SAĞLIK 20.11.2024 10:13:02 0

 Sağlık-Sen Hastanesi Şubesi: Her platformda mücadelemizi aralıksız olarak sürdüreceğiz

 Sağlık-Sen  Hastanesi Şubesi: Her platformda mücadelemizi aralıksız olarak sürdüreceğiz
Haberi Sesli Oku

Sağlık-Sen Gaziantep Üniversite Hastanesi Şube Başkanı Cuma Kerkez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı 2025 bütçesi görüşmeleri devam ederken, sağlık çalışanlarının temel sorunlarına ve taleplerinin ele alınmasını istedi.

Türkiye, son yıllarda sağlık alanında gerçekleştirdiği reformlar ve güçlü sağlık altyapısıyla dünyada örnek gösterilen bir konuma ulaştığını belirten Sağlık-Sen Gaziantep Üniversite Hastanesi Şube Başkanı Kerkez, bu başarının arkasında, her koşulda büyük bir fedakarlık ve özveriyle çalışan sağlık çalışanlarının emeğinin yattığını söyledi.

"Mali, özlük ve sosyal haklar iyileştirilmeli"

Kerkez,"Pandemi döneminde, Kahramanmaraş merkezli depremlerde olduğu gibi en zorlu şartlarda bile görevini aksatmadan yerine getiren sağlık çalışanlarımız, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da takdirini kazanmıştır. Fakat sağlık çalışanları, gece gündüz demeden gösterdikleri bu çaba karşısında maalesef çalışma koşulları, mali haklar ve özlük hakları bakımından birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır.  Türkiye'nin sağlık ve sosyal hizmet kolundaki en büyük sendikası olarak, 280 bini aşkın üyemiz, güçlü teşkilatımız ile bir milyonun üzerindeki sağlık profesyonellerine mali, özlük ve sosyal haklarını iyileştirmek için mücadele ediyoruz.  Sağlık çalışanlarının motivasyonu, sadece onların refahını değil, aynı zamanda halkımıza sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesini de artıracaktır." dedi.

"Nöbet ücretlerinin dünya standartları seviyesinde artırılmasını istiyoruz"

Sağlık çalışanlarının iş yükünün hafifletilmesi için tüm branşlarda kamu personeli istihdamı sağlanmasını isteyen Kerkez, "Atama bekleyen hemşire, ebe, ATT, paramedik ve diğer sağlık profesyonellerinin sesi duyulmalı, yapılacak yeni atama ile sahanın yükü alınmalıdır. Nöbet ücretleri, günümüz ekonomik şartlarının altında kalmakta ve sağlık profesyonellerine düşük miktarlarda nöbet ücreti verilmektedir. Lisans mezunu sağlık profesyonellerinin bir saatlik nöbet ücreti 90 TL, uzman hekimin bir saatlik nöbet ücreti 144 TL, Genel idare hizmetler çalışanlarının bir saatlik nöbet ücreti 58 TL'dir. Dünyanın her yerinde, tüm sektörlerde, fazla mesai ücreti bir saatlik normal çalışma ücretinin üzerindeyken; sağlık profesyonellerine ödenen fazla mesai ve nöbet ücretleri mesai ücretinin 3'te 1'i seviyesindedir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Biz Sağlık-Sen olarak nöbet ücretlerinin dünya standartları seviyesinde artırılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Sağlık çalışanlarımız hayati bir sorumluluğu omuzlarında taşımaktadır"

Sorunlarına çözüm üretilmesini ve taleplerine bütçede öncelik verilmesini istediklerini dile getiren Kerkez, "Gece çalışmanın insan psikolojisi, metabolizması ve sosyal yaşamına ilişkin olumsuzlukları göz önüne alınarak akşam saat 20.00'den sabah saat 06.00'ya kadar geçen süreler için ücretler yüzde 50 artırımlı ödenmelidir. Taban ödeme oranları yüzde 100 oranında artırılmalıdır. Sağlık profesyonellerinin giydiği forma, 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarında olduğu gibi özel görev kıyafeti sayılmalıdır. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ndeki mağduriyet oluşturacak maddeler kaldırılmalı, aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının sözleşme tavan ücretleri, teşvik ve destek ödemeleri artırılmalıdır. Teşvik ek ödemeler yeniden gözden geçirilmeli, özellik arz eden birimlerin ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarının teşvik ek ödemeleri revize edilmelidir. Ayrıca, Bakanlık merkez teşkilatı ile bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışanlara taban ve teşvik ek ödeme verilmelidir. Temel ek ödemeyi kapsayan sabit ve taban ödemelerin emekliliğe yansıtılmaması, sağlık profesyonellerinin emekli maaşlarının düşük olmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle temel ek ödeme emekliliğe yansıtılmalıdır. Sağlık çalışanlarımız hayati bir sorumluluğu omuzlarında taşımaktadır. Dolayısıyla talepleri göz ardı edilmemesini, sorunlarına çözüm üretilmesini ve bu haklı taleplerine bütçede öncelik verilmesini istiyoruz. Çünkü sağlık profesyonellerimiz hem ülkemizin hem de sağlık sistemimizin umududur. Sağlık-Sen olarak hekimin, hemşirenin, ebenin hakkı için, emeği için, alın teri için her platformda mücadelemizi aralıksız olarak sürdüreceğiz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bayram tatilinin ilk 3 gününde 27 kişi hayatını kaybetti 3 bin 619 kişi yaralandı

Şanlıurfa'da kaza: 6 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

LGS başvuruları yarın başlıyor

Şanlıurfa’da silahlı kavga: 3 kişi yaralandı

Kur'an kursu öğrencilerinden Gazze'ye anlamlı destek

Şanlıurfa’da bayram günü silahlı saldırı: İki kardeş hayatını kaybetti

Kış lastiği zorunluluğu sona erdi

Şanlıurfa'da trafik kazası: 2 sürücü yaralandı

Akrabalar arasında kız alıp verme kavgası: 1’i ağır 8 yaralı

Şanlıurfa’da silahlı kavga: 1 Ölü

Gazze’de çocuklar ve aileler felaketin eşiğinde

Brent petrolün varili 74 dolar seviyesinde

Akdeniz’de fırtına uyarısı

Siyonist rejim Gazze’yi aralıksız bombalıyor

Altın fiyatlarında son durum

Dolar kuru bugün ne kadar?

Kaza orucu bulunanların bilmesi gereken "11 Mesele"

Kurumlar vergisi beyan ve ödeme dönemi başladı

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

İşgalciler, Cenin halkının bayramda sokağa çıkmasını engelledi

İnternet alışverişlerinde yeni dönem: Ürün güvenliği için yeni düzenlemeler yürürlükte

Çöpe domates döken pazarcı ve hal esnafına 17,2 milyon TL’ye kadar ceza

Yemen, ABD'ye ait MQ-9 İHA'sını düşürdü

Siyonist rejimden Beyrut’a hava saldırısı: 3 şehit, 4 yaralı

Nijerya'da Lassa ateşi hastalığı: 118 ölü

Nijerya'da kaçak ham petrol rafinerilerine operasyon

Aydın'da trafik kazası: 4 yaralı

Litvanya'da kaybolan ABD askerleri ölü bulundu

Malatya’da uyuşturucudan 1 tutuklama

Mali'de askeri birliğe saldırı: 30 asker öldü

Yükleniyor