• BIST 100

    10100,33%-0,05
  • DOLAR

    35,64% -0,02
  • EURO

    37,17% 0,09
  • GRAM ALTIN

    3144,86% -0,45
  • Ç. ALTIN

    5030,41% -0,57

Sabaz: Gazeteciler Gazze'de soykırımı belgeleyip dünyaya duyurdular

RÖPORTAJ 23.01.2025 16:41:37 0
Sabaz: Gazeteciler Gazze

Gazeteci Yazar Hasan Sabaz, işgal rejiminin 16 aya yakın süre bombalayıp soykırım işlediği ve 200'den fazla gazeteciyi katlettiği Gazze'de görev yapan gazetecilerin soykırımı belgeleyip dünyaya duyurarak önemli bir görev icra ettiklerini söyledi.

Siyonist işgal rejiminin Gazze'de işlediği soykırım suçunu belgeleyerek dünyaya duyuran gazetecileri hedef alarak katletmesi dünya kamuoyunda yeterince yer edinmese de yaptıkları iş dünya gündeminde büyük yankı uyandırdı.

Şimdiye kadar yaptıkları soykırımı gizlemeye çalışan siyonist rejim, canları pahasına yaşananları dünyaya duyurmak için çaba sarf eden gazetecileri durdurmaya yetmedi ve çektikleri görüntüler dünya gündeminde yer bulup tarihi birer belge olarak kayıtlara geçti.

Dünya Kudüs Haftası münasebetiyle İLKHA muhabirine değerlendirmede bulunan Gazeteci Yazar Hasan Sabaz, işgal rejiminin yaptığı katliamları dünyaya duyuran gazetecilerin Kudüs'ün de gündem edilmesi için aynı hassasiyeti göstermeleri çağrısında bulundu.

"Gazetecilerin çektikleri görüntüler israilli yetkililerin tutuklanması için çıkarılan kararda etkisi oldu"

 Sabaz, "Gazze olayı sadece gazeteciler açısından değil birçok açıdan birçok gerçeğin ortaya çıkmasına vesile oldu. 205 gazeteci görevini yaparken katledildi. Gazetecilerin Gazze'de yaptığı görev önemliydi. Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'na başvurması sonucunda israilli yetkililerin tutuklanma kararı çıktı. Burada en önemli etken gazetecilerin çektikleri görüntü ve fotoğraflardı. Bir yönüyle soykırım kayıt altına alınmış oldu." dedi.

"İşgal rejimi defalarca hedef gözeterek gazetecileri katletti"

Terör rejiminin 16 ay boyunca göstere göstere yaptığı katliamların insanlık vicdanını sızlattığını, uluslararası hukuku ayaklar altına aldığını belirten Sabaz, "Dünyada birilerinin buna dur demesi mümkünken aksine uluslararası güçler israilin soykırımına destek verdiler. Savaşın başından bu yana terör rejiminin elindeki silahların büyük bir kısmı Amerika, Almanya, İngiltere tarafından karşılandı. Birçok ülkeden buraya paralı asker gönderilip finansmanı sağlandı. Bu süreçte küçücük Gazze büyük bir vahşete tanık oldu, büyük bir soykırım ile karşı karşıya kaldı. Hemen hemen tüm resmî kurumlar, hastaneler, okullar bombalandı. Bazı hastaneler defalarca bombalandı. Sağlık görevleri alıkonuldu. Bu süreçte gazetecilere yönelik bilinçli, hedef gözeterek saldırılar yapıldı. Oysa gazeteciler bir yerden bir yere giderken neden gidecekleri, nereye gideceklerine ilişkin de haber veriyorlar. İşgal rejimi defalarca hedef gözeterek gazetecileri katletti. Bunların kayıt altına alınması yıllarca 'soykırım mağduruyum' diyenlerin nasıl soykırım gerçekleştirdikleri, bunun dünyaya duyurulması adına gazeteciler canları pahasına görevlerini icra etti. Bu süreçte çok önemli iş yaptılar." diye konuştu.

"Soykırımın dünyaya duyurulması açısından gazeteciler önemli bir görev icra ettiler"

Sabaz, "Belki uluslararası kuruluşlar, gazeteciler sendikaları seslerini yeterince yükseltmediler. Sadece ölenlerin istatistiğini tuttular. Bu aklın alacağı bir olay değil. Gazetecilerin birçok yerde iş bırakmaları gerekirdi. Siyasilerin mesajlarını çok daha yüksek sesle dile getirmeleri gerekirdi. Ancak söz konusu olan terör rejimi ve onun soykırım ortakları olan Amerika, Almanya, İngiltere olunca, küresel sermaye sahipleri olunca bu kadar çok sayıda gazetecinin katledilmesi herhangi bir tepkiye sebep olmadı. Tepki gösterenler de seslerini ancak bu kadar yükseltebildiler. Ancak gazetecilerin yaptığı iş elbette ki unutulmaz. Müslüman olarak gazetecilerin yaptıklarının Allah katında bir karşılığı olduğunu biliyoruz. Çünkü soykırımı duyurmak, kayıt altına almak, gelecek nesillere aktarmak, terör rejiminin gerçek yüzünü göstermek önemli bir işti. Ateşkes sürecine kadar, son ana kadar bu işi gerçekleştirdiler. Kimileri ailelerini kaybetti, kimileri sakat kaldı ama şimdiye kadar bunu gerçekleştirdiler. Ancak maalesef her konuda olduğu gibi gazetecilerin öldürülmesinde de dünya kamuoyu, uluslararası kurumlar seslerini yeteri kadar yükseltmediler." şeklinde konuştu.

