• BIST 100

    15594,65%0,33
  • DOLAR

    43,27% 0,05
  • EURO

    50,83% 0,86
  • GRAM ALTIN

    6613,51% 1,81
  • Ç. ALTIN

    10690,39% 1,61

Saman yükleyen işçilerin sıcak, ağırlık ve yorgunlukla imtihanı

04 Temmuz 2025, Cuma 16:18
04 Temmuz 2025, Cuma 16:18
Saman yükleyen işçilerin sıcak, ağırlık ve yorgunlukla imtihanı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mardin’de hasat sezonunun bitmesiyle saman dönemi başladı. Saman işini yapan gurbetçi işçiler mesleğin zor yanlarını aktardı.

Mardin Ovası’nda buğday ve arpa hasadının ardından saman sezonu başladı.

Mardin’e Van, Diyarbakır gibi illerden gelen işçiler, kavurucu sıcak altında saman yüklüyor. Gün doğmadan başlayan mesai, gece yarısına kadar sürüyor. İşçiler mesleğin bilinmeyen zorluklarını İLKHA’ya anlattı.

Zorlu çalışma koşulları altında geçimlerini sağlamaya çalışan işçiler, işin görünenden çok daha ağır olduğunu belirtti.

Saman taşıma işi için Van’dan Mardin’e geldiğini söyleyen Hamit Sarihan, hem tır şoförlüğü hem de saman işiyle uğraşıyor.

İşimiz gerçekten çok zor, göründüğü gibi değil”

Mesleğin zorluklarına dikkat çeken Sarihan “Van’dan Mardin’e gelip saman işiyle uğraşıyoruz. Ben hem saman hem de taşımacılıkla uğraşmaktayım. Burada yüklediğimiz samanları çevre il ve çiftliklere götürüyoruz. Malum olduğu üzere bu yıl kuraklık yaşandı. Saman, eskiye nazaran bu yıl daha az alım satımı yapılıyor. Her yıl farklı illere samanı götürüyoruz. Tabii her ilin de saman fiyatı farklıdır. İşimiz gerçekten çok zor, göründüğü gibi değil. Ayrıca fazla iş imkânı olmadığından mecbur ekmek parasını kazanmak için bu işi yapıyoruz. Mesleğin en zor yanı da sıcaktır. Sıcak hava bizi perişan ediyor. Şu an 35-36 derecelerdeyiz. Mecburen bu şartlara katlanarak işimize devam ediyoruz. Gerçekten çok zor bir meslektir.” şeklinde konuştu.

Sarihan, bu işten birçok ailenin geçimini sağladığını aktararak “Üzerinde çalıştığım arabam üç ailenin geçimine bakıyor. Dolayısıyla aralıksız çalışmaya devam ediyoruz. Kışın ise çok fazla iş olmadığından tezgâhta samana bakıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Saman fiyatlarındaki artışa da değinen Sarihan “Saman fiyatı burada 3-4 gün önce 2500 liraya alıyorduk. Şu an ise 3 bin lira. Gün geçtikçe günlük branş değişiyor. Yükselmesinin nedeni de kuraklıktan dolayıdır.” dedi.

Gençlere tavsiyelerde bulunan Sarihan “İşe başlarken sabah saat 5’te kalkıyoruz, gece saatlerine kadar çalışıyoruz. Saman yükleme işinin ardından gece gündüz yollarda oluyoruz. Gençlere tavsiyem özellikle okumalarıdır. Çalışmak çok güzel bir şeydir ama bizim yaptığımız saman mesleğini gençlere tavsiye etmiyorum. Çünkü bu mesleğin hem tozu hem de sıcaklığı fazladır. En iyisi okuyup iyi bir yerde çalışmaktır.” şeklinde kaydetti.

“Bir tırı yüklememiz 6-7 saatimizi alıyor”

Diyarbakır’dan gelip saman işinde çalışan Mahir Meşe de 2-3 yıldır bu işle meşgul olduğunu belirterek çalışma şartlarını şöyle aktardı:

“Sabahın çok erken saatlerinde kalkıp gece 11'lere kadar çalışıyoruz. Bu mesleğin en zor yanı sıcaklıktır. Tırlara yüklediğimiz samanlar Ankara, Mersin hatta yurt dışına bile gidiyor. Ben de ekmek parası için Diyarbakır'dan gelip burada çalışıyorum. Mesleğin zor yanları olan sıcaklıkla beraber ağırlık ve yorgunluk da bizi bayağı etkiliyor. Bir tırı yüklememiz 6-7 saatimizi alıyor.” dedi.

Mardin Ovası’nda saman sezonu devam ederken, bu işi yapan gurbetçi işçiler hem fiziksel hem de psikolojik olarak ağır koşullar altında çalışmaya devam ediyor. (İLKHA)

Antalya’da drift atan sürücünün ehliyetine geçici olarak el konuldu

Nevşehir'de trafik kazası: 4 yaralı

Tunus'ta şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde 2 kişi hayatını kaybetti

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Nijerya'da otobüs ile kamyon çarpıştı: 11 ölü, 7 yaralı

Katar ile Moritanya askeri mutabakat zaptı imzaladı

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu’nun 6’ncı toplantısı gerçekleştirildi

Irak Başbakanı Sudani ile Suriye Cumhurbaşkanı Şara görüştü

Manisa'da uyuşturucu hap operasyonu: 1 tutuklama

Ticaret Bakanı Bolat ve KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman bir araya geldi

Malatya'da işçilerin kaldığı prefabrik yapıda yangın

Danimarka ile ABD arasında Grönland gerilimi tırmanıyor

Japonya’dan nükleere dönüş kararı

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1’i ağır 3 yaralı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Dar ile görüştü

ABD İç Güvenlik Bakanı: Minneapolis'te 10 binden fazla düzensiz göçmen gözaltına alındı

TBMM Başkanı Kurtulmuş Kartalkaya yangını araştırma komisyonunu kabul etti

ABD uçakları Grönland'a konuşlandırılacak

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü

Bakan Güler ABD’li mevkidaşı Hegseth ile telefonda görüştü

Sason’da kar engeli aşıldı, hasta vatandaş kurtarıldı

Batman'da ev yangınında maddi hasar oluştu

Mardin’de sınır hattında meydana gelen olaylara soruşturma: 35 tutuklu, 77 gözaltı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı

Kar altındaki köylerde sağlık için zamanla yarışan ekipler, 3 hastaya ulaştı

Macron: Uluslararası sistem, kuralların yok sayıldığı bir dünyaya doğru gidiyor

Katar: Gazze'deki ateşkes anlaşması planının başarısına bağlıyız

Mozambik'te sel 4 ayda 100'ü aşkın can aldı

Bursa’da konut satışlarında artış

AB'den ilave gümrük vergisine tepki

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Antalya’da drift atan sürücünün ehliyetine geçici olarak el konuldu

Nevşehir'de trafik kazası: 4 yaralı

Tunus'ta şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde 2 kişi hayatını kaybetti

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Nijerya'da otobüs ile kamyon çarpıştı: 11 ölü, 7 yaralı

Katar ile Moritanya askeri mutabakat zaptı imzaladı

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu’nun 6’ncı toplantısı gerçekleştirildi