• BIST 100

    10989,85%-0,84
  • DOLAR

    41,68% 0,20
  • EURO

    48,95% 0,20
  • GRAM ALTIN

    5173,59% 0,31
  • Ç. ALTIN

    8526,45% 0,06

SANKO’da Dünya Prematüre Günü

16 Kasım 2023, Perşembe 09:40
16 Kasım 2023, Perşembe 09:40
SANKO’da Dünya Prematüre Günü
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

SANKO’da Dünya Prematüre Günü

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi ve Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Ünal Sarıkabadayı, prematüre bebeklerin diğer bebeklere göre daha uzun süre hastanede kaldıklarını ve evde bakımlarının da çok önemli olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Sarıkabadayı, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, normal gebelik süresini tamamlayarak doğan bebeklerin “miadında doğan”, gebeliğin 37’nci haftasından önce dünyaya gelen bebeklerin ise “prematüre yenidoğan” olarak kabul edildiğini kaydetti.

“Prematüre bebekte de diğer bebeklerde olduğu gibi özellikle ilk beslenmenin kolostrum denilen anneden gelen ilk sütle yapılması çok önemli ve değerlidir” diyen Prof. Dr. Sarıkabadayı, anne sütü ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Anne sütü, bebeği enfeksiyonlardan ve bağırsak sistemini nekrotizan enterokolitten (bağırsaklarda oluşan ve hemen tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilen bir enflamasyondur) koruma gibi pek çok faydasıyla birlikte, ilerde zeka düzeyinin bile daha iyi olmasına katkı sağlar. Bebekler emmediğinde annelere sütlerini sağarak steril kaplarda ve buzdolabında uygun şartlarda saklamalarının öneriyoruz. Anne sütü yokluğu ya da yetersizliğinde bu sütler kullanılabilir.”

Erken doğan bebekte emme, yutma, nefes alma ve tüm bunların koordinasyonunda sorunlar yaşanabileceğini anlatan Prof. Dr. Sarıkabadayı, “Beslenme sırasında yaşanabilecek soluk tutma, morarma atakları, emme, yutma ve nefes alma koordinasyonunda ilk günler, bazen de birkaç hafta sürebilen, sık yaşanan sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

'Bebeklerin beyin gelişiminde uyku önem taşıyor'
Bebeklerin beyin gelişiminde uykunun da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Sarıkabadayı, prematüre bebeklerin doğumdan sonra ilk günlerinin büyük bir kısmını 15- 22 saat uykuyla geçirdiğini, bunun da normal bir bebeğin uyku süresinden fazla olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Sarıkabadayı, 36. hafta sonrasında uyku azalırken ağlamanın arttığını hatırlatarak şu önerilerde bulundu: “Prematüre bebekler düzenli uyku, uyanıklık döngüsü geliştirmeleri uzun sürdüğünden özellikle geceleri uyumakta zorluk çekerler. Bu ritmi oluşturabilmeleri için oyun ve uyaranları gündüz saatlerine saklayın. Bebekler daha az ses ve ışıkla daha rahat uyuyabileceğinden, gece bebeğinizi beslerken ya da altını değiştirirken zayıf ışık kullanabilirsiniz. Sallamak, banyo yaptırmak, gezdirmek de yarar sağlayabilir.”

Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hangi aşı? Kime? Ne zaman uygulanmalı

Şanlıurfa’da öğrencilerden Sumud Filosu'na anlamlı destek

Şanlıurfa’da 'Sumud' vurgusu: Asla vazgeçmemek, her şeye karşı direnmek demek

Gazze'deki soykırımda son 24 saatte 63 şehit

"Tüm devletler israil ile ticari ilişkilerini kesmelidir"

Vali Toros, Deniz Hudut Kapısı'nda incelemelerde bulundu

Prof. Dr. Çelik: Ahlaksızlık özgürlük değil, haddini aşmaktır

Belediye Başkanı Geçit: Beton santrallerimiz şehrimizin inşasına büyük katkı sunuyor

Gazze'de yenidoğan bir bebek hayatını kaybetti

ATSO Başkanı Torunoğlu: Hakediş sürecindeki aksamalar üyelerimizi mağdur ediyor

Gaziantep’te asayiş uygulamalarında çok sayıda silah ele geçirildi

DMM: "Minguzzi cinayetinde katile engelli raporu verildi" iddiası asılsızdır

İran ile Rusya arasındaki kapsamlı ortaklık anlaşmasın yürürlüğe girdi

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonlarında çok sayıda madde ele geçirildi

Gaziantep’te haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

İstanbul merkezli 3 ilde FETÖ operasyonu: 5 doktor gözaltına alındı

Siyonist çeteler, Filistinli 10 aileyi arazilerinden zorla çıkardı

İşgalci sözde bakan Ben Gvir’den alçak gösteri

Batmanlı minikler, kağıt gemilerle Gazze'ye destek gönderdi

Ermenistan: Azerbaycan ile demiryolu inşaatı en az iki yıl sürebilir

Eylül ayı ihracat verileri açıklandı

Gazze'de katliam: Siyonist rejim saldırılarında 34 şehit

Sağlık-Sen, Doktor Yalçın ve aktivistlerin serbest bırakılmasını istedi

Batman'da otomobil yayaya araç çarptı: 1 yaralı

Karlıova’da yaklaşık 50 hane elektrik aboneliği için aylardır bekliyor

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yeni çocuk sağlığı uzmanı

Kuala Lumpur'dan Roma'ya: Direniş filosuna saldırıya tepki

ABD'de petrol rafinerisinde patlama

Cuma hutbesi: Hendek’ten Gazze’ye, zafer inananlarındır

Bingöl’de “Dünya Yürüyüş Günü” etkinliği düzenlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hangi aşı? Kime? Ne zaman uygulanmalı

Şanlıurfa’da öğrencilerden Sumud Filosu'na anlamlı destek

Şanlıurfa’da 'Sumud' vurgusu: Asla vazgeçmemek, her şeye karşı direnmek demek

Gazze'deki soykırımda son 24 saatte 63 şehit

"Tüm devletler israil ile ticari ilişkilerini kesmelidir"

Vali Toros, Deniz Hudut Kapısı'nda incelemelerde bulundu

Prof. Dr. Çelik: Ahlaksızlık özgürlük değil, haddini aşmaktır