10642,6%-0,43
40,55% -0,49
47,59% -0,64
4341,12% -1,63
6999,67% -0,32
Şanlıurfa’da toplu ulaşım hizmetinden memnun olmayan vatandaşlar, otobüs yetersizliğinden klimalara, duraklardan kart yükleme cihazlarına kadar birçok sorunu İLKHA mikrofonuna konuşarak dile getirdi.
Şanlıurfa’nın Eyyübiye, Karaköprü ve Haliliye ilçelerinde toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşlar, şehir içi ulaşımda ciddi sorunlar yaşandığını dile getirdi.
Otobüslerin geç gelmesi, klimaların çalışmaması ve duraklardaki düzensizlik Şanlıurfa’daki toplu taşıma kullanıcılarının tepkisine neden oluyor.
“Şikayetler göz önünde bulundurulmalı”
Okul güzergâhında yeterli otobüs olmamasından şikâyet eden Funda Akar, “Öğrenciyim, Eyyübiye Kampüsünde öğrenim görüyorum. Orada da otobüsü saatlerce beklediğimiz oluyor. Okula da girmediği için otobüs, hastanenin oradaki ilk durak sayıldığından oraya gitmemiz gerekiyor. Sadece okul değil, evden merkeze gideceğimiz zamanlarda da hiç memnun olmuyoruz açıkçası. Biz galiba yeterince şikâyet etmiyoruz ya da kimse bizi duymuyor. Otobüs sayısının yeterli olmadığını şoförlerle konuşarak dile getiriyoruz. ‘Neden bu kadar az?’ diye sorduğumuzda, ‘Hayır yeterli,’ diyorlar. Herhangi bir sebep söylüyorlar ama biz bir çözüm göremedik. Hep şikayetçiyiz, hiçbir zaman düzeltilmiyor. Nadiren klimaların çalıştığını görüyoruz. Şu anda yine otobüse bineceğiz, gelirken de aynı şekilde şikayetçiydik ama yapabileceğimiz bir şey yok, derdimize yandık. O kadar şikâyetimiz biraz daha göz önünde bulundurulsa iyi olur bence. Başka yapacak bir şey yok. Sadece sesimiz duyulmuyor.” ifadelerini kullandı.
“Nüfusumuz iki buçuk milyonu geçti toplu taşımamız yetersiz”
Toplu taşımanın Şanlıurfa’da ciddi bir sorun haline geldiğini belirten Mehmet Eski, “Şanlıurfa’mızın çok büyük sorunları var. Bu sorunlarından biri de toplu taşıma sorunu. Urfa’daki toplu taşıma Türkiye'deki birçok ile de örnek olacak bir ulaşım kanalı. Ahmet Eşref Fakıbaba Urfa’ya bir miras bıraktı. Fakıbaba, ulaşımı yazın serin, kışın sıcak; insanlarımız aileleriyle rahat bir şekilde ulaşım sağlasın diye bu projeyi o zaman ekibi ile birlikte başlattı. Şu anda mevcut Ulaşım Daire Başkanlığı ve Büyükşehir Belediyemiz tabii ki burada eksikleri gidermeye ve bunu daha ileriye, insanların daha mutlu ve huzurlu bir şekilde ulaşım sağlaması için mücadele veriyorlar. Nüfusumuz iki buçuk milyonu geçti. Evet, toplu taşımamız biraz yetersiz. 63 Ring Hattında özellikle de ben buradan bir gönderme yapacağım. Ulaşım Daire Başkanlığımızla bizzat gözetleme merkezinden bunu saha ekibi ile iki kurumun başkanı izleyebilirler. Bağlarbaşı demek ayrı bir ülke mi demek? Bağlarbaşı’na gitmek isteyen insanlar izdiham içinde gidiyor, orada araç sayısı yetersiz. Eğer bugün Karaköprü’yle verilen hizmetin aynısı kırsal kesimlere de sağlanmıyorsa burada eşitlikten bahsedemeyiz. Suriyeli mülteci kardeşlerimizin en çok barındığı bölgeler kenar mahalleler. Benim buradan Ulaşım Daire Başkanımızdan özellikle, yetkililerden; bu otobüslerin içerisinde gözetleme kamera sistemi mevcut. Bir manzarayı izlesinler, bana da hak verirler. Çünkü insan taşınıyor. Evet bazen şoför kardeşlerimiz diyor ki: ‘Orada butona basılıyor, geriye doğru ilerleyelim,’ anonsu yapılıyor. Otobüsün ikinci katı yok ki vatandaş üst kata çıksın. Burada herhalde şoför kardeşimiz de haklı bir sebep olarak orada ‘geriye doğru gidin’ önerisinde bulunuyor. Ben şahsım olarak Şanlıurfa’da şu anda toplu taşımayı genel olarak değerlendirecek olursak, komşu illere nazaran Urfa ulaşımda iki gömlek önde. Ücret olarak pahalı mı deseniz? Evet, ücret olarak diğer illere göre kıyasladığımızda fiyat olarak en uzak Şanlıurfa’daki ulaşım 30 kilometre diyelim, Osmanbey Kampüsü. Ama bugün rakama baktığımız zaman yüksek. Bir de bunun yanında kredi kartı ile biniş yapan kardeşlerimiz oluyor, öğrencilerimiz oluyor. Fiyat olarak evet, tabii. Onlar da şimdi diyecek ki: ‘Mehmet kardeşim bu röportajı veriyor da mazotun litresinden haberi var mı?’ Sosyal belediyeciliği uygularsanız vardır. Bunun için söyleyeceklerim bu kadar.” şeklinde konuştu.
