• BIST 100

    10551,34%0,80
  • DOLAR

    41,97% 0,01
  • EURO

    48,78% 0,13
  • GRAM ALTIN

    5452,27% -2,06
  • Ç. ALTIN

    9333,62% -3,82

SANKO’nun kurucusu Sani Konukoğlu, mezarı başında anıldı

16 Ocak 2024, Salı 16:40
16 Ocak 2024, Salı 16:40
SANKO’nun kurucusu Sani Konukoğlu, mezarı başında anıldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

SANKO’nun kurucusu Sani Konukoğlu, mezarı başında anıldı

SANKO Holding Kurucusu ve Gaziantep Sanayi Odası’nın (GSO) Kurucu Başkanı Sani Konukoğlu, vefatının 30’uncu yıl dönümünde Gaziantep Asri Mezarlık’taki kabri başında dualarla anıldı.

Anma programına; SANKO Holding Onursal Başkanları Abdulkadir, Zeki Konukoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Başkan Vekili Fatih Konukoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan, Cengiz, Ertuğrul, Yiğitcan ve Alperen Sani Konukoğlu, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu, Konukoğlu ailesi, sanayiciler, SANKO çalışanları ve emeklileri katıldı.
Okunan duaların ardından, Sani Konukoğlu’nun mezarına evlatları ve sanayiciler tarafından karanfiller bırakıldı. Aile adına konuşma yapan SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, babalarının vefatından beri her yıl anma programında kendilerini yalnız bırakmayan katılımcılara teşekkür etti.
Gaziantep’te 1929 yılında doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra 1943 yılında ailesinin okuması yönünde ısrarlarına rağmen dokumacılığa başlayarak iş hayatına atıldı. İlk işe başlayışı kendisinin kullandığı tek tezgahla oldu. İstanbul’da 1947 yılında 24 gözlü yerli bobin makinesi yaptırarak Gaziantep’e bu kapasitede ilk bobin makinesi getirdi.
Mevcut dokumalarının kalitesini yükseltmek için 1951 yılında Halep’ten aldığı apre makinesini bir mağaraya kurarak çalışmaya başladı. İki yıl sonra ise Bursa’daki tornacılara 4 mekikli ekose gömleklik dokuyan Avrupa dokuma tezgahlarının benzer modelini yaptırıp Gaziantep’e getirdi. Böylece Gaziantep’te el tezgahlarını motorlu tezgaha dönüştürmede öncülük yaptı.
Bursa’da 1965 yılında havlu tezgahı imal ettirip, bu tezgahlar üzerine atılacak jakar makinelerini Gaziantep’teki tornacılara yaptırıp havlu imalatına başladı. Konukoğlu, 1962’de hidrofil pamuk tesisi, 1963 yılında 1500 iğ kapasiteli pamuk ipliği tesisi kurdu.
Konukoğlu, 1966 yılında 'Hilal Kollektif Şirketi’’ni kurdu. 25 bin iğlik iplik tesisi projesi hazırlatan Konukoğlu, 23 Şubat 1972’de inşaatına başlanan tesisin 20.000 iğlik bölümünü 1974 yılında devreye aldı.
Firmanın unvanı 1977 yılında Sani Konukoğlu’nun isminden esinlenilerek 'SANKO Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ’’ye dönüştürüldü. Sonraki yıllarda bilinçli ve istikrarlı adımlarla yatırımlara devam edilerek alanında çok yüksek kapasite ve kaliteye ulaşıldı.
Firmasının adı ile 1988 yılında kurulan Sankospor’un yönetim kurulu başkanlığını üstlenen Sani Konukoğlu, diğer sanayicilerle birlikte 15 Ağustos 1989’da Gaziantep Sanayi Odası’nı kurdu.
Sanayi Odası’nın ilk yönetim kurulu başkanlığına getirilen Sani Konukoğlu, SANKO’nun sosyal hizmetlerini organize etmek amacıyla 11 Ekim 1989’da Sani Konukoğlu Vakfı’nın kurulmasını sağladı.
Ilımlı, mütevazı, ileri görüş sahibi, sosyal, yenilikleri çabuk kabul eden, danışan, çevresindekilere yardım yapmayı görev sayan, doğayı seven Sani Konukoğlu, geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucu 16 Ocak 1994’te vefat etti.
Sani Konukoğlu, sağlığında yaptığı sosyal hizmetler nedeniyle Bakanlar Kurulu’nun 27 Ekim 1997 tarih ve 30 numaralı kararı ile 'Devlet Üstün Hizmet Madalyası ve Beratı’’na layık görüldü. Madalya ve Berat, 27 Ekim 1997’de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Çankaya Köşkü’nde yapılan törenle, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’na teslim edildi.
Tekstil, enerji, inşaat ve ambalaj başta olmak üzere değişik sektörlerde 14 bini aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren SANKO’nun bugün geldiği nokta, Sani Konukoğlu ve izinden yürüyen sonraki kuşakların bilinçli, planlı ve sabırlı çalışması ile mücadelesinin sonucudur.
Bu anlayışla SANKO ve Türk ekonomisine, alanlarında örnek ve öncü şirketler kazandırıldı.

