• BIST 100

    9226,86%-0,54
  • DOLAR

    34,36% 0,11
  • EURO

    36,48% -0,37
  • GRAM ALTIN

    2882,96% -0,37
  • Ç. ALTIN

    4819,40% -0,59

Sağlık çalışanlarının mali hakları iyileştiriliyor

GÜNDEM 11.06.2022 14:26:09 0
Sağlık çalışanlarının mali hakları iyileştiriliyor

Sağlık çalışanlarının mali hakları iyileştiriliyor

Sağlık çalışanlarının özlük ve mali haklarının iyileştirilmesine yönelik yasa teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Geçtiğimiz günlerde, kamu kurumlarında çalışanların ek göstergelerindeki değişiklik ile birlikte sağlık çalışanlarının mali haklarının iyileştirileceğine de dair bilgi kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Sağlıkçıların gözünün kulağının üzerinde olduğu kanun teklifi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edildi. Yeni düzenlemeye göre sağlıkçıların çalışma şartları ve alacakları ödemelerde iyileştirme yaşanacak.

Teklife üç parti de 'evet' oyu verdi

AA'nın haberine göre. teklifte AK Parti, MHP ve CHP milletvekilleri 'evet' oyu kullandı.

Aile hekimi olarak çalışanlara aile hekimliği uzmanlık eğitimi

Teklife göre, 1 Ocak 2029'a kadar sözleşmeli aile hekimi olarak çalışanlar, tıpta uzmanlık sınavı sonuçlarına göre merkezi yerleştirmeye tabi olmaksızın, Tıpta Uzmanlık Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde aile hekimliği uzmanlık eğitimi yapabilecek.

Her ay emekli aylıklarıyla birlikte ilave ödeme

Tabip veya diş tabibi kadro ve pozisyonları esas alınarak emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış olup, aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olan tabip ve diş tabiplerinden ilgili mevzuatına göre uzman olanlara, 26.000 gösterge rakamının, uzman olmayanlara 20.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay emekli aylıklarıyla birlikte ilave ödeme yapılacak.

İnceleme heyetleri oluşturulacak

Her bir sağlık tesisinde ek ödemeye esas işlemleri denetlemek üzere inceleme heyetleri oluşturulacak.

Ek ödemenin oranı Sağlık Bakanlığı'nca belirlenecek

Sağlık kurum ve kuruluşlarında bakanlıkça belirlenen hizmet sunum şartları ve kriterleri, personelin unvanı, görevi, disiplin durumu, çalışma şartları ve süresi, hizmete katkısı, performansı, tetkik, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile muayene, ameliyat, anestezi, girişimsel işlemler ve özellik arz eden riskli bölümlerde çalışma gibi unsurlar dikkate alınmak suretiyle ek ödemenin oranı Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Personele dağıtılabilecek ek ödeme tutarları belirlendi

Teklifle, personele dağıtılabilecek ek ödeme tutarları da belirleniyor.Sağlık Bakanlığı bağış, faiz ve kira gelirleri dışındaki döner sermaye gelirleri, Sosyal Güvenlik Kurumundan elde edilen tüm kaynaklar ile diğer nakit kaynaklarını personele ek ödeme dağıtımında kullanabilecek.

Döner sermaye işletmelerinden saymanlığa aktarılacak yüzde netleşti

Bakanlık döner sermaye işletmeleri, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, kaliteli ve verimli hizmet sunumunun teşviki, sağlık kurum ve kuruluşlarının kendi imkanlarıyla karşılayamadıkları ihtiyaçların giderilmesi; eğitim, araştırma, geliştirme faaliyetlerinin ve bakanlık taşra teşkilatının desteklenmesi amacıyla yapılacak giderlere iştirak etmek için aylık gayrisafi hasılattan aylık tahsil edilen tutarın yüzde 6'sını geçmemek üzere, bakanlıkça belirlenecek oranı Bakanlık Döner Sermaye Merkez Saymanlığı hesabına aktaracak.

Merkezi yönetim bütçesinden ek ödeme

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına atanan ve döner sermaye gelirlerinden ek ödeme alan eğitim görevlilerine, en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 410'u, uzman tabip, tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile uzman diş tabiplerine yüzde 335'i ve pratisyen tabip ve diş tabiplerine ise yüzde 265'i oranında, her ay herhangi bir katkıya bağlı olmaksızın, merkezi yönetim bütçesinden ek ödeme yapılacak.

İl sağlık müdürlüğünün ve hastanelerin sözleşmeli pozisyonlarında istihdam edilen tabipler ile bakanlık veya bağlı kuruluşlarının kadrosunda tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık mevzuatına göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarında uzmanlık eğitimi veya yan dal uzmanlık eğitimi yaptırılanlar için de bu hüküm uygulanacak.

Alacak tahsili

Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerince, sağlık sigortasından yararlanamayanlara sunulan sağlık hizmet bedellerinden 31 Aralık 2021 tarihine kadar tahsil edilememiş alacak tutarlarının yüzde 50'si, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren 1 yıl içinde defaten veya taksitle ödenirse geri kalan kısmı ferileriyle (asıl alacağa olan eklentiler) birlikte silinecek.

