• BIST 100

    9523,31%-1,41
  • DOLAR

    37,92% -0,06
  • EURO

    41,17% 0,41
  • GRAM ALTIN

    3806,30% 0,19
  • Ç. ALTIN

    6190,39% 1,97

Şanlıurfa İl Tarım Müdürü Aksoy: Mısır üretiminde yasak yok

RÖPORTAJ 5.12.2024 14:12:19 0
Şanlıurfa İl Tarım Müdürü Aksoy: Mısır üretiminde yasak yok

Şanlıurfa İl Tarım Müdürü Mehmet Aksoy, mısır üretiminde herhangi bir yasak olmadığını belirterek, tarımsal üretim planlamasıyla su ve toprak kaynaklarının daha verimli kullanılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Şanlıurfa İl Tarım Müdürü Mehmet Aksoy, mısır üretiminin yasaklandığı iddiaları ile ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Aksoy, sadece DSİ Bölge Müdürlüğü'nün, Viranşehir'in bazı bölgelerinde yeraltı suyunun kısıtlı olduğu alanlarda mısır ekimi ile ilgili bir kısıtlama kararının olduğunu belirterek tarımsal üretim planlamasının Şanlıurfa'nın bütün ilçelerinde devam ettiğini vurguladı.

Sürekli su kullanılan ve tüketilen arazilerde toprak yapısının bozulduğunu ifade eden Aksoy, buna bağlı olarak toprakla ilgili mikroorganizmaların sayısının azalarak toprağın çoraklaşmasına sebep olduğunu söyledi.

Aksoy, özellikle Şanlıurfa'da beyaz sinek ve beyaz sineğin zararıyla ilgili arka arkaya 8-10 yıl pamuk eken üreticilerin yeterli verimi alamadığını dolayısıyla artık tarımsal üretim planlamasının mecburi olduğunu dile getirdi.

“Kesinlikle mısır yasağı diye bir yasağımız yok”

Aksoy, mısır üretiminde bir yasağın söz konusu olmadığını vurgulayarak “Bizim suyu merkeze alan tarımsal üretim planlaması takvimimiz devam ediyor. Kesinlikle mısırda yasak yoktur. Bizim ‘Mısır üretilmeyecek.' diye bir çalışmamız yok. Zaten Şanlıurfa'mızda 12 havzada bir havza bitkisi olarak sistemde yerini almış durumda. Sadece DSİ Bölge Müdürlüğü'nün, Viranşehir'in bazı bölgelerinde yeraltı suyunun kısıtlı olduğu alanlarda mısır ekimi ile ilgili bir kısıtlama var. O da 5 yılda bir ekilecek. O bölgelerde su kısıtlı olduğu için devletimiz ayrıca fazladan hibe desteği verecek. Dolayısıyla, bizim kesinlikle ‘mısır yasağı' diye bir yasağımız yok. Ancak biz, tarımsal üretim planlamasını ülkemizin kaynaklarını, suyunu, toprağını ve verimli arazilerini en doğru şekilde kullanıp milletimizin hizmetine sunmak için çalışmaya devam ediyoruz. Tarımsal üretim planlaması şu anda Şanlıurfa'nın bütün ilçelerinde devam ediyor. Biz bu yıl başlattık bu programı. İnşallah, bu destekleme modelimizle birlikte hem hayvancılıkta hem bitkisel üretimde hem arıcılıkta hem de balıkçılık ve su ürünlerinde yeni destekleme modeli ile üreticilerimizle beraber yürümeye devam edeceğiz. Kesinlikle mısırın yasaklandığı doğru değil. Böyle bir yasak yok. Bununla ilgili biz daha önce açıklamamızı yapmıştık. Tekrardan sizin aracılığınızla yapmış olalım. Tarımsal üretim planlamasında her ürün 2 yıl ekilmeyecek. 2 yılın ardından üçüncü bir ürün ekilmesi gerekiyor. Sonrasında farklı ürünlerin ekilmesi gerekiyor. Şanlıurfa'mızın ovalarında sulanabilir mutlak tarım arazilerinde, devletimizin sulamaya açtığı bütün alanlarda, biz en az 2 ürün, mümkün olursa 3 ürün hedefi ile yola çıkıyoruz. Biliyorsunuz, sürekli su kullanılan ve tüketilen arazilerde toprak yapısı bozuluyor. Hem de toprakla ilgili mikroorganizmaların sayısı azalarak toprağımızın çoraklaşmasına sebep oluyor.” diye konuştu.

“Arka arkaya 8-10 yıl pamuk eken üreticilerimiz yeterli verimi alamıyorlar”

5 Aralık Toprak Günü dolayısıyla açıklamada bulunan Aksoy, “Bugün, 5 Aralık Dünya Toprak Günü. Bu yayını yaptığımız günün böyle bir güne denk gelmesi çok güzel oldu. Özellikle Şanlıurfa'da beyaz sinek ve beyaz sineğin zararıyla ilgili her sene arka arkaya 8-10 yıl pamuk eken üreticilerimiz yeterli verimi alamıyorlar. Dolayısıyla, bizim artık tarımsal üretim planlaması mecburi oldu. Çünkü biz, ülkemizin gıdasını ancak böyle yaparak sağlayabiliriz. Topraklarımızı ve suyumuzu ancak böyle koruyabiliriz.” dedi.

