• BIST 100

    14029,89%0,01
  • DOLAR

    42,95% 0,08
  • EURO

    50,53% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5965,27% 0,22
  • Ç. ALTIN

    9931,63% 0,00

Şanlıurfa'da oduncu esnafı yol ve doğal gaz engeline takıldı

10 Ekim 2024, Perşembe 15:10
10 Ekim 2024, Perşembe 15:10
Şanlıurfa
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Şanlıurfa'da oduncu esnafı hem yolların bozuk olması hem de doğal gaz kullanımının artması nedeniyle iş yapamadığını ifade etti.

Şanlıurfa'da oduncu esnafı hem yol yapım çalışmaları hem de doğal gazın yaygınlaşması nedeniyle zor günler yaşıyor. Kentte artan doğal  gaz kullanımı, odun talebini büyük ölçüde düşürürken, bozuk yollar da esnafın işlerini olumsuz etkiliyor.

Esnaf, müşterilere ulaşmakta zorlandıklarını, yolların bozuk olmasının nakliyeyi de zorlaştırdığını dile getirerek yetkililerden çözüm beklediklerini ifade etti. Özellikle kış ayları öncesinde bu sorunların çözülmemesi, esnafı büyük bir zararla karşı karşıya bırakıyor.

Şanlıurfa'da oduncu esnafı, yolun dere genişletme çalışmaları sebebiyle kazıldığını ancak çalışmaların bir türlü tamamlanmadığını belirtti. Esnaflar hem yolların kapalı olmasından hem de doğal gazın yaygınlaşmasıyla satışlarının büyük oranda düştüğünden şikayetçi. Uzun süredir devam eden yol çalışmasının bir an önce bitirilmesini isteyen esnaflar, iş yapamadıkları için mağdur olduklarını dile getirdiler.

“Odun sobasının zahmetlerinden dolayı kimse odun sobası kullanmak istemiyor”

Doğal gazın odun satışında etkili olduğunu ifade eden Abdulkadir Karataş "Biz yaklaşık 40 yıldır bu mesleğin içerisindeyiz. Geçtiğimiz yıllara nazaran satışlarda bayağı bir düşüş var. Mahallelere gelen doğal gazdan veya halkımızın ekonomik krizden etkilenmesinden dolayı insanlar odun alamıyor. En büyük etkenlerden biri tabii ki doğal gaz. Çünkü doğal gaz kullanımı arttı, bu yüzden kimse odun kullanmıyor, kimse kiriyle, pasıyla uğraşmak istemiyor sobasının. Odun sobasını kurarken ev kirleniyor. İnsanlarımız artık odun sobasının hissiyle ve kiriyle uğraşmak istemiyor. Örneğin, komşularımızdan bahsedecek olursak, bu yıl evine doğal gaz çeken 6-7 komşumuz var. Odun sobasının zahmetlerinden dolayı kimse odun sobası kullanmak istemiyor. Şehir merkezi ve ilçe merkezlerinde doğal gaz kullanımı arttığı için buralarda odun kullanımında ve satışında düşüş yaşandı. Fakat kırsal kesimlerde ve köylerde satışlarımız oluyor. Ancak buna da engel olan ekonomik kriz. İlçelerde nasıl doğal gaz satışların azalmasına neden oluyorsa, kırsal kesimde de ekonomik krizden dolayı satışlarımızda düşüş yaşanıyor.” dedi.

“Yol çalışmasından dolayı araç trafiği aksıyor”

Yaşadıkları yol sorununa da değinen Karataş, “Odun pazarının esnafı olarak bizim yaşadığımız sorunlar da var. Yaşadığımız en büyük sorun, ilerideki yol çalışması. Yol çalışmasından dolayı araç trafiği aksıyor, yaşanan trafik de bizim iş yoğunluğumuzu etkiliyor. Bizim talebimiz, yetkililerden yol çalışmasının bir an önce bitirilmesi. Bir diğer talebimiz de ekonomik olacak çünkü bu gidişat pek iyi değil. Gerçekten hem esnaf olarak bizler düşüşteyiz. Geçtiğimiz yıllarda bin ton, iki bin ton odun satarken, şu an neredeyse 400-500 tona kadar geriledik. Böyle giderse seneye belki de kepenk kapatırız. Bu da bizi olumsuz etkiler." diye konuştu.

