• BIST 100

    9300,3%0,80
  • DOLAR

    34,34% -0,03
  • EURO

    36,31% -0,55
  • GRAM ALTIN

    2845,88% -0,91
  • Ç. ALTIN

    4822,82% 0,07

Şanlıurfa’dan ülke ekonomisine 100 milyon dolar destek

EKONOMİ 26.02.2024 10:50:03 0
Şanlıurfa’dan ülke ekonomisine 100 milyon dolar destek

Şanlıurfa’dan ülke ekonomisine 100 milyon dolar destek

Şanlıurfa’nın Birecik, Bozova, Hilvan ve Siverek ilçesinde bulunan tesislerde üretilen 20 bin ton balık, dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. Üretilen balıklarla, ülke ekonomisine yılda 100 milyon dolar destek sağlanıyor.
Atatürk Barajının Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi kıyısı ile Bozova, Hilvan ve Siverek ilçelerinde yaklaşık 40 tesiste üretilen 20 bin ton sazan, şabut ve somon balığı, başta Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor ayrıca dünyanın birçok ülkesine de ihraç ediliyor.
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak adlandırılan Şanlıurfa’da, balık üretimi de gün geçtikçe artıyor. Atatürk Baraj Gölünün Şanlıurfa’nın Bozova ve Hilvan ilçeleri ile Fırat Nehri kenarındaki Birecik ilçesinde yaklaşık 40 tesiste alabalık üretiliyor. Havzada üretilen yaklaşık 20 bin ton balık, başta Karadeniz bölgesi olmak üzere Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor. Üretilen balıklar, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın da birçok ülkesine ihraç ediliyor. Üretilen balıklarla, ülke ekonomisine yılda 100 milyon dolar destek sağlanıyor.
Birecik Balık Üretme Tesisinde incelemelerde bulunan Şanlıurfa İl Tarım Müdürü Mehmet Aksoy, tatlı su balık üretiminde, Şanlıurfa’nın Türkiye’de birinci, dünyada ise ikinci sırada olduğunu söyledi. Aksoy, açıklamasının devamında, “Birecik havzamızda, Bozova ve Siverek’te dahil toplam yaklaşık 20 bin ton balık üretiyoruz. Ürettiğimiz bu balıkların yaklaşık olarak bize ihracatta katkısı 100 milyon dolar civarındadır. Türkiye’nin bu yıl ihracat rakamı 1 milyon 800 bin dolar civarındadır. Özellikle Cumhurbaşkanımızın tarımı stratejik alan ilan etmesinden bu tarafa, tarımın bütün sektörleri balıkçılık da buna dahil üretim noktasında çok müthiş bir ivme kazandı. Biz üretimin her kademesine destek veriyoruz. Özellikle balıkçılık ve su ürünleri genel müdürlüğümüz ve tarım bakanımızın büyük gayretiyle inşallah gelecek yıl bu rakamı biz 3 milyon doların üzerine çıkartmayı hedefliyoruz. İç sulardaki Türk somunu dünya ile rekabet edebilecek şekilde burada üretiliyor. Sağlıklı ve doğru bir şekilde de soğuk zincirle ihraç ediliyor. Bunun için devletimizin teşvikleri devrede bütün üretim tesislerine bizim hem kısal kalkınma hem TKDK hem de Ziraat Bankası üzerinden yüzde 75’e yakın hibe destekleri var. Özellikle yavru üretimine büyük destek veriyoruz. Sadece Şanlıurfa’da biz geçen sene 33 milyon adet yavru balık ürettik ve bunları iç sulardaki GAP bölgesindeki 9 tane ilimize verdik. Bunda 33 milyon balığın yaklaşık 22 milyonu sazan balığı geriye kalan da şabut balığıydı. Şabut balığı da biliyorsunuz Fırat’ın korunan ve özel türlerinden bir tanesidir. Üretim merkezi Bozova ilçemizdedir. Türkiye’nin en büyük üretim istasyonu dünyada da ikinci sıradadır. İnşallah biz bunu da ari yumurta üretim merkezi olarak balıkçılarımızın hizmetine sunacağız çünkü biz balık yumurtasını yurt dışından ithal ediyoruz. Büyük bir ithal kalemi, tarım bakanımızın bize bu konuda desteği var, sözü var. İnşallah bu işletmemizi de balık üretim merkezi olarak balıkçılarımızın hizmetine sunarsak üretim noktasında da Türkiye herhalde Norveç’ten sonra dünyadaki en önemli ülke olacaktır. Türk somonu noktasında bir yere gelmiş olacağız” dedi.

