• BIST 100

    9356,04%-1,26
  • DOLAR

    38,77% 0,04
  • EURO

    44,08% 0,52
  • GRAM ALTIN

    4201,78% 1,92
  • Ç. ALTIN

    6731,05% 1,32

Senegal'de erken parlamento seçimi için oy verme işlemi başladı

DÜNYA 17.11.2024 14:40:01 0
Senegal

Senegal'de erken parlamento seçimlerinde oylama başladı; seçimler sırasında 165 milletvekilinden oluşan Ulusal Meclis'in (tek meclisli parlamento) yeni bir bileşimi oluşturulacak.

Güney Afrika radyo istasyonu SABC'ın haberine göre 41 parti ve koalisyon parlamentoda sandalye kazanmak için yarışıyor, ancak hepsinin ulusal seçim listeleri yok.

Ülkenin mevcut yetkilileri, seçim listesine ülkenin Başbakanı Ousmane Sonko'nun başkanlık ettiği merkez sol parti Senegal Emek, Etik ve Kardeşlik Yurtseverleri (PASTEF) tarafından temsil ediliyor. Senegalli haber portalı Dakar actu'nun belirttiği gibi PASTEF, cumhuriyetin anayasasını ulusal referandum olmadan değiştirebilmek için parlamentodaki sandalyelerin en az üçte ikisini kazanmayı hedefliyor.

PASTEF'in rakibi olarak ülkenin eski cumhurbaşkanı (2012-2024) Macky Salle liderliğindeki merkezci muhalefet koalisyonu Takku Wallu Senegal (Wolof dilinde "Senegal'i Kurtarmak için Birlik") bulunuyor.

Koalisyonun saflarında, son yirmi yıldır iktidarda olan ülkenin siyasi elitinden etkili isimler yer alıyor. Bu koalisyonda başkent Dakar Belediye Başkanı Barthelemy Diaz'ın başkanlık ettiği Samm Sa Kaddu ve eski başbakanın başkanlığını yaptığı Jamm ak Njarin (“Barış ve Refah”) partileri yer alıyor.

Senegal'de kayıtlı seçmen sayısı 7,3 ​​milyon. Seçimler tek turda ama iki formüle göre yapılıyor. 112 milletvekili bölgesel seçim bölgelerinden, geri kalan 53 milletvekili ise ulusal seçim bölgelerinden seçiliyor. Parlamento çoğunluğunu kazanmak için bir parti veya koalisyonun parlamentoda en az 83 sandalye kazanması gerekiyor.

Geçen baharda yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Senegal vatandaşları muhalefet adayı Bassira Diomai Faye'yi iktidara getirmişti. Faye, Ulusal Meclisi feshetti ve erken genel seçim çağrısında bulundu. Bu karar, parlamentonun cumhurbaşkanı tarafından hükümetin iktidar yapısında reform yapmayı amaçlayan bir yasa tasarısını reddetmesinin ardından geldi. Feshedilen Ulusal Meclis'teki çoğunluk Sall'ın destekçileriydi.

Faye, muhalefet lideri olarak 24 Mart'taki başkanlık seçimini kazandı. Sall, devlet başkanlığı görevinde iki dönemlik anayasal sınırlama nedeniyle adaylığını öne sürmedi. Faye, başkanlık seçimlerine katılmasına izin verilmeyen destekçisi Sonko'yu başbakan olarak atadı. Ön oylama sonuçlarının 18 Kasım'da açıklanması bekleniyor. (İLKHA)

Tayland'da akaryakıt tankerinin karıştığı kazada faciadan dönüldü

Kamyonet yol kenarındaki römorka çarptı: 2 ölü

Ürdün, Suriye'ye ziyaretlerde ''ön onay'' şartını kaldırdı

Hırsızlıktan aranan 2 kişi yakalandı

ABD ile Japonya arasında tarife müzakeresi

Polonya’da sürücü seyircilerin arasına daldı: 18 yaralı

İran doğu sınırına 400 kilometrelik duvar örecek

Kayıp 5 kayakçının cansız bedenine ulaşıldı

Otobüste başlayan tartışma durakta bıçaklı kavgaya dönüştü: 2 yaralı

Siyonist rejim Gazze'de toplam 1580 sağlık çalışanını katletti

Mali'de ordu güçlerine saldırı: 40 asker öldü

Isparta'da 2 otobüsün çarpıştı: 28 yaralı

Gazze eylemine polis müdahalesine soruşturma başlatıldı

Sakarya'da Gazze için "Direniş Çadırı" nöbeti devam ediyor

Diyarbakır'da gençler "Gençlik Buluşması" etkinliğinde bir araya geldi

Sultanbeyli'de "Gazze ölüyor, ayağa kalk" yürüyüşü

Rusya'dan Ukrayna'ya en büyük hava saldırısı

Malta, Filistin devletini tanıyacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif'i kabul etti

İki otomobil çarpıştı: 8 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yolsuzluk lekesini bağırmakla çıkaramazsınız

Ekvador Devlet Başkanı Noboa göreve başladı

Gaziantep'te gerçekleştirilen denetimlerde aranan 23 kişi yakalandı

Konteyner gemisi “tehlikeli kargo” ile birlikte sulara gömüldü

Venezuela, sandık başına gidiyor

Kudüs Seriyyeleri siyonist bombalarla işgalcilere pusu kurdu

UNWRA: Gazze'de durum gittikçe daha da kötüleşiyor

Kamyonet şarampole devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

Rusya-Ukrayna arasındaki esir takası tamamlandı

Yemen direnişi, Siyonist havalimanının hipersonik füzeyle hedef aldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