• BIST 100

    14765,59%0,37
  • DOLAR

    43,14% 0,25
  • EURO

    50,30% 0,10
  • GRAM ALTIN

    6195,98% 0,03
  • Ç. ALTIN

    10070,24% 0,00

Şanlıurfa İl Tarım Müdürü Aksoy: Mısır üretiminde yasak yok

05 Aralık 2024, Perşembe 14:12
05 Aralık 2024, Perşembe 14:12
Şanlıurfa İl Tarım Müdürü Aksoy: Mısır üretiminde yasak yok
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Şanlıurfa İl Tarım Müdürü Mehmet Aksoy, mısır üretiminde herhangi bir yasak olmadığını belirterek, tarımsal üretim planlamasıyla su ve toprak kaynaklarının daha verimli kullanılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Şanlıurfa İl Tarım Müdürü Mehmet Aksoy, mısır üretiminin yasaklandığı iddiaları ile ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Aksoy, sadece DSİ Bölge Müdürlüğü'nün, Viranşehir'in bazı bölgelerinde yeraltı suyunun kısıtlı olduğu alanlarda mısır ekimi ile ilgili bir kısıtlama kararının olduğunu belirterek tarımsal üretim planlamasının Şanlıurfa'nın bütün ilçelerinde devam ettiğini vurguladı.

Sürekli su kullanılan ve tüketilen arazilerde toprak yapısının bozulduğunu ifade eden Aksoy, buna bağlı olarak toprakla ilgili mikroorganizmaların sayısının azalarak toprağın çoraklaşmasına sebep olduğunu söyledi.

Aksoy, özellikle Şanlıurfa'da beyaz sinek ve beyaz sineğin zararıyla ilgili arka arkaya 8-10 yıl pamuk eken üreticilerin yeterli verimi alamadığını dolayısıyla artık tarımsal üretim planlamasının mecburi olduğunu dile getirdi.

“Kesinlikle mısır yasağı diye bir yasağımız yok”

Aksoy, mısır üretiminde bir yasağın söz konusu olmadığını vurgulayarak “Bizim suyu merkeze alan tarımsal üretim planlaması takvimimiz devam ediyor. Kesinlikle mısırda yasak yoktur. Bizim ‘Mısır üretilmeyecek.' diye bir çalışmamız yok. Zaten Şanlıurfa'mızda 12 havzada bir havza bitkisi olarak sistemde yerini almış durumda. Sadece DSİ Bölge Müdürlüğü'nün, Viranşehir'in bazı bölgelerinde yeraltı suyunun kısıtlı olduğu alanlarda mısır ekimi ile ilgili bir kısıtlama var. O da 5 yılda bir ekilecek. O bölgelerde su kısıtlı olduğu için devletimiz ayrıca fazladan hibe desteği verecek. Dolayısıyla, bizim kesinlikle ‘mısır yasağı' diye bir yasağımız yok. Ancak biz, tarımsal üretim planlamasını ülkemizin kaynaklarını, suyunu, toprağını ve verimli arazilerini en doğru şekilde kullanıp milletimizin hizmetine sunmak için çalışmaya devam ediyoruz. Tarımsal üretim planlaması şu anda Şanlıurfa'nın bütün ilçelerinde devam ediyor. Biz bu yıl başlattık bu programı. İnşallah, bu destekleme modelimizle birlikte hem hayvancılıkta hem bitkisel üretimde hem arıcılıkta hem de balıkçılık ve su ürünlerinde yeni destekleme modeli ile üreticilerimizle beraber yürümeye devam edeceğiz. Kesinlikle mısırın yasaklandığı doğru değil. Böyle bir yasak yok. Bununla ilgili biz daha önce açıklamamızı yapmıştık. Tekrardan sizin aracılığınızla yapmış olalım. Tarımsal üretim planlamasında her ürün 2 yıl ekilmeyecek. 2 yılın ardından üçüncü bir ürün ekilmesi gerekiyor. Sonrasında farklı ürünlerin ekilmesi gerekiyor. Şanlıurfa'mızın ovalarında sulanabilir mutlak tarım arazilerinde, devletimizin sulamaya açtığı bütün alanlarda, biz en az 2 ürün, mümkün olursa 3 ürün hedefi ile yola çıkıyoruz. Biliyorsunuz, sürekli su kullanılan ve tüketilen arazilerde toprak yapısı bozuluyor. Hem de toprakla ilgili mikroorganizmaların sayısı azalarak toprağımızın çoraklaşmasına sebep oluyor.” diye konuştu.

