• BIST 100

    9701,55%0,01
  • DOLAR

    38,74% -0,07
  • EURO

    43,29% -0,31
  • GRAM ALTIN

    3963,48% -2,21
  • Ç. ALTIN

    6458,59% -1,17

"Sağlık çalışanlarımızın talepleri bütçede öncelik olmalıdır"

SAĞLIK 19.11.2024 13:23:14 0

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı’nın 2025 bütçesi görüşülürken, Sağlık-Sen Siirt Şube Başkanı Vesim Eviz, Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde düzenlediği basın açıklamasında sağlık çalışanlarının taleplerini açıkladı.

Sağlık çalışanlarının özverisine dikkat çeken Eviz, mevcut sorunların çözülmesi ve haklı taleplerinin karşılanması gerektiğini ifade etti.

Eviz, Türkiye’nin sağlık alanında gerçekleştirdiği reformlarla dünya çapında örnek gösterilen bir konuma ulaştığını ifade ederek, bu başarının temelinde sağlık çalışanlarının fedakârlığının yattığını ve Pandemi sürecinden Kahramanmaraş merkezli depremlere kadar her türlü zorlu koşulda görevlerini aksatmadan yerine getiren sağlık çalışanlarının sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da takdirini kazandığını belirtti.

"Sağlık çalışanlarımızın özverisi, güçlü sağlık sistemimizin temel taşıdır. Ancak bu sistemin sürdürülebilirliği, çalışanlarımızın sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesine ve hak ettikleri değerin verilmesine bağlıdır."  ifadelerini kullanan Eviz, sağlık çalışanlarının sorunlarının görmezden gelinmemesi gerektiğini söyledi.

Sağlık çalışanlarının motivasyonunun halk sağlığı hizmetlerinin kalitesini doğrudan etkilediğini belirten Eviz,  çalışanların bazı taleplerini dile getirdi:

  • Kamu Personeli İstihdamı: Hemşire, ebe, ATT, paramedik gibi atama bekleyen sağlık profesyonellerine yönelik yeni atamaların yapılması ve iş yükünün hafifletilmesi gerekir.
  • Nöbet Ücretleri ve Fazla Mesai Düzenlemesi: Mevcut nöbet ücretleri ekonomik şartların gerisinde kalmıştır, ücretlerin dünya standartlarına çıkarılması gerekir. Gece çalışma saatleri için ücretlerin yüzde 50 artırımlı ödenmesi gerekir.
  • Aile Hekimliği Düzenlemeleri: Aile hekimliği sistemindeki mağduriyetlerin giderilmesi, teşvik ve destek ödemelerinin artırılması gerekir.
  • Emeklilik Hakları: Sabit ve taban ödemelerin emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle düşük emekli maaşları alan sağlık çalışanlarının mağduriyetinin giderilmesi gerekir.

"Nöbet ücretleri kabul edilemez seviyede düşük"

Eviz, sağlık profesyonellerinin aldığı nöbet ücretlerinin diğer sektörlerle karşılaştırıldığında düşük seviyelerde kaldığını belirtti.

Lisans mezunu bir sağlık çalışanının saatlik nöbet ücretinin 90 TL, uzman hekimin ise 144 TL olduğunu hatırlatan Eviz, "Fazla mesai ücretleri dünyanın her yerinde normal mesai ücretlerinin üzerinde olurken, bizde mesai ücretinin üçte biri seviyesindedir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir." dedi.

Sağlık çalışanları için yeni düzenlemeler talep ediliyor

Sağlık çalışanlarının görev kıyafetlerinden teşvik ek ödemelere kadar birçok alanda düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Eviz, özellikle 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarının teşvik ek ödemelerinin revize edilmesi gerektiğini belirtti. Eviz ayrıca, sağlık çalışanlarının hayati bir sorumluluk taşıdığı ve haklarının bütçede öncelenmesi gerektiğini ifade etti.

"Mücadelemiz devam edecek"

Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarının haklarını savunmaya devam edeceklerini belirten Eviz, şu sözlerle açıklamasını tamamladı:

"Sağlık çalışanlarımız hem ülkemizin hem de sağlık sistemimizin umududur. Taleplerinin bütçede öncelik kazanması için mücadelemizi her platformda aralıksız sürdüreceğiz." (İLKHA)

65 yıldır namazlarını camide kılan pir-i fani: Bizimle ahirete gelecek olan amellerimizdir

Aydın'da 6 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 15 tutuklama

Çin, veri işleme uydularını fırlattı

ABD'den Türkiye'ye füze satışına onay

Donetsk'teki kritik nokta Rus güçlerinin eline geçti

Danimarka'dan nükleer enerjiye dönüş kararı

İşgal rejimi Birleşmiş Milletler askerlerine saldırdı

Van'da 84 kilogram esrar ele geçirildi: 2 tutuklama

İstanbul'da suya yüzde 10 zam geldi

Balıkesir'de zincirleme kaza: 4 yaralı

İşgal rejimi Gazze'de açlığı silah olarak kullanarak soykırım suçu işliyor

ABD ile Katar arasında 1,2 trilyon dolarlık ekonomik işbirliği anlaşması

Siirt’te kurban ve yaz Kur’an kursları bilgilendirme toplantısı düzenlendi

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz, Eczacılar Gününde eczacıların sorunlarını dinledi

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Belediyecilik insan hayatının her alanına dokunan bir kurumdur

Katar, Boeing’e 200 milyar dolarlık uçak siparişi verdi

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ayhan: TDBB üyeliğine seçilen başkanımızı kutluyoruz

Erzurum'da trafik kazası: 3 yaralı

Filistinli esirlerin önderi Bergusi: İşgal zindanları diriler kabridir, dünya sessizliği utanç verici

Sözleşmeli sağlık personeli yerleştirme sonuçları açıklandı

Nekbe'nin 77. yıl dönümünde işgalin Filistin halkına uyguladığı zulümlerin istatistiği

Yaklaşık 1,9 milyon Suriyeli ülkelerine geri döndü

Diyarbakır’da motosiklet kazası: 2 yaralı

Japonya'da askeri uçak düştü

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Malezya Başbakanı İbrahim görüştü

Yolcu otobüsü devrildi: 13 yaralı

Meteorolojiden Doğu Akdeniz için sağanak uyarısı

Açık havada vakit geçirmenin çocuklar için faydaları

AB'den Rusya'ya 17. yaptırım paketi

Bakım merkezlerindeki ihmallere karşı yetkilileri harekete geçmeye çağırıyoruz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