Komisyonda kabul edilen önergeyle, bu maddedeki tutarlar 5 bin liradan 10 bin liraya yükseltildi. Buna göre, söz konusu alacak tutarı 10 bin lira ve altındaysa tamamı resen, alacak tutarının yarısının 10 bin liranın altında olması halinde 10 bin lira terkin edilerek, bakiye kısım tahsil edilecek.

Üniversite hastanelerinde görev yapan personelin sabit ek ödemelerinde düzenleme yapılacak

Yükseköğretim Kanunu'nda yapılan değişikle, üniversite hastanelerinde görev yapan personelin sabit ek ödemelerinin de merkezi yönetim bütçesinden karşılanması amacıyla Sağlık Bakanlığı ile paralel düzenleme yapılması öngörülüyor.

Sağlık çalışanlarına merkezi yönetim bütçesinden ek ödeme

Sağlık Bakanlığı personelinin merkezi yönetim bütçesinden ek ödeme alması sağlanacak. Personele dağıtılabilecek ek ödeme tutarı belirlenirken, sağlık kurum ve kuruluşlarının tek tek tahakkukları ya da gelirleri yerine Sağlık Bakanlığının toplam gelirleri ve nakit imkanları esas alınarak personele ek ödeme yapılabilecek.

İlave ücretler için belirlenen tavan yükseltiliyor

Teklifle, öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında üniversitede sundukları sağlık hizmetlerinden dolayı aldıkları ilave ücretler için belirlenen tavan yükseltilecek.Adli Tıp Kurumu personelinin sabit ek ödemeleri de merkezi yönetim bütçesinden karşılanacak.

Kadrolara atamalara düzenleme

Teklifle, uzman tabip, tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman, tabip, diş tabibi ve eczacı kadro ve pozisyonlarına yapılacak ilk defa veya yeniden atamalara ve kuraya ilişkin şartlar da düzenleniyor. Kura ve bunların Sağlık Bakanlığındaki atamalarına ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Doktor öğretim üyesi, eğitim görevlisi ve başasistanların verilmesi

Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimini, ilgili dalda tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan profesör, doçent, doktor öğretim üyesi, eğitim görevlisi ve başasistanlar verecek. Doktor öğretim üyesi ve başasistanların tıpta uzmanlık eğitimi verebilmeleri için uzmanı oldukları alanda fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şart olacak.

Sözleşmeli sağlık personeli olarak çalışılması

Teklif, Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'da değişiklik yapıyor. Buna göre, ilgili kanun kapsamında devlet hizmeti yükümlülüğünü yapan personel, bulundukları ilde ilgili kanuna tabi sözleşmeli sağlık personeli olarak çalışabilecek.

Pozisyon sayısı artırılabilecek

Pozisyon yetersizliği sebebiyle sözleşmeli personel istihdamında güçlük yaşandığında, bu güçlüğü aşmak üzere pozisyon sayısı artırılacak.Eğitim aile sağlığı merkezi veya eğitim aile hekimliği birimlerinde görev yapan öğretim üyeleri ve eğitim görevlilerine asıl kurumlarında da ödeme yapılacak.


BM'den Sudan açıklaması: Durum gittikçe kötüleşiyor

Hasarlı binada bir gencin cesedi bulundu

Hipersonik füzelerle donatılmış Rus savaş gemisi Manş Denizi'nden geçti

Şarampole devrilen tır'ın sürücüsü hayatını kaybetti

YSK'dan "Elektronik seçim" açıklaması

Sudan'da kolera salgınında can kaybı artıyor

Ensarullah ABD’ye ait uçak gemisini hedef aldı

Ekvador'da cezaevinde isyan: 15 ölü

Yolun karşısına geçmeye çalışan şahsa otomobil çarptı

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüştü

Lübnan'a düzenlenen saldırılarda can kaybı 3 bin 287'ye yükseldi

HÜDA PAR: Asgari ücret en az 30 bin TL olmalı!

Uçak türbülansa girdi: 11 yaralı

Yolcu otobüsü nehre düştü: 18 ölü

Mardin’de ambulans uçak 6 aylık Delal bebek için havalandı

Mardin’de sığır yüklü tır bariyerlere çarptı

DMM'den dolandırıcılık uyarısı

Belçika'daki hükümet krizi

Malatya'da 3.6 büyüklüğünde deprem

Freni boşalan beton mikseri kazaya yol açtı: 4 yaralı

İran, Rusya ve Türkiye'den "Suriye" konulu ortak bildiri

Güney Afrika'da su krizi

İşgalin, Lübnan köyüne saldırısında en az beş kişi şehit oldu

Şırnak'ta bazı alanlar özel güvenlik bölgesi ilan edildi

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Diyarbakır'da vatandaşlarla buluştu

Ekvador'daki hapishane isyanında 15 kişi öldü

Malatya'da kış tedbirleri toplantısı gerçekleştirildi

BM'den Kuzey Gazze'ye insani yardım koridoru açılması çağrısı

Nijerya'da maden ocağı çöktü: 13 ölü

Kars'ta uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku