SAĞLIK 22.03.2025 18:23:06 0

Sağlıklı beslenme takıntısı mental hastalık boyutuna varabilir!

Sağlıklı beslenme takıntısı mental hastalık boyutuna varabilir!
Haberi Sesli Oku

Son yıllarda sağlıklı beslenmeye yönelik farkındalığın arttığını belirten uzmanlar, ancak bazı kişilerin bu durumu takıntı haline getirebildiğini söylüyor.

Ortoreksiya Nervoza olarak adlandırılan bu bozukluğun, kişinin gününün büyük bir kısmını en saf ve doğal yiyecekleri araştırmaya ve hazırlamaya ayırmasına neden olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop, sağlıklı beslenme takıntısı hakkında açıklama yaptı.

Son yıllarda sağlıklı beslenmeye yönelik farkındalığın arttığını dile getiren Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop, “Sosyal medyada ve televizyon kanallarında veya bir araya gelen kişiler arasında sık sık sağlıklı beslenmenin ne kadar değerli olduğu konuşuluyor.” dedi.

Bir açıdan sağlıklı beslenmeye çalışmanın, bunun hakkında sohbet etmenin ve içerikler izlemenin iyi bir şey olduğunu ifade eden Aytop, “Bir taraftan da bazı bireyler bu sağlıklı beslenme durumuna karşı aşırı bir takıntı geliştirebiliyor. Kişi sürekli sağlıklı beslenme konusunda araştırma yapıyor. ‘Nasıl en sağlıklı, en saf, en doğal yiyeceği bulabilirim’ diye sürekli kafa yoruyor. Gününün belirli bir kısmını hatta belki çok uzun bir kısmını bu konuya ayırabiliyor. Bu noktada takıntılı boyuta varan bir ‘sağlıklı beslenmeye çalışma’ mücadelesi ortaya çıkıyor. Buna da ‘Ortoreksiya Nervoza’ diyoruz.” açıklamasını yaptı.

İkili ilişkiler bozulabiliyor, sosyal izolasyona neden olabiliyor

Ortoreksiya Nervoza’nın en belirgin semptomunun, kişinin gününün önemli bir kısmını saf ve doğal beslenmeye yönelik araştırmalar gerçekleştirmesi ve bu yiyecekleri hazırlamaya ayırması olduğuna vurgu yapan Aytop, “Kişiler katı ve kısıtlayıcı diyetler uygularlar. Dışarıda yemek yeme konusunda yoğun bir kaygı duyarlar. Çünkü dışarıda yemek yerlerse, daha sonrasında suçlu hissedebilecekleri yiyecekleri yiyebilirler. Onlara göre sağlıksız olan yiyecekleri yemek durumunda kalabilirler.” dedi.

Bu durumda olan kişilerin sosyal hayatlarında bazı zorluklar yaşayabildiklerini aktaran Aytop, şunları söyledi:

“Kişi herhangi bir restorana veya kafeye gidiyor, orada bir şeyler yiyip içmiyor. Yerse suçluluk duyuyor ya da kendi yiyeceğini içeceğini götürüyor. Bu durumda ‘en iyisi gitmeyeyim’ diye düşünebiliyor. Bu da bir noktadan sonra sosyal izolasyona yol açabiliyor. Bu durumdan mustarip olan kişiler bir taraftan da çevrelerinin de o şekilde beslenmesi için baskıda bulunabiliyorlar. Tabii ki bu da onların kişiler arası ilişkilerine zarar verebiliyor.”

Tedavi, multidisipliner bir yaklaşımla ele alınmalı

Ortoreksiya Nervoza’nın tedavisine multidisipliner bir şekilde yaklaşılmasının çok değerli olduğuna dikkat çeken Aytop, “Bir taraftan beslenme ve diyetetik alanında bir uzmandan ve psikoterapi tarafından destek almak; bir taraftan da gerekli görülmesi halinde bir psikiyatrist desteği almak sürece olumlu bir şekilde tesir edecektir. Elbette aile ve sosyal destek de bu süreçte çok değerli olacaktır.” şeklinde konuştu.

Mükemmeliyetçi bireylerde sıklıkla görülebiliyor

Ortoreksiya Nevroza ve sosyal medya ilişkisine de değinen Aytop, “Bu konu hakkında sosyal medyada çok fazla içerik var. Sağlıklı beslenmeye yönelik hangi gıdaların daha sağlıklı, hangilerinin sağlıksız olduğuna yönelik paylaşım bombardımanına maruz kalıyoruz. Dolayısıyla sosyal medyanın tabii ki bir etkisi var ama buradaki tek faktörün sosyal medya olduğunu söyleyemeyiz.” dedi.

Psikolojik ve biyolojik yatkınlıkların, sosyal faktörlerin birçok mekanizmanın bu bozukluğun oluşmasında devreye girdiğinin altını çizen Aytop, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ortoreksiya Nervoza mükemmeliyetçi bireylerde ve obsesyonel düşünmeye yatkın kaygılı bireylerde sık görülen bir durum. Ayrıca dansçılar, sporcular ya da modeller gibi belirli vücut formunu korumak durumunda olan bireylerde yaygın bir şekilde görülebilir.” (İLKHA)

Kuzey Kore'den nükleer tatbikat

Halktan yetkililere çağrı: Gençler evlenemiyor, destekler arttırılmalı

Ormanların korunması amacıyla "Orman Benim" etkinlikleri yapıldı

Yeşilyurt Belediye Meclisi, mayıs ayı toplantılarını tamamladı

Eğitim- Bir-Sen Genel Başkanı Yalçın: Birleşmiş Milletler’in istatistik kurumundan bir farkı yok

Mardin’de “Kolluk Gözetim Komisyonu Toplantısı” gerçekleştirildi

Umut Kervanı Tarsus'ta mağdur ailelere gıda yardımında bulundu

Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına uyarısı

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 52 bin 787'ye yükseldi

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Engelleri birlikte aşıyoruz

On binlerce kişi Mescid-i Aksa'da cuma namazını kıldı

HÜDA PAR Ağrı İl Teşkilatından tabutlu eylem

Üniversite öğrencilerinden Gazze ve Yemen için vicdan çağrısı

Aile Danışmanı Terzi: Gençlerin dijital çağda kimlik inşasında aile bağları çok önemli

Mardin’de öğretmeni öldüren zanlı yakalandı

Malatya'da taziye evi temeli dualarla atıldı

Prof. Dr. Tarhan: Yediğimiz şeyler kişiliğimizi, davranışlarımızı da etkiliyor

Gazze için okullarda yardım seferberliği devam ediyor

HÜDA PAR GSM operatörlerinin altyapısındaki aksaklıkları Meclis’e taşıdı

Siirt Umut Kervanı Derneği'den yetim ve muhtaçlar yararına kermes

Semerkant'ta gaz patlaması: altı kişi öldü

BM'den Güney Sudan'a çağrı: Çatışmaları durdurun, siyasi diyaloğa dönün

Anneliğin duygusal yönü destek ister!

Elazığ'da Siyer Yarışmasının ödülleri teslim edildi

Bingöl Umut Kervanı Derneği’nden engelli bireylere tekerlekli sandalye desteği

Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Bingöl'de etkili hutbe sunumu yarışması düzenlendi

ABD'nin "ilhak" tehdidi altındaki Kanada ve Danimarka ortak savunmayı güçlendiriyor

Bingöl'de kurbanlık hayvan sevkleri başladı

İran, ABD medyasının "gizli nükleer tesis" iddiasını yalanladı

Yükleniyor