17249,60%-0,47
43,72% 0,05
51,77% -0,13
6857,63% -2,24
11540,30% -0,93
Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Dahiliye Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Akif İzgi, Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte kronik hastalığı bulunan vatandaşlara yönelik açıklamalarda bulundu. Diyabet ve tansiyon hastalarının oruç sürecinde dikkatli olmaları gerektiğini belirten Dr. İzgi, özellikle diyabet hastalarının Ramazan öncesinde mutlaka hekimlerine başvurmaları gerektiğini ifade etti. Diyabet tipi, kullanılan ilaçlar ve eşlik eden hastalıkların oruç kararında belirleyici olduğunu vurgulayan İzgi, insülin kullanan ya da insülin salgılatan oral antidiyabetik ilaç kullanan hastaların daha sık kan şekeri takibi yapmaları gerektiğini söyledi.
Ramazan sürecinde insülin dozlarının ve ilaç kullanım saatlerinin hekim tarafından düzenlenebileceğini belirten İzgi, bazı ilaçların iftar sonrasına kaydırılabildiğini kaydetti. Oruç tutan diyabet hastalarının sahuru kesinlikle atlamamaları gerektiğini vurgulayan İzgi, oruç sırasında baş dönmesi, çarpıntı, halsizlik ve terleme gibi şikâyetlerin hipoglisemi belirtisi olabileceğine dikkat çekti. Bu tür durumlarda hastaların mutlaka kan şekeri ölçümü yapmaları gerektiğini belirten İzgi, kan şekeri düşüklüğü tespit edilmesi halinde küp şeker veya hurma gibi hızlı etkili karbonhidratların tüketilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca iftar ile sahur arasında yeterli sıvı alımının ihmal edilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Tansiyon hastalarına yönelik de uyarılarda bulunan İzgi, Ramazan ayında oruç tutacak hipertansiyon hastalarının düzenli tansiyon takibi yapmaları gerektiğini belirtti. Tansiyon düzensizliği bulunan hastaların Ramazan öncesinde mutlaka doktorlarına başvurmaları gerektiğini ifade eden İzgi, tuz kısıtlı beslenmenin önemine değinerek sigaradan uzak durulması gerektiğini vurguladı. Özellikle idrar sökücü ilaç kullanan tansiyon hastalarının sıvı kaybına karşı dikkatli olmaları gerektiğini kaydeden İzgi, iftar ve sahur arasında bol sıvı tüketilmesini önerdi. Oruç sırasında baş ağrısı veya baş dönmesi yaşayan hastaların tansiyonlarını ölçmeleri ve gerekli durumlarda vakit kaybetmeden hekimlerine başvurmaları gerektiğini belirtti. (İLKHA)