• BIST 100

    10273,33%0,83
  • DOLAR

    39,85% 0,19
  • EURO

    46,80% -0,62
  • GRAM ALTIN

    4260,32% -0,79
  • Ç. ALTIN

    6797,39% -0,38

Şanlıurfa Sağlık-Sen: Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının teşvik ve destek ödemeleri artırılmalı

19 Aralık 2024, Perşembe 04:28
19 Aralık 2024, Perşembe 04:28
Şanlıurfa Sağlık-Sen: Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının teşvik ve destek ödemeleri artırılmalı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Sağlık-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Abdulkadir Yabir, sağlık çalışanlarının öncelikli sorunları ile ilgili açıklama yaptı.

Yabir, Sağlık-Sen Şanlıurfa Şubesi olarak Sağlık Bakanlığı çalışanlarının öncelikli sorunlarını Bakan Kemal Memişoğlu’na ilettiklerini açıkladı.

Yabir, aile hekimliği sözleşme ve ödeme yönetmeliğinde yapılan değişikliklerden kaynaklı sorunlar çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan son değişiklikler kapsamında; kayıtlı kişiler için ödenecek ücretler, hedef nüfusun azaltılması, Lohusa takibi, kronik hasta taraması, akılcı ilaç kullanımı ve hasta memnuniyeti gibi kriterlere dayalı teşvik ödemeleri, Geçici aile sağlığı çalışanlarına yapılacak ödemeler, Entegre sağlık hizmeti sunulan yerlerde tutulan nöbetler, Sosyoekonomik gelişmişlik düzeyine göre yapılan ücretlendirmeler gibi birçok konuda düzenlemeler getirilmiştir.  Ancak, yapılan değişikliklerde aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının mağduriyetine sebep olabilecek düzenlemeler de bulunmaktadır.” dedi.

“Taban ödeme oranları artırılmalıdır”

Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının teşvik ve destek ödemeleri artırılması çağrısı yapan Yabir, “Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının ödüllendirilmeleri ve motivasyonlarının sürdürülmesi amacıyla destek ödemesi, günlük muayene sayısına göre de teşvik ödeme verilmektedir. Aile sağlığı çalışanlarının destek ve teşvik ek ödemelerinin düşük tutulması çalışanları mağdur etmiştir. Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının alacakları ücretlerde adil dağıtılmamıştır. Mağduriyetlerinin giderilmesi için aile sağlığı çalışanlarının destek ve teşvik oranları artırılmalıdır. Sağlık Bakanlığı Ek Yönetmeliğinde taban ödeme, personelin ödüllendirilerek motivasyonun artırılması amacıyla yapılan ödeme olarak tanımlanmıştır. Ancak ülkemizin mevcut ekonomik durumu göz ününe alındığında taban ödemeler, çalışanların motivasyonunu artırmaktan uzak kalmaktadır. Nöbet ücretleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun ek 33’üncü maddesine yer alan tablodaki gösterge rakamları üzerinden hesaplanmaktadır. Ancak gösterge rakamları sonucunda çıkan ücretler, günümüz ekonomik şartlarının altında kalmakta ve çalışanlarına düşük miktarlarda nöbet ücreti verilmektedir. Nöbet ücretlerin hesaplanmasında kullanılan gösterge rakamları iki katına çıkartılmalıdır.” diye konuştu.

“Sağlık çalışanlarına muayene önceliği verilmelidir”

112 acil sağlık Hizmetleri çalışanlarının teşvik ek ödemeleri artırılması gerektiğini söyleyen Yabir şöyle devam etti:

“Sağlık Bakanlığı, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında ç alışanların teşvik ek ödemeleri artırmış bulunmaktadır. Ancak başta 112 acil sağlık hizmetleri olmak üzere birinci basamak sağlık kuruluşlarının teşvik ödemelerinde değişiklik olmamıştır. 112 Acil Sağlık Hizmetleri geçmiş yıllarda Acil Servislerle aynı oranda ek ödeme almasına rağmen günümüzde fark açılmıştır. 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde görev yapanların teşvik ek ödemeleri artırılması gerekmektedir. Giyim yardımının günümüz ekonomik şartlarında oldukça düşük kaldığı göz önüne bulundurularak, sağlık profesyonellerinin giydiği formanın 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarında olduğu gibi özel görev kıyafeti sayılmalı ve ayni olarak verilmelidir.  Sağlık hizmeti sunumunun temel taşı olan sağlık çalışanları ile çalışanların eş ve çocuklarıyla beraber, sağlık tesislerinde muayene önceliği verilmesi uygun olacaktır. Bu şekilde çalışanların motivasyonunu ve memnuniyeti artırılmasında önemli bir katkı sağlanacaktır."

