SAĞLIK 10.10.2024 11:38:36 0

Sağlık-Sen'den Gazze raporu: 986 sağlık çalışanı öldürüldü

Sağlık-Sen
Haberi Sesli Oku

Sağlık-Sen, işgalci siyonistler tarafından Gazze’de uygulanan ve bir yıldır devam eden soykırımın birinci yıl dönümünde dikkat çeken bir rapor hazırladı. Gazze’deki 38 hastaneden 23'ünün tamamen hizmet dışı kaldığı belirtilen raporda, 146’sı doktor 260’ı

Sağlık-Sen, Gazze’deki Filistinlilere yönelik soykırım savaşının birinci yılında işgalcilerin uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini ortaya koyan bir rapor yayınladı.

“Uluslararası Anlaşmalar Çerçevesinde Sağlık Hizmetlerinin Sürekliliği ve Sağlık Çalışanlarının Güvenliği” konulu bir raporu kamuoyu ile paylaşan Sağlık-Sen, bölgedeki sağlık hizmet sunumunun durumuna yönelik önemli verilere de dikkat çekti.

“Gazze’de israil tarafından uluslararası anlaşmalar ihlal edilmekte ve sağlık çalışanlarının güvenliği ile sağlık hizmetlerinin sürekliliği, insani değerlerin korunması gibi kurallar yok sayılmaktadır.” denilen raporda, savaşın özellikle sağlık tesislerinde geniş çaplı yıkıma yol açtığı vurgulandı.

“Gazze’de 986 sağlık çalışanı vefat etti”

38 hastaneden 23'ünün tamamen hizmet dışı kaldığını belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

“Sağlık çalışanları da bu acımasız saldırılardan etkilenmiş olup, 146’sı doktor 260’ı hemşire olmak üzere 986 sağlık çalışanı vefat etmiş ve en az 310’u tutuklanmıştır. Sağlık hizmetlerindeki bu ciddi çöküş, vatandaşlara sunulan tıbbi hizmetlerin büyük ölçüde kısıtlanmasına neden olmuş, kısmen çalışmaya devam eden hastaneler ise yaralılar ve hastalarla dolup taşmaktadır.”

Tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle hayatını kaybedenlerinin sayısının giderek arttığı kaydedilen raporda, askeri saldırılar sırasında sağlık personelinin alıkonulması, Gazze'deki sağlık sisteminin felakete yol açan çöküşüne neden olduğu vurgulandı.

Sudan’a da dikkat çekildi

Öte yandan Sudan’a da dikkat çekilen raporda, Sudan'da devam eden silahlı çatışmaların sağlık hizmet sunumunda önemli güçlükler oluşturduğunu değinildi. Raporda, “Sudan’da hastane ve sağlık kurumlarına yapılan doğrudan saldırılar uluslararası raporlara yansımıştır. Sağlık tesislerinin yüzde 70'inin kullanılamaz durumda olduğu, çatışmalardan uzak alanlardaki sağlık kurumlarının da ciddi şekilde etkilendiği belirtilmektedir. Bu durum, sağlık çalışanlarının hastalara hizmet sunma kapasitelerini kısıtlamaktadır.” denildi.

Sudan sağlık sisteminin yaşadığı bu ciddi krizin hem sağlık çalışanları hem de hastalar için büyük bir tehlike oluşturduğu belirtilen raporda, ayrıca bölgede kolera gibi bulaşıcı hastalıkların artabileceğine dikkat çekildi.

Hazırlanan rapor Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile paylaşan Sağlık-Sen, raporu tüm uluslararası örgütlere ileteceği belirtildi.(İLKHA)

Batman Belediyesi huzurlu bir bayram için sahadaydı

Doğal gazda kademeli tarife dönemi başlıyor

Altın rekor kırmaya devam ediyor

Mola veren yolcuların bayramı kutlandı

Bayramın 1. günü 70 binin üzerinde ücretsiz yolcu taşındı

Vali Canalp, Batmanlılarla bayramlaştı

Gazze’de tüm fırınlar kapandı: Un ve yakıt stoku tükendi

LGS başvuruları e-Okul üzerinden yapılacak

Meteorolojiden toz taşınımı uyarısı

Bakan Bolat'tan boykot açıklaması: Maddi kaybı olanlar tazminat davası açabilir

Yahudi çeteler Filistinli köylülere saldırdı

Sivas'ta yolcu otobüsü devrildi: 2 ölü, 18 yaralı

Yerlikaya: Ana muhalefetin fütursuz çağrılarını keyifle izleyenlerin başında siyonist israilin gelmesi nasıl bir tezahürdür?

Ensarullah ABD uçak gemisini vurdu

İşgalci ABD Yemen’de sivillere saldırdı: 4 şehit, 2 yaralı

Rusya: Donetsk'te Razliv yerleşim yerini ele geçirdik

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Azerbaycan'da

TESK Genel Başkanı Palandöken'den boykot açıklaması

Gazze'de açlık krizi derinleşiyor

Rusya ile Kuzey Kore 4 kilometrelik köprüyle birleşiyor

Ukrayna: ABD ile nadir toprak elementleri anlaşması istişareler başladı

Batman'da trafik kazası: 7 yaralı

Boykot çağrılarına soruşturma başlatıldı

Otomobil takla atarak kaza yaptı: 1 ölü, 1 yaralı

Meteorolojiden soğuk hava ve yağış uyarısı

Bayram tatilinde emniyet kemeri takmayan 17 bin 427 sürücüye işlem

Ruffles marka cipsler için acil toplatma kararı

Haiti'de 530 mahkum firar etti

Siyonist işgalciler Şati'de sivillere saldırdı: 3 şehit

Sakarya’da uyuşturucu operasyonları: 41 tutuklama

Yükleniyor