“20 yılda 80 kat büyüdük”
Aksoy, “Balıkçılık sektörü olarak son 20 yılda 80 kat büyüdük. Tabii devletimizin verdiği büyük teşviklerle oldu. Sadece iç sularda düşünmeyelim. Bunu kıyı balıkçılığı yapan denizlerde de balıkçılık yapan bütün balıkçılarımıza, teknelerin boylarını büyütme, ekipmanlarını yenileme, ağlarını yenileme ile ilgili devletimiz kredi verdi ve o balıkçılarımız da bu kredidedn çok faydalandılar. Türkiye balıkçılığı şu anda dünya ile rekabet edebilecek bir noktadadır. Şanlıurfa özeline gelecek olursak işte siz de işletmeleri görüyorsunuz. Şu anda çok yüksek bir noktadayız buradaki işletmelerimizin tamamı devlet desteğini bir şekilde almış ve devlet desteği ile devam eden işletmelerimizdir. Devlet sadece para vermiyor, bilgi veriyor, yer veriyor, alan veriyor. Son 20 yılda yaklaşık bin 38 tane büyük baraj yaptık. Hem sulamada bunları kullanıyoruz, hem içme suyunda kullanıyoruz hem de kullandığımız bu yeni barajları balık üretim istasyonları ve balık üretim merkezleri olarak kullanıyoruz. Özellikle gıdanın stratejik olarak bu kadar kıymetli olduğu bir zamanda yani şu stratejik dönemde balığı da biz milletimizin beslenmesi için bir stok olarak görüyoruz. İhracat noktasında da şu anda 33 ülkeye ihracat yapıyoruz ama şu anda Türk somununu, Rusya birinci alıcısı diğer ülkelere de satıyoruz” şeklinde konuştu.
Birecik-Fırat Balık üretme tesisi yöneticisi Su Ürünleri Mühendisi Hayri Aksoy, “Son 10 yılda sektörün gelişmesi ile havzamızın devlet desteği ve projeleri ile yetiştirici sayısı arttı ve kapasitemiz de artırıldı. Havzada Türk somunu üretimi yapılmakta bu da yaklaşık olarak 20 bin ton civarına çıktı. Türk somunu iç piyasaya çok düşük miktarda gidiyor. Dünya üzerinde balık tüketiminde çok geride bir ülkeyiz onun için ürettiğimiz balığı daha çok yurt dışına ihraç ediyoruz. Türk somunun birinci kalem Rusya ve Avrupa ülkeleri var” ifadelerini kullandı.

AFAD'dan depremzedeler için ek süre duyurusu

20 bin sözleşmeli öğretmen için tercih süreci 20 Kasım'da sona erecek

Minibüs ile otomobilin çarpıştığı kazada 5 kişi yaralandı

Mardin’de toplantı ve gösteri yürüyüş yasağı 10 gün daha uzatıldı

Meteoroloji'den sağanak, kar ve karla karışık yağmur uyarısı

İşgal rejimi Megazi'de sivillere saldırdı: 5 şehit

 Çanakkale açıklarında 34 düzensiz göçmen yakalandı

Lübnan'da 1,4 milyon kişi yerinden edildi

Yozgat'ta feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı

ABD’de fabrikada patlama: 2 ölü, 11 yaralı

BM: israil Gazze'nin kuzeyine yardım sevkiyatını engelliyor

Erzurum'da trafik kazası: 6 yaralı

Rusya'dan Ukrayna'ya geniş kapsamlı hava saldırısı

Dışişleri Bakanı Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

İspanya yine sele teslim oldu

Diyarbakır'da zincirleme kaza: 8 yaralı

Kocaeli'de tarihi eserler ele geçirildi: 1 gözaltı

20 bin sözleşmeli öğretmen için tercih süreci başlıyor

Muğla açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı

Birden fazla suç kaydı bulunan şahıs yakalandı

HÜDA PAR'dan Bingöl'deki yerel medyaya ziyaret

Bingöl'de bir kişi polisin ateş açması sonucu hayatını kaybetti

Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan doktor serbest bırakıldı

Müftü Bekiroğlu: Kainat aslında iyilikle güzellikle ayakta duruyor

HAMAS'tan 3 günlük eylem çağrısı

Türkiye’nin farklı illerinden yöresel ürünler Mardin’de tanıtılıyor

İngiltere'de Nazi üniforması giyenler askerler hakkında soruşturma başlatıldı

Şanlıurfa’nın tarihi mekânları ziyaretçi akınına uğradı

Kamyon ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Rusya, Konya'dan yumurta ithalatını kısıtladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku