10108,52%-1,63
40,00% 0,34
46,98% 0,03
4264,85% -0,21
6812,98% 0,09
Sıcaklık ve nem oranlarının yüksek seyrettiği Şanlıurfa gibi bölgelerde kalp hastalarının daha dikkatli olması gerektiğini belirten Dr. Ömer Faruk Çiçek, yaz aylarında vücudun ısı dengesini korumakta zorlandığını, bunun da kalbin daha fazla çalışmasına neden olduğunu ifade etti.
Kalbin, sıcak havalarda ısıyı dengelemek için cilt yüzeyine daha fazla kan pompaladığını söyleyen Dr. Çiçek, bunun kalp atışlarını hızlandırdığını ve kalbin yükünü artırdığını dile getirdi. Terlemeyle birlikte vücuttan kaybedilen sıvı ve minerallerin tansiyon düşüklüğü, ritim bozukluğu ve bayılma gibi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.
Özellikle kalp yetersizliği, hipertansiyon ve koroner damar hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerin sıcak havalarda daha büyük risk altında olduğunu belirten Dr. Çiçek, sıvı ve mineral kaybının bazı hastalarda kalp krizi gibi ciddi ve ölümcül sonuçlara neden olabileceğini söyledi.
Dr. Ömer Faruk Çiçek, sıcak havalarda kalp hastalarının bol su tüketmeleri, güneşin etkili olduğu saatlerde dışarı çıkmamaları, ilaçlarını düzenli kullanmaları, tuz tüketimini sınırlamaları, serin ve rahat kıyafetler tercih etmeleri, ayrıca hafif ve dengeli beslenmeleri gerektiğini vurguladı.
Yaz aylarında alınacak basit önlemlerle ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilebileceğini belirten Dr. Çiçek, özellikle kronik rahatsızlığı olanların kontrollerini aksatmamaları gerektiğini ifade etti. (İLKHA)