“Arka arkaya 8-10 yıl pamuk eken üreticilerimiz yeterli verimi alamıyorlar”

5 Aralık Toprak Günü dolayısıyla açıklamada bulunan Aksoy, “Bugün, 5 Aralık Dünya Toprak Günü. Bu yayını yaptığımız günün böyle bir güne denk gelmesi çok güzel oldu. Özellikle Şanlıurfa'da beyaz sinek ve beyaz sineğin zararıyla ilgili her sene arka arkaya 8-10 yıl pamuk eken üreticilerimiz yeterli verimi alamıyorlar. Dolayısıyla, bizim artık tarımsal üretim planlaması mecburi oldu. Çünkü biz, ülkemizin gıdasını ancak böyle yaparak sağlayabiliriz. Topraklarımızı ve suyumuzu ancak böyle koruyabiliriz.” dedi.

“Pamuk, buğday ve mısır alanını azaltmayacağız”

Planlı bir üretim modeli ile tarımsal üretim planlaması yaptıklarını ifade eden Aksoy, “Şanlıurfa'daki çiftçilerimiz tarımsal üretim planlamalarıyla ilgili bizlere teşekkür ediyorlar. Çünkü artık kendileri rotasyon ürünü dediğimiz münavebe (nöbetleşe) yapmak istiyorlar. Ancak komşuları devamlı pamuk ektiği için onlar da pamuk ekmek istiyorlar. Devletimizin buna el atması ile tarımsal üretim planlamasını sahaya indirmesiyle bu işin yürüyeceğini görüyoruz. Bu konuyla ilgili hem Tarım Bakanlığımıza hem de Tarım Bakanlığımızın çalışan personeline inanın ki teşekkür ediyorlar. Ben, sahadaki izlenimimi ve gözlemlerimi böyle değerlendiriyorum. Bu şu demek değil; pamuk, buğday ve mısır alanını azaltmayacağız. Ancak biz, planlı bir üretim modeli ile tarımsal üretim planlaması yapıyoruz. İnşallah, gelecek olan 2030 ve 2050 yılları arasında ülkemizin kaynaklarını korumak için bu üretim planlamasını devreye almış durumdayız.” şeklinde konuştu.

“Topraklarımızı, suyumuzu ve enerjimizi iyi kullanırsak gıdamıza sahip çıkmış oluruz”

Aksoy sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz, bu yıl Şanlıurfa'mızda 3'üncü ürün olarak brokoli gibi kışlık sebze dağıttık. İnşallah, bundan sonra Şanlıurfa'mızda en az 2 ürün, mümkünse 3 ürün ekimi ile çiftçilerimize destek vermeye devam edeceğiz. Devletimizin verdiği hibe desteklerden yararlanmak için lütfen tarım il ve ilçe müdürlüklerimize uğrayın. Topraklarımızı, suyumuzu ve enerjimizi iyi kullanırsak gıdamıza sahip çıkmış oluruz. Hem hayvancılıkta hem de diğer sektörlerin tümünde Tarım ve Orman Bakanlığı ile onun il ve ilçe müdürlükleri çiftçilerimizin emrinde ve onların yanında olacaktır. İnşallah, Şanlıurfa'mızda üretimi en yüksek seviyeye getirerek Türkiye ve dünyada üretim merkezi haline getirmeye çalışacağız.”