Trump, Putin’le planlanan görüşmeyi iptal etti

Eskişehir’de kontrolden çıkan otomobil takla attı: 1 ölü, 4 yaralı

Trump, Wall Street Journal'ın Ukrayna hakkında haberini yalanladı

HAMAS'tan, işgal parlamentosunun Batı Şeria'nın ilhakına yönelik adımına tepki

İzmir açıklarında 14 düzensiz göçmen kurtarıldı

UAD: israilin Gazze'ye yardım göndermesine izin vermesi zorunludur

Dışişleri Bakanlığı: israilin Batı Şeria adımı yok hükmündedir

ABD, Ukrayna'nın bazı uzun menzilli füzeleri kullanmasına yönelik kısıtlamaları kaldırdı

Türkiye pazarının kendisine kapatılmasının ardından "israilli" bir şirket iflas etti

Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma yarışması finali Gaziantep’te gerçekleşti

Afganistan, Hindistan'ın Kabil'deki diplomatik misyonunun yükseltilmesini memnuniyetle karşıladı

Batman’da “torbacı” operasyonu: 5 adrese eş zamanlı baskın

Avrupa'da kuş gribi alarmı: Hollanda'da 161 bin tavuk itlaf edildi, Fransa riski "yüksek"e çıkardı

Motosikletiyle tıra arkadan çarpan üniversiteli genç, hayatını kaybetti

ÖSYM: YKS tercihleriyle ilgili iddialar gerçeği yansıtmıyor

Nijerya'da Lassa ateşi nedeniyle ölenlerin sayısı 172'ye yükseldi

Ukrayna, Rusya'daki askeri tesis ve petrol rafinerisini vurduğunu duyurdu  

Camilerde görevli öğreticilere hizmet içi eğitim

Yazar Demirbağ: Tiryakilik haline kadar kitapla yatıp kalkmamız lazım

Mardin’de bin 500 yıllık mozaik ele geçirildi

Şırnak'ta otobüs ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı

HÜDA PAR heyetinden Mezitli esnafına ziyaret

Konya’da 3 katlı binada yangın: 1 ölü

HÜDA PAR Aile Başkanı Sülün: Tesettür aile yapısını, mahremiyeti ve ahlakı korur

Kocaeli'de hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Kış lastiğinden kaçınmak hayatınıza mal olabilir!

Konya’da düzenlenen 12. Kitap Fuarı’na yoğun ilgi

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden burs duyurusu

Gaziantep'te 11 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

HÜDA PAR'dan, Kurtulmuş'un okuduğu "Kürtçe" şiir tartışmalarına ilişkin açıklama: Anadillerin kullanımı önündeki engeller kaldırılmalıdır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump, Putin’le planlanan görüşmeyi iptal etti

Eskişehir’de kontrolden çıkan otomobil takla attı: 1 ölü, 4 yaralı

Trump, Wall Street Journal'ın Ukrayna hakkında haberini yalanladı

HAMAS'tan, işgal parlamentosunun Batı Şeria'nın ilhakına yönelik adımına tepki

İzmir açıklarında 14 düzensiz göçmen kurtarıldı

UAD: israilin Gazze'ye yardım göndermesine izin vermesi zorunludur

Dışişleri Bakanlığı: israilin Batı Şeria adımı yok hükmündedir