• BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,84% 0,11
  • EURO

    46,95% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4274,15% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

Şanlıurfalı profesörün belgeseli ödüle doymuyor

21 Eylül 2022, Çarşamba 03:50
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Şanlıurfalı profesörün belgeseli ödüle doymuyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Şanlıurfalı profesörün belgeseli ödüle doymuyor

Şanlıurfalı Prof. Dr. Sedat Benek, bilim ve astronomi tarihine katkı sunan El Battani’nin hikayesinden esinlenilerek, Türkiye’nin farklı illerinde çekilen “Harran Ekolü: El-Battani Belgeseli” ile başta Paris International Film Award Festivali olmak üzere ulusal ve uluslararası birçok festivalde en iyi belgesel ödülünü aldı. Belgesel toplamda 7 ödülün sahibi oldu.
Bilim ve astronomi tarihine katkı sunan El Battani’nin hikayesinden esinlenilerek, Türkiye’nin farklı yerlerinde çekilen “Harran Ekolü: El-Battani” isimli uzun metrajlı belgesel, yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen festivallerde en iyi belgeseller arasında gösterildi. Dünyanın en seçkin festivallerinden biri olarak gösterilen “Paris International Film Award” festivalinde gösterilen “Harran Ekolü: El-Battani” belgeseli toplam 7 ödülün sahibi oldu. Daha önce de birçok belgesel ve film performanslarıyla büyük beğeni alan Yönetmen ve Senarist Prof. Dr. Sedat Benek’in 66 dakikalık uzun çekim süresi olan belgeseli, yurt dışında farklı festivallerde de yer almaya devam edecek.

5 kıta 16 ülke 7 ödül
El-Battani Belgeselinin 5 kıtada ve 16 ülkede boy gösterdiğini belirten Prof. Dr. Sedat Benek, “Öncelikle çok mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Harran Ekolü El-Battani belgeseli Ocak ayında yaklaşık 2 yıllık emekten sonra tamamlanarak Dünya festival turuna çıktı. Bugüne kadar 26 festivalde 7 adet ödül ve çok sayıda derece aldı. Sonuç itibariyle 5 kıtada 16 ülkede ve 27 festivalde boy göstermiş oldu. En son Kıbrıs’ta düzenlenen 4. Sinevizyon Uluslararası Uzun Metrajlı kategoride en iyi film ödülünü aldı. Aynı zamanda bu hafta içinde 2’nci bir önemli gelişmede 7’nci Türk Dünyası Belgesel Film Festivalinde finalist seçildi. Ekim ayının başında ödül töreni yapılacak. Ayrıca buna ek olarak bu hafta içerisinde Hindistan’da Coşana Film Festivalinde karşılık görmüş oldu. Harran Ekolü El Battani Belgeselimiz, festival turuna halen devam etmektedir. Yaklaşık bir buçuk yıl daha devam edeceğini belirtmek isterim. Temel amacı, tarihte önemli bilim alanı olan Harran Ekolü-Okulu ve oranın en önemli filozofu astronomide önemli gelişmeler sağlayan ve icatlar yapan ve bilim tarihine önemli katkılar sunan El-Battani üzerine odaklandı. Çekimlerimiz Fırat kenarında, Harran’da ve Han El Barur’da yapıldı. Temel amacı, hedefi başta Türkiye olmak üzere İslam Coğrafyasında ve bu coğrafyada meydana gelen Antik dönemde neolitik dönemde günümüze kadar bilimsel gelişmelerin nasıl önemli olduğunu, bilim tarihine nasıl katkılar sunduğunu minimal olarak Harran Ekolü ve El-Battani üzerinde hedeflenirdik. Şuana kadar göstermiş olduğumuz yurt dışı ve yurt içindeki başarılarımızdan dolayı büyük oranda hedefimize ulaşmış olduk. Daha da festivalleri dolaşacağız gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.
[gallery ids=',42726,42727,42728,42729,42730,42731']

Hava sıcaklıkları hissedilir derecede artacak

Bingöl'de aranan 2 şüpheli jandarma ekiplerince yakalandı

Trump: Gazze'de bu hafta ateşkes anlaşması olabilir

Bingöl-Diyarbakır karayolunda korkutan yangın

Bingöl’de yaklaşık 6 bin kök kenevir ele geçirildi

Gazze'de bir günde en az 70 şehit

Bakan Yumaklı: 7 büyük yangın kontrol altına alındı

HAMAS'ın yanıtı Tel Aviv'de: Esir takası ve askeri çekilme başlıklarında sorun

CHP'li Manavgat Belediye'sine rüşvet operasyonu: Baklava kutusunda 110 bin Euro

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk soruşturması: 60 tutuklama

Ukrayna'da Zaporijya Nükleer Güç Santrali alarmı

ABD'de sel felaketi: Afet durumu ilan edildi

Uluslararası Af Örgütü: israil, Gazze'de açlığı soykırım için kullanıyor

Polonya Rusya'ya nota verdi

California alevlere teslim: 52 bin dönüm küle döndü

Hamas, Gazze’de ateşkes önerisini Filistinli gruplarla istişare ettiğini duyurdu

UNRWA: Gazzeliler açlıktan sokaklarda bayılıyor

Hatay'da orman yangını rüzgarın etkisiyle yayılıyor

İran: israil'e attığımız 2 binden fazla füze ve İHA'nın çoğu hedefini başarıyla vurdu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Orman yangınları nedeniyle 10 kişi tutuklandı

Manisa'da orman yangını

Dinç: Fevziye Şenoğlu’nun Mersin Limanı’ndaki eylem sırasında gözaltına alınması meselesinin takipçisiyiz

Gazze'de can kaybı 57 bini aştı

Almanya'dan Ukrayna için Patriot adımı

İzmir'deki yolsuzluk operasyonunda 45 kişi tutuklandı

BM: Gazze'de yardım dağıtım noktaları çevresinde bir ayda 613 kişi katledildi

Malatya'da bahçe yangını: Çok sayıdaki kayısı ağacı kül oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

Büyükşehir Belediyesi'nden çiftçilere kapalı sistem sulama desteği

Yeşilyurt Belediye Meclisi, 12 maddeyi karara bağladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hava sıcaklıkları hissedilir derecede artacak

Bingöl'de aranan 2 şüpheli jandarma ekiplerince yakalandı

Trump: Gazze'de bu hafta ateşkes anlaşması olabilir

Bingöl-Diyarbakır karayolunda korkutan yangın

Bingöl’de yaklaşık 6 bin kök kenevir ele geçirildi

Gazze'de bir günde en az 70 şehit

Bakan Yumaklı: 7 büyük yangın kontrol altına alındı