-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,31% 0,25
-
EURO
50,84% 0,08
-
GRAM ALTIN
6703,33% -2,12
-
Ç. ALTIN
11186,94% -2,43
Şevval ayında tutulan "6 gün" orucunun fazileti
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Fetva Kurulu, "Şevvâl kamerî/hicrî ayların onuncusudur. Bu ayda '6 gün' oruç tutmak sünnettir ve fazileti büyüktür." diye belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Şevval ayında tutulan "6 gün" orucunun fazileti " hakkında bilgilendirmede bulundu.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi.
"Şevvâl kamerî/hicrî ayların onuncusudur. Ramazan ayından sonra gelmekte ve Müslümanlar bu ayın ilk gününde Ramazan Bayramı'nı kutlamaktadır. Buna ek olarak Hac aylarının da ilkidir. Sonrasında zilkade ve zilhicce ayları gelir. Bu ayda '6 gün' oruç tutmak sünnettir ve fazileti büyüktür. Bununla ilgili Resulullah (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurur: Her kim ki Ramazan orucunu tutar, şevval ayından da 6 gün eklerse yılın tamamını oruçlu gibi geçirmiş olur (Müslim, Sıyâm, 204, No: 1164).
İmam Nevevî "yılın tamamını oruçlu gibi geçirmiş olur" cümlesini şöyle açıklar; tüm sene oruç tutmuş gibi olur. Çünkü bir iyiliğe on katı sevap vardır. Ramazan on aya, altı gün ise iki aya denk gelir.
Bu orucu tutan kimse sabah ezanından (imsak vaktinden) önce niyet getirebileceği gibi, oruca münâfi bir davranışta bulunmamışsa öğle vaktinden öncesine kadar da niyet getirebilir.
Bayramın ilk gününde oruç tutmak âlimlerin ittifakıyla haramdır. Sonraki günlerinde bu orucu peşi sıra tutmak daha faziletli olmakla birlikte ayrı ayrı da tutulması durumunda sünnet yerine getirilmiş olur (Şerhu Müslim, VIII, 61).
Şevvâl oruçlarını pazartesi veya perşembe ile eyyâm-ı biyd (aydınlık günler) olarak adlandırılan ayın en parlak olduğu hicrî 13, 14 ve 15. günlerine denk getiren kimse -İnşâAllah- her iki günün ecrini alır. Yine Ramazan ayından kazası kalanlar, şevvâl günlerinde bu oruçlarını tuttukları takdirde -İnşâAllah- hem kazaları yerine gelmiş olur hem de bu ayın sevabına nail olurlar. Yalnız bu şekildeki oruç, başlı başına 6 gün orucuna niyet getirilerek tutulan oruç gibi de olmaz (Remlî, Nihâyetü’l-Muhtâc, III, 208)." (İLKHA)
İçişleri Bakanlığı: Bayram tatilinde ülke genelinde kapsamlı trafik ve asayiş tedbirleri alındı
Bayram tatilinde İstanbul istikametinde kamyon, çekici ve tanker kısıtlaması uygulanacak
Yetimler Vakfı’ndan Ramazan Bayramı mesajı
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den Ramazan Bayramı mesajı
Türkiye- İran dışişleri bakanları görüştü
Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı
Umut Kervanı Cizre'de Ramazan ayı boyunca yüzlerce aileye umut oldu
Şam'da alkol satışı kısıtlandı: Hedef, kamu ahlakının korunması
HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Gülsever'den Ramazan Bayramı mesajı
ABD’den, İran’a saldırılarını devam ettirmek için 200 milyar dolarlık skandal talep
İzmir’de kumar oynayan 162 kişiye 1,8 milyon lira ceza
İTTİHADUL ULEMA'dan Ramazan Bayramı mesajı
Gaziantep'te bayram öncesi çarşı ve pazarlarda yoğunluk yaşanıyor
Millî Savunma Bakanı Güler, Polonyalı mevkidaşıyla görüştü
Brent petrol sert yükseldi: 116 doları aştı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gönül coğrafyamızda açılan yaralar, maalesef, kanamaya devam ediyor
Emeklilerin bayram ikramiyesi ödemeleri bugün tamamlanıyor
Yetimler Vakfı Gazze'de sıcak yemek dağıtımına devam ediyor
Yetimler Vakfı Gazze'de toplu iftar programı düzenledi
Siirt’te bayramda toplu taşıma ücretsiz olacak
Tunceli’de Ramazan ayında 144 firma denetlendi
İran: ABD-siyonist rejim saldırılarında 20 hastane zarar gördü
Şevval ayında tutulan "6 gün" orucunun fazileti
Kastamonu’da uyuşturucu operasyonunda 9 bin 642 sentetik hap ele geçirildi
Yalova’da DAİŞ operasyonunda 4 kişi yakalandı
Tayland’da 20 yıl sonra bir ilk: Aynı başbakan yeniden seçildi
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er muhtarlarla iftarda buluştu
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den Ramazan Bayramı mesajı
Berberlerde bayram öncesi yoğunluk yaşanıyor
Kaza orucu bulunanların bilmesi gereken "11 Mesele"
Yükleniyor