“Şanlıurfa'mızda işlenmeyen tarım arazisi yok”

İşlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesi hususunda konuşan Aksoy, “İşlenmeyen tarım arazileri ile ilgili devletimiz kanun çıkardı. Aslında işlenmeyen tarım arazilerinin büyük bir kısmı Karadeniz bölgemizde. Oralarda da küçük küçük alanlar var. Şanlıurfa'mızda işlenmeyen tarım arazisi yok. Şanlıurfa'nın bütün alanları çiftçilerimiz ve üreticilerimiz tarafından ekilip biçiliyor. Bu konuda biz, Şanlıurfalı çiftçilerimize ve üreticilerimize minnettarız. Bizim işlenmeyen tarım arazimiz yok. Bunu kesin ve net olarak burada ifade ediyorum.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Arpaguş: Diyanet bu milletin manevi sigortasıdır

Grok, tepkilerin ardından müstehcen görüntüler oluşturmayı kısmen kapattı

Hindistan'da cami düşmanlığı sürüyor: Delhi'de olaylar çıktı

BAMMED Başkanı Özcan: Basın, dayanışmayla güçlenir

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Önlü: Gazetecilerin çalışma koşulları iyileştirilmeli

Ayetullah Hamaney: İran, dış destekli kaosa teslim olmayacak

Konya Valisi İbrahim Akın: Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımı önceliğimiz

ABD, petrol tankerindeki 2 Rus mürettebatı serbest bırakacak

Belediye Başkanı Özhan'dan minik öğrencilere yerel yönetim dersi

En düşük emekli maaşı 20 bin TL oldu

Araştırmacı-Yazar Aydın: İslam ümmeti birlik olmazsa büyük felaket kapıda

Malatya Havalimanı'nda 2025 yılında 849 bin 510 yolcuya hizmet verildi

Konya Beyşehir’de silah operasyonu

Okullarda yarıyıl öncesi “aile ve oyun” haftası

Siirt’te Dünya Çalışan Gazeteciler Günü buluşması

Malatya'da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü etkinliği

Ukrayna'nın başkentine düzenlenen Rus saldırılarında 4 kişi öldü, 25 kişi yaralandı  

25 yıllık ISS tarihinde bir ilk: Tıbbi gerekçeyle erken dönüş

İstanbul için kuvvetli rüzgâr ve sağanak uyarısı

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer'in 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı

Kahramanmaraş’ta 4 büyüklüğünde deprem

Eğitim-Bir-Sen Batman Şubesi’nden Basın Özgürlüğü ve Yerel Medyaya Vurgu

Kızılay, Gazze’de 10 milyonu aşkın sıcak yemek dağıttı

Şiddetli rüzgâr Siirt’te etkili oldu

Bakan Güler, Endonezyalı mevkidaşıyla ASELSAN’da

Bingöl’de okullar yarım gün tatil edildi

Tüzün’den 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Başkan Gülpınar’dan gazetecilerle anlamlı buluşma

Eğitim-Bir-Sen Adıyaman Şube Başkanı Demir: Öğrenci gelişim raporları öğretmenlere yük, velilere bilmece olmuştur

Şanlıurfa’da otomobilin çarptığı yaya ağır yaralandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Arpaguş: Diyanet bu milletin manevi sigortasıdır

Grok, tepkilerin ardından müstehcen görüntüler oluşturmayı kısmen kapattı

Hindistan'da cami düşmanlığı sürüyor: Delhi'de olaylar çıktı

BAMMED Başkanı Özcan: Basın, dayanışmayla güçlenir

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Önlü: Gazetecilerin çalışma koşulları iyileştirilmeli

Ayetullah Hamaney: İran, dış destekli kaosa teslim olmayacak

Konya Valisi İbrahim Akın: Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımı önceliğimiz