• BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

Şanlıurfa'da tarla fareleri, tarım arazilerinde tehdit oluşturuyor

GÜNDEM 21.01.2025 16:40:44 0
Şanlıurfa

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarla farelerinin tarım arazilerinde ciddi zararlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Tarla farelerinin özellikle buğday, arpa, mısır ve sebze gibi tarım ürünlerine zarar verdiği belirtilirken, yiyecek bulamadıklarında meyve fidanları ve genç orman ağaçlarının kök boğazlarını kemirerek ekonomik kayıplara neden oldukları bildirildi.

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilere tarla farelerinin açtıkları deliklerin türlerini tanımaları ve mücadele yöntemleri konusunda bilgi edinmeleri çağrısında bulundu. Tarım arazilerinde oluşabilecek zararların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği vurgulandı.

Tanımı ve yaşayışı hakkında yapılan açıklamada, “Tarla Faresi, genellikle tıknaz vücutlu, başı oldukça büyükçe, burnu basık ve kulakları kısadır. Kuyruğu vücuduna oranla kısadır. Sırt tüyleri dip tarafta esmer gri, üste kahverengi kızıldır. Karın beyaz veya kirli beyazdır. Tarla fareleri, 4-12 giriş deliği bulunan 10-70 cm derinlikteki toprak altı galerilerinde yaşarlar. Gece ve gündüz aktif olmakla birlikte özellikle geceleri aktiftirler. Dişileri her ay doğurabilirler. Yılda ortalama 4-6 doğum yaparlar ve her doğumda en çok 9, ortalama 5-6 yavru verirler. Gebelik süreleri 3 haftadır. Doğan yavrulardan ortalama %40 kadarı çeşitli nedenlerle ölürler. Doğumdan 15-20 gün sonra sütten kesilen yavrular kendileri beslenmeye başlarlar ve bu andan itibaren zararlı olurlar. 2-3 ay içinde ergin olurlar. Ortalama 3-4 yıl yaşamaktadırlar.” denildi.

“Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam ederler”

Tarla faresi delikleri ve zararları hakkında ise şu ifadelere yer verildi:

“Tarla fareleri beslendiği alanda üç çeşit delik açar. Bunlar; beslenme deliği, hafriyat (toprak çıkarma) deliği, dışkılama deliğidir. Bu delikleri kolayca tespit edebiliriz çünkü hafriyat deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliğinde fare dışkıları, beslenme deliğinde ise yiyecek kalıntıları vardır.  Tüm tarla, bahçe ve çayır-mera bitkileri, özellikle buğday, arpa, yulaf, mısır, yonca ile sebze ve meyvelerde zarar yapmaktadırlar. Ayrıca özellikle genç orman ağaçları başlıca konukçularıdır. Kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini, ayrıca yiyecek bulamadığı durumlarda, meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini (özellikle kök boğazı) yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yaparlar. Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam ederler. Sıcak aylarda yeşil, serin aylarda kuru yemi fazla yerler. Ergin bir tarla faresi günde ortalama 15-17 gram yeşil, 10-13 gram kuru yem yer. Kayıp, zarar yoğunluğuna bağlı olarak %100'e kadar ulaşabilir.” (İLKHA)

Rusya'dan Almanya'ya Taurus seyir füzeleri uyarısı 

BM'den işgal rejiminin Gazze saldırılarına sert tepki

Arazöz ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

UNRWA: Gazze'deki halk açlığa maruz bırakılıyor

Van'da feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Meteorolojiden toz taşınımı uyarısı

Prematüre doğan bebek ambulans helikopterle Van’a sevk edildi

Ağrı'da yüzlerce çiftçiye tohum desteği

Dışişleri Bakanı Fidan, HAMAS heyeti ile görüştü

Rusya Donetsk’ta ilerliyor

Hindistan'da 4 katlı bina çöktü: 4 ölü

Avrupa'da şap hastalığı alarmı

Erkenek Tüneli'nde kömür yüklü tır'da yangın: 1 kişi hastaneye kaldırıldı

Horoz dövüşü alanına silahlı saldırı: 12 ölü

Rusya ile Ukrayna arasında esir takası

Yeni Yüzyıl Partisi Hızla Yükseliyor: İl Başkanları Toplantısında Birlik Mesajı

Filipinler’de 5,9 büyüklüğünde deprem

Siyonist işgalciler yine sivillere saldırdı: 7 şehit, çok sayıda yaralı

Çığ altında kalan 1 kişi öldü

Midibüs ile otomobil çarpıştı: 12 yaralı

Rusya tüm askeri operasyonları durdurdu

Avustralya kıyılarını dev dalgalar vurdu: 5 ölü, 2 kayıp

Gazze'deki soykırım Malatya'da protesto edildi

Çin uzaya 6 uydu gönderdi

Boykotlu işletme önünde Gazze protestosu: "Yemezsen ölmezsin, yersen ölürler"

Ticari araç ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Batman'dan direniş çağrısı: Gazze için ayağa kalk!

İngiltere'de uzun süreli yağış uyarısı

Çorlu'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Kolombiya’da sarıhumma nedeniyle acil sağlık durumu ilan edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