Tarih: 27.10.2024 13:22

Şanlıurfa’da Ali Baba Hayratı geleneği bu sene de devam etti

Facebook Twitter Linked-in

Karaköprü ilçesinde hayır sahiplerinin desteğiyle devam eden Ali Baba Hayratı'nın tarihi,  Padişah 4’üncü Murat dönemine kadar uzanıyor. 

Bağdat Seferi dönüşünde Urfa'ya gelen 4’üncü Murat ve hocası; Şazeli şeyhlerinden olan Erenköylü Hasan el-Şazeli oğlu Şazeli Ali Dede'nin yanında konaklar.

4’üncü Murat, Ali Dede’den Şazeli Ali Baba Türbesi'nin bulunduğu yeri ve yanındaki yerleri kendilerine vererek burada kalması ve öğrenci yetiştirmesini, hizmet etmesini ister. Bunların giderleri için de Şazeli Ali Dede'ye bazı vakıf arazileri temin eder. Bu çocukların okuması ve barınması için bazı şartları da Karaköprü Ali Baba Camisi'nde asılı olan Osmanlıca Belgede (Berat) sayar.

Karaköprü’deki mahalle muhtarları tarafından ortaklaşa düzenlenen hayrata halk, yoğun ilgi gösterdi.

“İnşallah kıyamete kadar bu hayrat devam edecek”

Eski Ali Baba Camii Hatibi Ali Yılmaz, "Yıllardır büyüklerimiz bu hayratı devam ettirmiştir. Sıra bizde inşallah. Şu anda biz yapıyoruz ve inşallah bizden sonrakiler de devam edecekler. İnşallah kıyamete kadar bu hayrat devam edecek. Her yıl gördüğünüz gibi binlerce kişi yemek yiyor, duaya geliyor." dedi. 

“Birlik ve beraberlik içinde bu geleneksel Ali Baba hayratını gerçekleştiriyoruz”

Ali Topal ise, "Bizler, Ali Baba hayratını her yıl atalarımızdan, dedelerimizden gördüğümüz şekilde devam ettiriyoruz. Bu yıl da Kara Gübresi muhtarları olarak, yaklaşık 3-4 yıldır birlik ve beraberlik içinde bu geleneksel Ali Baba hayratını gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 10 bin kişiyi misafir etmeye hazırız. Hayrat bundan sonra da devam edecektir." şeklinde konuştu.

Muhtar İsmail Çiftçi de hayratın sürdüğünü belirtti. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —