• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

Şanlıurfa’da Taş Tepeler Projesi'nin 5’inci yılında yeni buluntular tanıtıldı

26 Kasım 2025, Çarşamba 14:47
26 Kasım 2025, Çarşamba 14:47
Şanlıurfa’da Taş Tepeler Projesi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Şanlıurfa’daki Taş Tepeler Projesi kapsamında yürütülen çalışmaların 5’inci yılı dolayısıyla Karahantepe’de düzenlenen toplantıda Neolitik Dönem’e ait 30 yeni buluntu kamuoyuna açıklandı.

Toplantı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla Karahantepe Karşılama Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programa Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Taş Tepeler Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul ve il protokolü katıldı.

Sayburç kazılarında ağız kısmı dik şekilde tasvir edilmiş yüz ifadesine sahip bir heykel bulundu. Eserin, dönemsel ölüm ritüelleri ve sembolik anlatımlar açısından dikkat çekici nitelikler taşıdığı ifade edildi.

Göbeklitepe’de D Yapısı’nın duvarı içerisine yerleştirildiği değerlendirilen bir insan heykelinin de bulunduğu aktarıldı. Heykelin, Neolitik Dönem’e ait işçilik özelliklerini yansıtması nedeniyle kayıt altına alındığı bildirildi.

2025 yılı Sefertepe kazılarında iki farklı insan yüzü kabartmasının ortaya çıkarıldığı, kabartmaların teknik açıdan yüksek ve alçak kabartma örnekleri şeklinde işlendiği belirtildi.

Aynı bölgede çift yüzlü insan motifi işlenmiş siyah serpantin bir boncuğun da tespit edildiği ifade edildi.

Çalışmalar 12 Noktada Sürdürülüyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre Taş Tepeler Projesi; Göbeklitepe, Karahantepe, Sayburç, Sefertepe, Harbetsuvan, Çakmaktepe, Yenimahalle, Söğüt Tarlası, Mendiktepe, Yoğunburç, Gürcütepe ve Ayanlar Höyük olmak üzere 12 noktada yürütülüyor.

Projede 15’i Türkiye’den, 21’i yurt dışından olmak üzere toplam 36 akademik kurumun görev aldığı; bilim insanı ve öğrenci sayısının 219 kişiye ulaştığı kaydedildi.

Koruma ve Altyapı Çalışmaları

Bölgedeki kazı çalışmalarının yanı sıra koruma ve restorasyon uygulamalarının da devam ettiği bildirildi.

Göbeklitepe’de C Yapısı ve Aslanlı Yapı’daki çalışmaların tamamlandığı, Karahantepe’de AD yapısının restorasyon sürecinin sürdüğü belirtildi. Sayburç’ta ise bir konut yapısında restorasyon çalışması yürütülüyor.

Göbeklitepe’de yeni karşılama merkezinin ve Karahantepe’de araştırma merkezi ile kazı evinin yapım aşamasında son noktaya gelindiği ifade edildi.

Uluslararası Sergi Programları

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından paylaşılan bilgilere göre, Göbeklitepe ve Taş Tepeler temalı sergilerin 2026’da Berlin’de, 2026 sonbaharında Londra’da ve 2027’de Tokyo’da düzenlenmesi için hazırlık yapılıyor.

Tanıtım toplantısı öncesinde Bakan Ersoy, Karahantepe Karşılama Merkezi’ndeki yeni buluntuların yer aldığı sergiyi gezerek yetkililerden bilgi aldı. (İLKHA)

Güney Afrika'da orman yangınlarında 100 bin hektarlık alan zarar gördü

Rusya Belogorye yerleşim yerini kontrol altına aldı

Isparta’da denetimlerde 52 aranan kişi yakalandı

Malatya’da kar yağışı nedeniyle eğitime bir gün ara

Azerbaycan’dan Ermenistan’a 979 tonluk benzin sevkiyatı: 18 vagonluk tren yola çıktı

ABD'de Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi'ne yönelik öfke dalgası büyüyor

“DSİ’nin teslim ettiği suyu musluklara akıtamayan Ankara Büyükşehir Belediyesi var”

Kuzey Avrupa, Goretti Fırtınası'nın etkisi altına girdi

Balıkesir'de zincirleme kaza: 1 ölü, 10 yaralı

Şanlıurfa'da mesken yangını büyümeden söndürüldü

Pakistan'da düzenlenen operasyonda 12 militan etkisiz hale getirildi

Olumsuz hava koşulları nedeniyle THY 54 seferini iptal etti

Tunceli’de yoğun kar nedeniyle 2 gün süreyle eğitime ara verildi

Kar yağışı nedeniyle eğitime ara verilen iller

Bingöl’de eğitime kar engeli

Siyonist rejimden Lübnan'a 10'dan fazla hava saldırısı

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Seçimi Sonuçlandı

Erzincan’da durdurulan otobüste 1 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Sivas’ta kar yağışı nedeniyle okullar tatil edildi

Gaziantep için kuvvetli yağış uyarısı

İslam İşbirliği Teşkilatı, işgalci rejimin Somaliland'ı tanımasını kınadı

Şanlıurfa'da otomobil kanala düştü

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlık Seçimini M. Salih Kaplan Kazandı

Gaziantep’te hırsızlık suçundan aranan şahıs yakalandı

Malezya, müstehcen içerik nedeniyle Grok'a erişimi geçici olarak askıya aldı

Antalya'da hafif ticari araç bariyere çarptı: 1 ölü, 1 yaralı

Trump: Küba'ya artık petrol veya para akmayacak!

TBMM’de bu hafta: Trafik cezalarında sert artış gündemde

Manisa'ya 810 milyon liralık sulama yatırımı

Avustralya'da Koji Tropikal Siklonu etkili oluyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Güney Afrika'da orman yangınlarında 100 bin hektarlık alan zarar gördü

Rusya Belogorye yerleşim yerini kontrol altına aldı

Isparta’da denetimlerde 52 aranan kişi yakalandı

Malatya’da kar yağışı nedeniyle eğitime bir gün ara

Azerbaycan’dan Ermenistan’a 979 tonluk benzin sevkiyatı: 18 vagonluk tren yola çıktı

ABD'de Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi'ne yönelik öfke dalgası büyüyor

“DSİ’nin teslim ettiği suyu musluklara akıtamayan Ankara Büyükşehir Belediyesi var”