“Kart yükleme yerlerinin eksikliği ve şoförlerden dolayı sıkıntı yaşıyoruz”
Otobüslerin denetlemesinin az olduğunu ve klima bakımlarının düzenli yapılması gerektiğini vurgulayan Eda Elçi, “Otobüs seferlerini ben yetersiz buluyorum. Çünkü az önce buraya gelmek için bindiğimiz otobüs hattının kullanılmadığını öğrendik ve bunun öncesinde bize herhangi bir açıklama veya herhangi bir mesaj gelmemişti. Yaklaşık yarım saat boyunca orada bekledik. 75 numaraydı sanırım, gelmedi. Sonrasında başkalarının yönlendirmesiyle başka bir otobüse bindik ama durak yoktu bindiğimiz yerde. Bindiğimizde şoförün de bize kızıp, ‘Burada durak yok, burada beklenmemesi lazım,’ diye çıkıştığını da gördük. Bence yeterli değiller ve bilgilendirme konusunda eksikler. Öğle saatlerinde kalabalık olmuyor otobüsler ama akşamları çok kalabalık oluyor ve klimalar yetersiz kalıyor. Sabah saatleri sıcak olduğundan dolayı insanlar az oluyor, klima yeterli oluyor ama akşamları yeterli olmuyor. Klima sayısı artırılabilir, sefer sayıları artırılabilir, otobüs bakımları artırılabilir. Bunlar denetlenebilir, denetlemeleri az yapılıyor. Kart yükleme yerlerinde de sıkıntılar yaşıyoruz. Az önce nakit yüklemek istedik ama nakdi kabul etmedi. Çeşitli banknotlar denedik ama onları da kabul etmedi. Sanırım sıcaktan çalışmıyor ya da yeterince denetlenmediği için yapamadık. Hatta ekstra para vermek zorunda kaldık.” diye konuştu.
“Otobüsler için daha geniş yollar yapılmalı”
Otobüslerdeki kalabalıktan dolayı sıkıntı yaşandığını ifade eden Mehmet Salih Karataş. “Toplu taşımayı çok az kullanıyor olsam da araba da kullanıyorum. Ama büyük bir sorun var. Galiba yetişmiyor, trafik kaldırmıyor kalabalığı. Bazı yerlere çok otobüs gönderiyorlar, bazı yerlere hiç göndermiyorlar. Milletin bence büyük bir sorunudur bu. Otobüsler için daha geniş yollar, daha kapsamlı yollar yapılabilir ve otobüs seferleri daha çok artırılabilir. Sefer sayıları bence ortalamanın biraz daha üzerine çıkması gerekiyor. Klimaların açılması lazım. Hem koku hem hastalık oluyor. İnsanlar bunu kaldıramıyor, bazıları çok rahatsız oluyor, istifra eden oluyor. Bu yüzden klimaların açılması gerekiyor.” dedi.
Son olarak otobüs seferlerinin arttırılması gerektiğini söyleyen Esat Eski, “Şehir içi otobüsleri yeterli, çok kalabalık oluyor, rahatsızlık veriyor tabii ama ister istemez biniyoruz. Ne kadar zor olursa olsun ulaşmamız gereken yere gidiyoruz. Büyük otobüslerde klima çalıştırılıyor ama çok etki etmiyor. Biraz daha fazla otobüs olsa iyi olur, kalabalık olmaz, insanlar sıkışmaz, bu sayede aşırı koku olmaz.” İfadelerine yer verdi. (İLKHA)