“Gece saatlerinde görev yapanlara gece tazminatı verilmelidir”

Gece saatlerinde görevlerini yerine getiren personelin maaşlarının artırılması gerektiğini ifade eden Yabir, "Mesai saatleri dışında, gece saatlerinde, vardiyalı veya nöbet şeklinde sağlık hizmetinin devamı sağlanmaktadır. Gece saatlerinde görevlerini yerine getiren personele, gece çalışmanın insan psikolojisi, metabolizması ve sosyal yaşamına ilişkin olumsuzlukları hafifletmek için akşam saat 20.00’den sabah saat 06.00’ya kadar geçen süreler için ücretleri yüzde 50 artırımlı ödenmelidir. 2024 ve 2025 yıllarını Kapsayan 7.Dönem Toplu Sözleşme’nin Sağlık ve Sosyal Hizmet Koluna İlişkin Üçüncü Bölümü’nün 25.maddesin ile Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliğinin ekli Ek-3A sayılı tablonun 12 inci sırasında yer alan sağlık hizmetleri ile ekti Ek-3B sayılı tablonun 11 inci sırasında yer alan sağlık hizmetleri sınıfı için 0,32 olarak belirlenen taban ödeme katsayıları 0,37 olarak uygulanmıştır. Ancak mezkur tablolarda sağlık hizmetleri sınıfında ayrı olarak 'diğer lisansiyerler' kısmında yer alan diyetisyen, fizyoterapist, psikolog, çocuk gelişimcisi, sosyal çalışmacı, biyolog gibi sağlık hizmetleri sınıfında bulunan unvanlar bu artıştan yararlanamamıştır. Diğer lisansiyerler sırasında bulunan sağlık hizmetleri sınıfı çalışanlarının da taban ödeme katsayıları artırılmalıdır."

“Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı ile bağlı kuruluşları personeline ek ödeme verilmelidir”

Yabir son olarak şunları aktardı:

“Hizmetli Kadrosunda Görev Yapanların Genel İdare Hizmetler Sınıfına Atanmaları Sağlanmalıdır Yardımcı hizmetler sınıfında hizmetli kadrosunda görev yapanlar arasında birçok üniversite mezunu bulunduğu gibi bu çalışanlara çoğunlukla genel idare hizmetler kadrosu sayılabilecek görevler verilmektedir. Yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan çalışanlar, sınavsız olarak eğitim durumlarına göre genel idare hizmetler kadrolarına atanmaları sağlanmalıdır. Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nda tabip, eczacı ve laboratuvar personeli haricindeki çalışanlar ile Sağlık Bakanlığı kadrolarında bulunan 375 sayılı KHK’nın geçici 11 inci maddesinin üçüncü fıkrası kapsamındaki “araştırmacı” unvanlı personel 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesi uyarınca döner sermaye ek ödemelerinden faydalanmalıdır.” (İLKHA)

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta'dan orman yangını uyarısı

HÜDA PAR’dan emekli maaşı hakkında kanun teklifi: Asgari ücretin altında olmasın

Kutsal topraklardan dönen hacılar: Başta Filistin olmak üzere tüm İslam âlemi için dua ettik

Demir: Bu olay (Hz. Muhammed'e hakaret) teklifimizin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koydu

Güney Kore'den Polanya'ya 6 milyar dolarlık tank satışı

Söylemez: Maaşlar, açlık ve yoksulluk sınırı arasında sıkıştı

DMM'den "doğalgaz fiyatları" hakkındaki kıyaslara açıklama

Girit’te orman yangını

Antalya'daki orman yangınlarında 53 hektarlık alan zarar gördü

Şırnak’ta Hz. Nuh'u anma etkinliği düzenlenecek

Güney Kore'nin yeni başbakanı belli oldu

Batman'da kuaförler dernekleşti: Mesleki sorunlara ortak çözüm arayışı

Sultangazi Kent Ormanı'ndaki yangın kontrol altına alındı

Merkez Bsı rezervleri azaldı

Bingöl Umut Kervanı’ndan 8 milyon TL’lik yardım

Endonezya'da feribot kazası: 4 ölü, 38 kayıp

Endonezya, Gazze'deki Endonezya hastanesinin müdürünü katleden işgal rejimini kınadı

Bingöl’de işgücü uyum programı başvurularında yarın son gün

Suudi ordusu ilk THAAD füze savunma ünitesini konuşlandırdı

Cizre Müftüsü Baran: 7'den 70'e herkesi yaz Kur’an kursuna bekliyoruz

Orman yangınlarında 1 kişi hayatını kaybetti

ABD'de silahlı saldırı: 4 ölü 14 yaralı

Malatya'da geçici elektrik aboneliğine ilişkin yeni düzenleme

Yeşilyurt'ta geçici elektrik abonelik başvuruları başladı

HAMAS'tan Bakan Fidan ve Kalın görüşmesine ilişkin açıklama

İşgalciler 6'sı öğrenci 21 Filistinliyi esir aldı

Meteoroloji’den 10 il için kuvvetli yağış uyarısı

Malatya'ya 400 milyon TL değerinde eğitim kompleksi

İstanbul'da orman yangını

MEB'den bütçe yönetiminde dijitalleşme ve yapay zekâ desteği

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta'dan orman yangını uyarısı

HÜDA PAR’dan emekli maaşı hakkında kanun teklifi: Asgari ücretin altında olmasın

Kutsal topraklardan dönen hacılar: Başta Filistin olmak üzere tüm İslam âlemi için dua ettik

Demir: Bu olay (Hz. Muhammed'e hakaret) teklifimizin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koydu

Güney Kore'den Polanya'ya 6 milyar dolarlık tank satışı

Söylemez: Maaşlar, açlık ve yoksulluk sınırı arasında sıkıştı

DMM'den "doğalgaz fiyatları" hakkındaki kıyaslara açıklama