"Kudüs hem Müslümanların hem de dünya gündeminde yer almalı"

Dünya Kudüs Haftası'nda işgal altındaki Kudüs'ün öneminin anlatılması adına gazetecilere de sorumluluk düştüğünü hatırlatan Sabaz, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Kudüs'ün tarihi açıdan, dinler açısından ve en çok Müslümanlar açısından büyük önemi var. Kudüs'ün konumunu konuşmak önemli. Kudüs Müslümanların elinde olduğunda yıllarca Müslümanlar, Yahudiler ve Hristiyanlar rahat bir şekilde yaşadılar, inançlarının gereğini yapabildiler. Hristiyanların eline geçtiğinde de Müslümanlar ve Yahudiler katledildiler. Yahudilerin eline geçtiğinde yer yer Hristiyanlar ama özellikle Müslümanlar baskıya maruz kaldı, katliamlar yaşandı. Tarihi süreçte bunun net olarak vurgulanması gerekiyor. Aksa Tufanı'nın isminin de doğrudan Kudüs ile alakalı olması buraya dikkat çekilmesi açısından önemliydi. Elbette Aksa Tufanı, Kudüs'ün konumunun terör rejimi tarafından statüsünün değiştirilmeye çalışılmasının gündemde olduğu bir süreci yaşıyoruz. Yahudi ulus devlet yasası ile Kudüs'ün bu rejimin başkenti olarak kabul edilme çabası, Kudüs'te yaşayan Müslüman ve bir kısım Hristiyan'ın buradan çıkarılmaya çalışılarak tamamen Yahudileştirilmesi çabası gibi bir süreç işletiliyor. Kudüs sürekli gündeme getirilmeli ama bu süreç içerisinde etkinlikler yapılmalı, yazılar yazılmalı, söylenecek sözler söylenmeli. Kudüs hem Müslümanların hem dünyanın gündemine gelmesi gerekiyor. Terör rejiminin kontrolü altında Kudüs'ün tarihi kimliğinin ortadan kalkacağının bilinmesi, bunun üzerine konuşulması gerekir. Kudüs'ün tarihi kimliğinin korunması noktasında gazeteciler nasıl ki Aksa Tufanı için önemli bir görev icra edip soykırımcıların kirli yüzünü gösterdilerse Kudüs konusunda da bu hassasiyetin gösterileceğini umuyoruz. Bu konuda elimizden geleni yapacağız." (İLKHA)


ABD'den Meksika sınırı için yeni adım

İngiltere'de Rus istihbarat gemisi alarmı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ruanda siyasi istikrarı ve kalkınma modeliyle örnek gösterilen bir Afrika ülkesi

Endonezya’da toprak kayması: Ölü sayısı 20'ye yükseldi

Kırgızistan'da çığ faciası

Polonya'da maden ocağında patlama: 1 ölü, 16 yaralı

Prof. Dr. Erdoğan: Yangın sonrası tatilcilerin tavrı toplumsal duyarlılığı sorgulattı!

Hakkari'de 3.5 büyüklüğünde deprem

Patriot füze savunma sistemi Polonya'da konuşlandırıldı

İrlanda'nın yeni başbakanı belli oldu

Dışişleri Bakanı Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

Adanalılar Dünya Kudüs Haftası vesilesiyle toplanacak

Bireysel travmalar toplumsal travmalara dönüşebiliyor!

İtfaiye personeline "Temel İlk Yardım Eğitimi" eğitimi verildi

Bolu Kartalkaya’daki yangında hayatını kaybeden 4 kişilik aile Bursa’da toprağa verildi

Lübnan Cumhurbaşkanından Suriyelilerin dönüşüne ilişkin çağrı

Maden ocağında göçük

ABD'de kar fırtınası: Ölü sayısı 11'e yükseldi

İşgalci siyonistler Refah'ı bombaladı: 2 şehit

Umut Kervanı Burundi'de yüzlerce kişiye sıcak yemek ikramında bulundu

Sağlık-Sen Mardin Şube Başkanı Saruhan: Gazze’de sağlık alanında ciddi çalışmalar yapılmalı

Erzincan'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

ABD'de lisede silahlı saldırı: 2 ölü, 1 yaralı

DMM'den Kartalkaya'daki binaya ilişkin açıklama

Gazze'deki hükümet, eve dönüşlere ilişkin yönlendirmeleri duyurdu

Los Angeles'ta yeni yangın: 50 bin kişiye tahliye uyarısı yapıldı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Etkin ve hızlı işleyen bir adalet sistemi inşa edeceğiz

Mersin'de 43 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Narin Güran cinayetinin gerekçeli kararı açıklandı

Nijerya'da Lassa ateşi salgını: 22 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