“Yol kapalı olduğu için satışlarımız etkileniyor”

Dere genişletmesi çalışması nedeniyle yollarının araç trafiğine kapalı olduğunu dile getiren Kıbrıslı Ali, “45 yıldır burada esnaflık yapıyorum, odun ve kömür satıyorum. Mahallelere gelen doğal  gazdan dolayı bizim satışlarımızda büyük bir düşüş oldu. Geçtiğimiz yılın yarısı kadar satış yapamaz hale geldik. Esnaf olarak büyük sıkıntılarımızdan biri de belediye gelip yolumuzu kazdı. Yolumuz şu an kapalı. Orayı kazdıktan sonra o şekilde bırakıp gittiler. Yol kapalı olduğu için satışlarımız etkileniyor. Bir hafta on gün önce gelip kazdılar, bir iki saat kepçe çalıştırdılar, yolu kapatıp o şekilde bırakıp gittiler. Sözde Karakoyun deresini genişleteceklerdi ama herhangi bir şey yapmadılar. Sadece yolu kazıp öylece bırakıp gittiler.” ifadelerini kullandı.

“Yolumuzu kapatıp niye gidiyorlar?”

Ali, son olarak şunları söyledi:

“Yolun kapalı olmasından dolayı yaşadığımız mağduriyetler var. Normalde buraya gelen vatandaşlarımız o yoldan geliyordu, yol kapalı olduğu için artık gelen olmuyor. Bu da işlerimize olumsuz etki yapıyor. Buradan belediyeye seslenmek istiyorum. Ya gelip yolumuzu yapsınlar ya da yapmayacaklarsa yolu düzeltip tekrar trafiğe açsınlar. Bu şekilde olmaz. Yolumuzu kapatıp niye gidiyorlar? Kış yaklaştı, herhangi bir şey yapılmadı, yine sel altında kalacağız. Allah sonumuzu iyi etsin. Yeni başkan seçtik, ‘Yeni başkanımız bizle ilgilenir’ dedik, ama maalesef şu an bir çözüm göremedik." (İLKHA)

İstanbul’da kitap fuarları başlıyor

Siirt’te kar tehlikesi: Çam ağacı otomobilin üzerine devrildi

Gaziantep’te yoğun kar yağışı çocuklara eğlence oldu

Bakan Memişoğlu: Gazze’nin en büyük ihtiyacı, insanlığın ortak vicdanıdır

Siirt’te buzlanma 3 günde 100’ü aşkın kişiyi hastanelik etti

Malatya'da kar yağışı 2 gündür devam ediyor, ekipler gece gündüz çalışıyor

Hindistan ve Pakistan nükleer tesislerinin listesini karşılıklı olarak paylaştı

HAMAS: Halilurrahman Camii'ne el uzatmak kırmızı çizgidir

Ardahan, Erzurum, Tunceli ve Kars'ta 1540 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

Kar yağışı esnafı olumsuz etkiledi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Filistin mitingine ilişkin paylaşım

Kar yağışı Bursa’ya kartpostallık görüntüler sundu

Amsterdam'ın simge yapılarından biri olan kilise yangında yok oldu

Van’da evler çığ altında kaldı, bir kadın kurtarıldı

Gaziantep’te nitelikli dolandırıcılık operasyonu: 4 tutuklama

Batman'da karda mahsur kalan araçlara traktörlü kurtarma

Hür Gençlik Şanlıurfa’dan Gazze için anlamlı farkındalık çalışması

Ağrı'da yoğun kar yağışı nedeni ile yollar kapandı, ekipler yetersiz kaldı

Gaziantep’te 10 yıldır aranan hükümlü yakalandı

Bolu’da bazı araçlara geçiş yasağı

Siyonist Yahudiler yılın ilk gününde de Aksa'yı kirletti

Gürcistan'da Ermenistan ve Türkiye'ye giden yollar açıldı

Batman'da mahalle araları kardan geçilmiyor: Hayat durma noktasında

Elazığ’da okullar bir gün daha tatil edildi

Nablus'ta işgal saldırıları: Bir şehit bir yaralı

Doğu Anadolu’da 4 ilde 1707 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

Şanlıurfa’da kar temizleme aracına çarpan otomobilde bir kişi ağır yaralandı

Diyarbakır-Silvan yolunda araçlar mahsur kaldı

Beşar Esed'in generallerinden Şam'a karşı silahlı kalkışma planı

Araçlar yolda kaldı, yolcular iteleyerek müdahale etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul’da kitap fuarları başlıyor

Siirt’te kar tehlikesi: Çam ağacı otomobilin üzerine devrildi

Gaziantep’te yoğun kar yağışı çocuklara eğlence oldu

Bakan Memişoğlu: Gazze’nin en büyük ihtiyacı, insanlığın ortak vicdanıdır

Siirt’te buzlanma 3 günde 100’ü aşkın kişiyi hastanelik etti

Malatya'da kar yağışı 2 gündür devam ediyor, ekipler gece gündüz çalışıyor

Hindistan ve Pakistan nükleer tesislerinin listesini karşılıklı olarak paylaştı