• BIST 100

    10972,63%0,15
  • DOLAR

    40,66% 0,17
  • EURO

    47,36% -0,19
  • GRAM ALTIN

    4443,86% 0,22
  • Ç. ALTIN

    7119,76% 0,58

Sağlık çalışanları: Sorunlar çözülene kadar mücadeleye devam edeceğiz

06 Ocak 2025, Pazartesi 05:28
06 Ocak 2025, Pazartesi 05:28
Sağlık çalışanları: Sorunlar çözülene kadar mücadeleye devam edeceğiz
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gaziantep'te bir araya gelen sağlık çalışanları, var olan sorunları çözülünceye kadar eylemlerine devam edeceklerini kaydetti.

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen aile hekimleri, sağlık çalışanları, hemşireler, Sağlık Bakanlığının seslerine kulak vermesi çağrısında bulundu.

Bir araya gelen sendika ve dernekler adına basın açıklamasını, Gaziantep Aile Hekimliğ Dernek Başkanı Gökhan Erdoğan okudu.

Erdoğan, "Bugün sağlık emek meslek örgütleri ile birlikte sahada canla başla çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri olarak binlercemiz yeniden sağlık müdürlüklerinin önündeyiz. Üçüncü defa iş bırakıyoruz. Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz. Halkın sağlığını korumak ve geliştirmek istiyor musunuz? Hekimlerin, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmek istiyor musunuz? Duyuyorsunuz biliyoruz. Ancak anlamıyorsunuz, ne yapacağınızı bilmiyorsunuz.  Kasım ayında anlattık, aralık ayında anlattık, Ocak ayı geldi. Biz bir kez daha anlatalım. Bu yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçeteler baskı altın alınmakta; antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz. Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar? " dedi.

"Hastalarımız, verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlığına kavuşursa bize neden başvursun"

Erdoğan, iyileşen hastanın kendilerine neden geleceğini sorarak, "Yönetmelikle, sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay ASM'ye başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun?  Yine soruyoruz: Hastasının sağlığını korudu diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar? Ey Sağlık Bakanlığı, 2025 bütçesinde de kaynakların %50’den fazlasını hastaneler ayırdığınızı gördük. Her bir kişinin yılda 12 defa doktora başvurmasıyla övündüğünüzü duyuyoruz.  Para getiren tedavi edici hizmetleri sürekli öne çıkarttınız, hastaların gerekmediği durumlarda bile 3. Basamak hastanelere, özel hastanelere gitmelerini teşvik ediyorsunuz. Herkesin her istediği zaman, istediği hastaneye başvurmasının önünde hiçbir engel yokken, yılda 7 defadan fazla hastaneye başvuran hastalarımız için aile hekimliği çalışanlarından para kesmek hangi mantığa sığar? Sevk zincirinin gerektirdiği koşulları sağlamadan, gizli bir sevk sistemine zorluyorsunuz. Aile hekimliğini amacı dışındaki iş yükü ile işlemez hale getirmişken hastaların hastaneye başvurmasını nasıl ve niçin engellememizi bekliyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

"HYP'ye veri girişi kronik hastalık tarama ve takibi değildir"

İş yoğunluğunun kendilerini zor duruma soktuğuna değinen Erdoğan, "Bakanlık yetkililerinin öve öve bitiremedikleri Hastalık Yönetim Platformu (HYP) hastaya fayda sağlamadığı gibi bizi veri giriş memuru yapmaktan başka işe yaramıyor. Yönetmelikle; Bir yandan 3500 nüfusa hizmet vermemiz, çok sayıda poliklinik yapmamız istenirken aynı zamanda kronik hastalıkları HYP sistemine girmemiz bekleniyor. HYP'ye veri girişi kronik hastalık tarama ve takibi değildir. Aile hekimleri zaten yıllardır bu hastalıkların takip ve tedavisini ulusal ve uluslararası rehberlere uygun olarak yapmaktadır. Sağlık Bakanlığının ülkemiz için gelecekte önemli bir sağlık sorunu ve yükü olacak bu hastalıkların takibini sadece bir yazılım sistemine 2-3 dakikalık veri girişi olarak görmesi, toplum sağlığı için endişe vericidir. Soruyoruz; Hastalarımızın bilgilerini Aile Hekimliği Bilgi Sistemi dışında başka bir programa girmemizin mantığı nedir? Hastaya faydası olmayacak bu işlemi Bakanlık bizden neden istemektedir? Bakanlık bu verileri bilimsel makale yapıp birilerini doçent profesör yapmanın peşinde midir? Açıkça söylüyoruz; Hekimler veri toplama memuru değildir. Hastaların tıbbi takibini zaten yapıyoruz, gerekli tedavileri planlıyor, önerilerde bulunuyoruz. Hastalara faydası olmayacak veri girişlerini yapmamız için bizi zorlayamazsınız." şeklinde konuştu.

