• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

Sağlık için insanların uğrak yeri olan Diyadin kaplıcaları daha modern hale geliyor

GÜNDEM 6.12.2024 15:29:32 0
Sağlık için insanların uğrak yeri olan Diyadin kaplıcaları daha modern hale geliyor

İçinde barındırdığı kimyasallar ile çeşitli vücut hastalıklarına iyi gelen, yurt içinden ve yurt dışından şifa arayanların uğrak yeri olan Diyadin kaplıcaları potansiyelinin geliştirilmesi için yatırımcılar modern tesisler üretmeye başladı.

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde bulunan ve merkeze 7 kilometre mesafede yer alan jeotermal kaynaklarla son dönemlerde artan tesisleşmeyle sayıları çoğalan kaplıcalar, bölgedeki önemli termal turizm merkezleri arasında adından söz ettiriyor.

Diyadin Kaplıcalarının termal suları bikarbonat, klorür, sülfat, kalsiyum, karbondioksit gazı içermesi ve toplam mineralizasyonunun 1 gr/lt olması nedeniyle çeşitli hastalıklara şifa kaynağıdır.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli termal turizm merkezlerinden Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, 48 kilometrekarelik alanda bulunan kaplıca tesisleri, yılın 12 ayı cilt ve romatizma hastalıkları başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklarına şifa arayanları ağırlıyor.

Çevre iller başta olmak üzere her yıl Türkiye'nin ve yurt dışının farklı yerlerinden bölgeye gelen insanlar, son yıllarda yapılan yeni tesislerdeki havuzlarda sıcak suyun tadını çıkarıp geceleri burada konaklama imkânı buluyor.

Diyadin ilçesindeki jeotermal kaynakların kullanımında yeni yatırımlarla önemli adımların atıldığı bu yatırımların daha da genişletilmesi gerektiğini hatırlatan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alperen Kayserili, kaplıcaların bölge için önem arz ettiğini kaydetti.

Türkiye'de jeotermal kaynakların kullanımı hakkında bilgi paylaşan Prof. Dr. Kayserili, "Dünya geneline baktığımızda jeotermal kaynaklarının önemli bir kısmının elektrik üretiminde kullanıldığı dikkatimizi çekmekte. Bunun dışında konut ısıtılmasında, seracılık faaliyetlerinde veya çeşitli peyzaj çalışmalarında katlanılmaktadır. Türkiye'ye baktığımızda önemli bir ilerleme kateden bir konumda kendini gösteriyor. Özellikle jeotermal kaynaklarının sera alanlarında kullanılması ve seraların ısıtılması faaliyetlerinde Türkiye dünyada bir numara konumunda. İnşallah bunları daha da büyüteceğiz, geliştireceğiz diye yatırımlar yapılıyor. Diyadin'de bunlardan bir parçası olarak kendini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Yatırımların daha da genişletilmesi tavsiyesinde bulunan Kayserili şunları söyledi:

"Diyadin ilçemize baktığımızda 9 aktif 2 kapatılmış tesis bulunmakta. Turizm Bakanlığı, belediyeler, valilikler ve kaymakamlıklarla organize bir şekilde hareket ederek Diyadin'deki termal kaplıca faaliyetlerini termal turizm haline çevirmemiz gerekiyor. Çünkü bu bizim için önemli. Diyadin ne kadar turist kazanabilirse Ağrı o kadar tanıtım elde etmiş olacak."

Diyadin ilçesinde bulunan kaplıca tesislerinden birinin idaresini gerçekleştiren Adem Işık, son dönemlerde yaptıkları yatırımlar ve kaplıcaların sağlık açısından faydalarından bahsetti.

Işık, "Kaplıca suyu sondaj çıkışı 90 santigrat derecedir. Sular borulara eriştiğinde havuzlara ve başka tesislerimize geliyor. Ortalama 20 santigrat derece kayba uğrayan su, yaklaşık 70 santigrat derecelik sıcaklık ile havuzlara akıyor. İçinde bulundurduğu kimyasallardan dolayı çeşitli hastalıklara iyi geliyor. Romatizma, ayak mantarı, bel ağrısı, eklem ağrıları, boyun fıtığına iyi geliyor. Bazı müşterilerimiz burada yaklaşık 20 gün konaklayabiliyorlar. Genellikle Ağrı merkez, diğer ilçeler, İran, Van, Güneydoğu Anadolu illeri ve batı illerinden müşterilerimiz geliyor. Talep artınca 11 adet villa yaptık. Villalarımızın girişinde mutfak, mini buzdolabı, tuvalet, banyo, aile ve çocuk havuzu mevcut. Üst katta oturma odası ve yatak odası ile tuvalet, banyo mevcuttur." dedi. (İLKHA)

Şanlıurfa’da tır otomobile çarptı: 1 kişi ağır yaralandı

Siyonist rejim Yemen'e saldırdı: 1 şehit, 11 yaralı

Şanlıurfa’da araç şarampole uçtu: Sürücü hafif yaralandı

Kitap fuarına katılan gençler: Okumayan bir nesille karşı karşıyayız

7 ilde eş zamanlı DAİŞ operasyonu: 2 kişi tutuklandı

Siyonist vekil Waldiger: Gazze'de çocuklar dahil herkes ölmeli

Ankara'da sağlığa zararlı 40 ton ürünün satışı engellendi

Pezeşkiyan'dan Trump'a: Gazze'deki katliama sessiz kalan biri barıştan söz edemez

Bağdat zirvesi başladı: Gazze için somut adımlar bekleniyor

Altın fiyatlarındaki artış evlenmek isteyen gençleri zorluyor!

İşgalciler Batı Şeria'da ev baskınlarını sürdürüyor

HÜDA PAR'dan DEM'li belediyeye tepki: O yazılar yerlere değil yükseklere asılmalı

10 ilde 11 suç örgütüne operasyonu: 86 tutuklama

"Özgürlük" kılıfıyla sürgün: Trump'ın Gazze planı ve yeni Nekbe hazırlığı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç madde bağımlığına dikkat çekti: Vatandaşlar ‘evlatlarımızı kurtarın’ diyor!

Kayseri'de sosyal medya dolandırıcılığı: 3,5 milyon liralık vurgun

Antalya, Diyarbakır ve Kayseri'de yeni mahkemeler kuruldu

Kuvvetli rüzgâr ve yağış nedeniyle BUDO'nun 8 seferi iptal edildi

Marmara ve Batı Karadeniz'de kuvvetli yağış ve fırtına bekleniyor

7 Avrupa ülkesinden ortak açıklama: Gazze'deki insanlık dramı karşısında sessiz kalmayacağız

UNICEF: israil Gazze’de 2 günde 45 çocuğu öldürdü

Şiddetli bombardıman altındaki Gazze'nin kuzeyinde sistematik yıkım başladı

Trump'tan yeni sürgün planı: 1 milyon Gazzeli Libya'ya gönderilecek

Siyonist rejim Gazze'nin tamamını işgal için harekete geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla 7 üniversiteye yeni rektör atandı

Dünya Çiftçiler Günü nedeni ile Ağrı'da program gerçekleştirildi

Rusya: Donetsk'te 6 yerleşim birimini ele geçirdik

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Geleceğin umudunu inşa etmek için çalışıyoruz

Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