“Pamuk, buğday ve mısır alanını azaltmayacağız”

Planlı bir üretim modeli ile tarımsal üretim planlaması yaptıklarını ifade eden Aksoy, “Şanlıurfa'daki çiftçilerimiz tarımsal üretim planlamalarıyla ilgili bizlere teşekkür ediyorlar. Çünkü artık kendileri rotasyon ürünü dediğimiz münavebe (nöbetleşe) yapmak istiyorlar. Ancak komşuları devamlı pamuk ektiği için onlar da pamuk ekmek istiyorlar. Devletimizin buna el atması ile tarımsal üretim planlamasını sahaya indirmesiyle bu işin yürüyeceğini görüyoruz. Bu konuyla ilgili hem Tarım Bakanlığımıza hem de Tarım Bakanlığımızın çalışan personeline inanın ki teşekkür ediyorlar. Ben, sahadaki izlenimimi ve gözlemlerimi böyle değerlendiriyorum. Bu şu demek değil; pamuk, buğday ve mısır alanını azaltmayacağız. Ancak biz, planlı bir üretim modeli ile tarımsal üretim planlaması yapıyoruz. İnşallah, gelecek olan 2030 ve 2050 yılları arasında ülkemizin kaynaklarını korumak için bu üretim planlamasını devreye almış durumdayız.” şeklinde konuştu.

“Topraklarımızı, suyumuzu ve enerjimizi iyi kullanırsak gıdamıza sahip çıkmış oluruz”

Aksoy sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz, bu yıl Şanlıurfa'mızda 3'üncü ürün olarak brokoli gibi kışlık sebze dağıttık. İnşallah, bundan sonra Şanlıurfa'mızda en az 2 ürün, mümkünse 3 ürün ekimi ile çiftçilerimize destek vermeye devam edeceğiz. Devletimizin verdiği hibe desteklerden yararlanmak için lütfen tarım il ve ilçe müdürlüklerimize uğrayın. Topraklarımızı, suyumuzu ve enerjimizi iyi kullanırsak gıdamıza sahip çıkmış oluruz. Hem hayvancılıkta hem de diğer sektörlerin tümünde Tarım ve Orman Bakanlığı ile onun il ve ilçe müdürlükleri çiftçilerimizin emrinde ve onların yanında olacaktır. İnşallah, Şanlıurfa'mızda üretimi en yüksek seviyeye getirerek Türkiye ve dünyada üretim merkezi haline getirmeye çalışacağız.”

“Şanlıurfa'mızda işlenmeyen tarım arazisi yok”

İşlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesi hususunda konuşan Aksoy, “İşlenmeyen tarım arazileri ile ilgili devletimiz kanun çıkardı. Aslında işlenmeyen tarım arazilerinin büyük bir kısmı Karadeniz bölgemizde. Oralarda da küçük küçük alanlar var. Şanlıurfa'mızda işlenmeyen tarım arazisi yok. Şanlıurfa'nın bütün alanları çiftçilerimiz ve üreticilerimiz tarafından ekilip biçiliyor. Bu konuda biz, Şanlıurfalı çiftçilerimize ve üreticilerimize minnettarız. Bizim işlenmeyen tarım arazimiz yok. Bunu kesin ve net olarak burada ifade ediyorum.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bingöl’de yoğun yağış sele neden oldu

İşgalci ABD Yemen'de sivil altyapıya 17 hava saldırısı düzenledi

Trump, "karşılıklı tarifeler" konusunda en az yüzde 10’luk gümrük vergili yürütme emirleri imzaladı

İşgalci siyonistlerden Şam ve Hama’ya hava saldırıları

İsviçre'de 8 milyar dolardan fazla Rus varlığı donduruldu  

Zambiya’da maymun çiçeği vakası 36’ya yükseldi

İran ve Bahreyn ilişkileri düzeltmek istiyor

Rus askeri uçağı düştü: Bir ölü

WhatsApp hesabınızı saldırılara karşı nasıl korursunuz?

Ramazan Bayramı'nda Bursa'da binlerce kişiye trafik cezası kesildi

Türkiye’den siyonist bakanın Mescid-i Aksa baskınına tepki

Diyabetlilerde topuk çatlağı kangrene kadar gidebiliyor!

Balıklıgöl'ün ikizinde sona doğru gelindi

Antalya'nın Manavgat ilçesinde hortum hasara yol açtı 

Bingöl’de sahipsiz hayvanlar için yeni adımlar

Endonezya'daki yanardağ kül püskürttü

Siirt’te çatıdan düşen kadın ağır yaralandı

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut’tan CHP’nin boykot çağrılarına tepki

Bakan Yerlikaya: Esnaflarımızın yanında olmaya devam edeceğiz

Uludağ’daki otel yangınında ölü sayısı 3’e yükseldi

Bingöl-Erzurum karayolunda trafik kazası: 5 yaralı

Japonya'da 6.2 büyüklüğünde deprem

İtafiye ekipleri minik kediyi bulunduğu yerden kurtardı

Batman Valiliği seyircisiz oynanan maçta stadyum keyfi yaşattı

Hintliler 2024 yılında siber suçlardan 2,67 milyar dolar kaybetti

Özbekistan ile İran, ticaret ve ekonomik iş birliğini artıracak

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 50 bin 423'e ulaştı

DEİK Başkanı Olpak: Boykotlarda sadece şirketler değil ülke ekonomisi de yara alır

Bakan Tekin'den boykot tepkisi

Elazığ’da sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