"Bizler bu eylemlerle meslek onurumuza sahip çıkarken halkımızın sağlık hakkını da savunuyoruz. Sağlıklı bir toplum ve iyi çalışan bir sağlık sistemi için daha önce de dile getirdiğimiz beş talebimizi hatırlatmaya devam edeceğiz." şeklinde konuşan Erdoğan, taleplerin şu şekilde sıraladı.

1. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.

2. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.

3. Aile Hekimliği'nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri; aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun değişikliği gerektiren teşvik ücreti katsayısı en az iki  katı ve tavan ücreti en az üç katı  oranında  artırılmalıdır.

 4.Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve   sağlık emekçilerine   emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

5.  Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.

Taleplerimiz sadece kendi haklarımız için değil halkımızın eşit, ücretsiz, erişilebilir ve daha nitelikli bir sağlık hizmeti almasını sağlamak için önemlidir. Bu nedenle eylemlerimize halkımızın da desteğini bekliyoruz. Taleplerimiz gerçekleşene kadar çeşitli eylem ve etkinliklerle sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi, sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz." (İLKHA)

Şanlıurfa’dan "Gazze İçin İnsani Koridor" yürüyüşüne destek konvoyu yola çıktı

Meteorolojiden Doğu Karadeniz için gök gürültülü sağanak uyarısı

İş mikseri ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Gazze'de 13'ü insani yardım bekleyen 14 kişi katledildi

“Anadolu’dan Meclis’e, Meclis’ten Gazze’ye İnsani Koridor” yürüyüşünün güzergahı değişti

Mardinliler Gazze için TBMM’deki yürüyüşe destek olmak üzere yola çıktı

Diyarbakırlılar Gazze'ye destek amacıyla Meclis'e yürümek üzere yola çıktı

Batman'dan "Anadolu'dan Meclis'e, Meclis'ten Gazze'ye İnsani Koridor" yürüyüşüne destek

Gazze için binlerce gönüllü yollarda: Bu yürüyüş bir vicdan meselesi

Yunanistan'da orman yangını söndürülemiyor: Yerleşim alanları tahliye ediliyor

İran'dan ABD'ye Zengezur Koridoru tepkisi

Lübnan'da askeri depoda patlama: 6 asker öldü

Muğla açıklarında 37 düzensiz göçmen kurtarıldı

BM'den Azerbaycan-Ermenistan ortak deklarasyonuna destek

Bursa'da binlerce kişi Gazze için yürüdü

Dışişleri Bakanı Fidan, Arap Birliği Genel Sekreteri ile görüştü

Şanlıurfa'da 7.5 kilogram skunk ele geçirildi: 1 tutuklama

ANFİDAP: Gazze’ye insani koridor açılmalı, israil durdurulmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mahmud Abbas ile görüştü

4 aracın karıştığı zincirleme kazada 8 kişi yaralandı

"Anadolu'dan Meclis'e, Meclis'ten Gazze'ye İnsani Koridor" yürüyüşüne Şırnak'tan destek

Sinop'ta orman yangını

Paşinyan: Azerbaycan'la toprak takası yapabiliriz

Arap Birliği yarın Gazze için olağanüstü toplanacak

İşgalciler çadır bombaladı: 3 şehit

Rus ordusu Donetsk'te bir yerleşim birimini daha ele geçirdi

ÖSYM'den yeni YKS tercih kılavuzu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Aliyev görüştü

İşgalin Lübnan'a saldırısında bir kişi şehit oldu

İran'dan ABD'ye 'Venezuela' tepkisi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’dan "Gazze İçin İnsani Koridor" yürüyüşüne destek konvoyu yola çıktı

Meteorolojiden Doğu Karadeniz için gök gürültülü sağanak uyarısı

İş mikseri ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Gazze'de 13'ü insani yardım bekleyen 14 kişi katledildi

“Anadolu’dan Meclis’e, Meclis’ten Gazze’ye İnsani Koridor” yürüyüşünün güzergahı değişti

Mardinliler Gazze için TBMM’deki yürüyüşe destek olmak üzere yola çıktı

Diyarbakırlılar Gazze'ye destek amacıyla Meclis'e yürümek üzere yola çıktı