, temel uzmanlık sözleşmeleri de dahil olmak üzere, kendi topraklarında nükleer ve fiziksel nükleer güvenliğin sağlanması konusunda birincil sorumluluğun devletlere ait olduğuna” dikkat çeken Bakanlık, " Zaporijya Nükleer Santrali'nde konu Rusya Federasyonu'dur, başka hiçbir şey değil" ifadelerine dikkat çekti.

Santralin, "herhangi bir devletle ortak işletilmesinin de kabul edilemez." olduğuna belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Dünya pratiğinde böyle bir emsal yok. Bu durumda, örneğin nükleer ve fiziksel nükleer güvenliğin uygun şekilde sağlanması veya nükleer hasar için medeni sorumluluk konularının düzenlenmesi mümkün değil." açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, "Önemli bir husus, sabotaj potansiyeli yüksek olan NATO istihbarat servisleri ile Ukrayna arasındaki yakın işbirliğinin, bu ülkelerin temsilcilerinin Zaporijya Nükleer Santrali'ne geçici olarak bile erişimini imkansız hale getirmesidir" dedi.

Rus tarafına göre, "Herhangi bir uluslararası örgütün santralin işletilmesine katılması fikri de saçma görünüyor, zira bunlardan hiçbirinin yetkisi veya yetkisi, nükleer tesislerin işletilmesine katılmalarına izin vermiyor."

Dışişleri Bakanlığı, "Tüm istasyon çalışanları Rusya Federasyonu vatandaşıdır, onların hayatlarıyla oynanamaz, özellikle de Ukraynalıların ülkemiz topraklarında işlediği ve işlemeye devam ettiği vahşetler göz önüne alındığında" uyarısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması, " Zaporijya Nükleer Santrali'nin Ukrayna'ya devredilmesi veya santral üzerinde Ukrayna, ABD veya uluslararası örgüt temsilcileriyle bir tür 'ortak kontrol' kurulması konusunda medyada dolaşan spekülasyonlar" kapsamında yayımlandı.

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali konumundaki Zaporijya NGS, Mart 2022'de Ruslar tarafından ele geçirilmişti. (İLKHA)

İstanbul 207 kilo metamfetamin ele geçirildi

BM: 2024’te 383 insani yardım çalışanı hayatını kaybetti

İstanbul'dan kalkan yolcu uçağı Köln’e acil iniş yaptı

Meteoroloji'den yeni hava tahmini: Yer yer sağanak bekleniyor

Araçlarda kamera ve takip sistemi zorunlu oluyor

Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney tutuklandı

BM: Gazze'de durum felaketin ötesinde, açlık kaynaklı ölümler devam ediyor

Gana'da 998 mahkuma af kararı

Muğla açıklarında 38 düzensiz göçmen yakalandı

Myanmar'da seçim kararı

Trump, Zelenskiy ve AB liderleri Beyaz Saray’da bir araya geldi

Adana'da feci kaza: 5 ölü

İzmir açıklarında göçmen faciası: 4 ölü

Memur-Sen hükümetin toplu sözleşme teklifine karşı Ankara'da yürüyüş ve miting düzenledi

Beyaz Saray'da Trump ile Zelenski bir araya geldi

Zelenskiy: Rusya'ya toprak bırakmamız imkansız

Washington'da gözaltılar artıyor

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 7 tutuklama

Nijerya'da yolcu teknesi alabora oldu: 40 kayıp

Memur-Sen'den hükümetin zam teklifine yanıt

Dava adamı merhum Fesih Güler Hoca kabri başında yad edildi

HAMAS, Gazze'de ateşkes önerisine yanıtını aracılara iletti

Memurlar için son zam teklifi belli oldu

Malatya Valisi Yavuz: Bir alan dışında yangın kontrol altında alındı

Malatya'da yol yapım çalışması esnasında göçük: İş makinası toprak altında kaldı

Siyonist işgalcilerin saldırılarında Gazze'de can kaybı 62 bini aştı

Erken kanser teşhisi hayat kurtarıyor: Mobil kanser taramaları Türkiye geneline yayılıyor

Şantiye işçileri arasında taşlı sopalı kavga: 5 yaralı

Gazze'de su kesintileri ve insani kriz derinleşiyor

Bolivya'da devlet başkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul 207 kilo metamfetamin ele geçirildi

BM: 2024’te 383 insani yardım çalışanı hayatını kaybetti

İstanbul'dan kalkan yolcu uçağı Köln’e acil iniş yaptı

Meteoroloji'den yeni hava tahmini: Yer yer sağanak bekleniyor

Araçlarda kamera ve takip sistemi zorunlu oluyor

Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney tutuklandı

BM: Gazze'de durum felaketin ötesinde, açlık kaynaklı ölümler devam ediyor