-
BIST 100
16163,69%-0,18
-
DOLAR
44,11% 0,07
-
EURO
51,05% 0,10
-
GRAM ALTIN
7329,62% -0,08
-
Ç. ALTIN
11826,62% 0,00
Sezaryen doğumdan sonra 'skar defekti' hastalığına dikkat: Gebe kalma ihtimalini düşürüyor
20 Eylül 2022, Salı 10:05
20 Eylül 2022, Salı 10:05
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Sezaryen doğumdan sonra 'skar defekti' hastalığına dikkat: Gebe kalma ihtimalini düşürüyor
Diyarbakır’da Memorial Hastanesinde görevli Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Ali Emre Tahaoğlu, İstmosel (skar defekti) hastalığının kadınlarda sezaryen doğumdan sonra gebe kalma ihtimalini düşürdüğünü söyledi.
Yapılan anketlere göre ülkemizde ve dünyada her 5 kadından biri sezaryen doğum gerçekleştiriyor. Bu doğum şeklinin faydalarının yanında zararları da bulunabiliyor. Bunlardan biri de sezaryen doğum yapan kadınların sık karşılaştığı istmosel (skar defekti) olarak tanımlanıyor. İstmosel hastalığı, bir kere sezaryen doğum geçiren kadınlarda yaklaşık yüzde 40, 3 kere sezaryen kadınlarda ise yüzde 100’lere kadar gidebilmektedir. Diyarbakır’da Memorial Hastanesinde görevli Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Ali Emre Tahaoğlu, İstmosel hastalığının semptomatik olup olmadığının önemli bir boyut olduğunu söyledi.
Her sezaryen yöntemi ile doğum yapan kadında böyle bir şikayetin görülmediğinin altını çizen Dr. Tahaoğlu, “Eğer bu hastalık kadınlarda bir probleme yol açıyorsa, biz o zaman tedavi yollarına bakıyoruz. İstmosel hastalığı kadınlarda en sık adet sonrası lekelenme şeklinde kanamalara, yani 5-6 gün normal adeti sürdükten sonra sezaryen geçirip yaklaşık bir hafta boyunca lekeli adetlerin de devam etmesi şeklinde problemlere yol açabilir. İkinci probleminde baktığımızda, çocuk isteyenlerde zorlanmaya neden olabilir. Üçüncü problem ise kronik pelvik ağrılardır. Bunun yanında kadınlar sürekli akıntı ve leke şeklindeki kanamalara bütün ay boyunca devam edebilir. Eğer bu problemlerden biri varsa, hastalarımıza ya medical ya da cerrahi yönden çözüm bulmaya çalışıyoruz” dedi.
'Hastamızın bu dönemde başarısız bir tüp bebek denemesi vardı, tedaviyle doğal yoldan gebe kaldı'
Hastalarından birinin sadece bir kez sezaryen doğum yaptıktan sonra tekrar gebe kalmak isteyip başarısız olduğunu belirten Dr.Tahaoğlu, hastasının bu dönem içerisinde tüp bebek girişiminde de olumsuz sonuç verdiğini söyledi. Dr. Tahaoğlu, “Hastalarımdan Hülya Hanım üzerinden baktığımızda, kendisi sadece bir kez sezaryen olmuştu. Bunun üzerine gebe kalmak isteyip kalamamış ve en fazla şikayete neden olan lekelenmeleri oluyordu. Hülya Hanımın sorununu değerlendirdikten sonra geniş bir sezaryen skar defekti saptadık. Yaptığımız ölçülerde bu istmosel probleminin laparoskopiye daha uygun olduk. Bazı hastalarımıza bunun yanı sıra histeroskopik düzeltmeler de yapabiliyoruz. İstmosel defektinin büyüklüğüne bağlı olarak Hülya Hanım’da daha zor ameliyat olan laparoskopi kararı vererek hastamıza bunu anlatarak beraber karar verip ameliyatını planladık. Ameliyat gerçekleştikten sonra hastamızı kendiliğinden gebe kalmasına bıraktık. Daha sonra tüplerine bakıp tüplerinin de sağlam olduğunu gördük ve hastamız çok şükür kendiliğinden gebe kaldı. Bu zaman atladıktan sonra hastamızın doğumunu tekrar sezaryen yaparak gerçekleştirdik. Hastamızın bu konuda en önemli özelliği, bu dönemde başarısız bir tüp bebek girişimi de bulunmaktaydı” ifadelerinde bulundu.
'Sezaryen yeri açık olduğu için düşük oluyormuş'
İkinci bebek sahibi olamadıklarının nedeni, ilk sezaryen gerçekleştikten sonra doğum bölgesinin açık kaldığı ve bundan dolayı düşük olduğunu ifade eden Hülya Ortak, “İkinci sezaryenimi olduktan sonra adet düzenim olmadı. Önce 15 gün boyunca kanamalarım oluyordu. Bu zamanla 20 güne çıktı. Bayağı doktor gezip tedavi oldum. Emre Hocamızı tanıdıktan sonra, sorunum ortaya çıktı. Hocamızın yanında ameliyat olduktan sonra hem adet düzeni oldu ve 3’üncü ayda gebe kaldım. Bu süreç çok iyi geçti. Sağlıklı bir bebeğimiz oldu. Bundan önce tüp bebek denemesi de yaptık. Oda maalesef sonuç vermedi. Sezaryen yeri açık olduğu için düşük oluyormuş. Hocamız sağ olsun o sorunu çözdü ve ondan sonra hiçbir sıkıntım olmadı” diye konuştu.
[gallery ids=',42209,42210,42211']
Yalnız yaşayan yaşlı sayısı 1 milyon 836 bini aştı
Mardin Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahibi ailelere nakdi yardım
Ocakta 944 bin 926 ton inek sütü toplandı
Piyasalar Merkez Bsı'nın faiz kararına kilitlendi
Adana şalgamı AB tescili aldı
Gaziantep’te yüzlerce araç sürücüsüne ceza
Çin benzin ve dizel ihracatını askıya aldı
Mardin’de 16 yaşındaki kız evinde ölü bulundu
Bursa'da hafriyat kamyonu otomobile çarptı: Bir kişi yaralandı
Maden sahalarının ihale usulleri yeniden düzenlendi
Beyrut'ta kanlı gece: Siyonist rejim onlarca sivili şehit etti
Trump’tan sivil altyapıya yönelik yeni tehdit: Bir saatte imha edebiliriz
Limonda ithalat vergisi yeniden düzenlendi
Döviz kurlarında son durum
Akaryakıta çifte indirim: Benzin ve motorin fiyatları geriledi
Altın fiyatları satıcılı seyirde
8 ülkeden işgal rejimine Mescid-i Aksa tepkisi
Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'da çığ tehlikesi sürüyor
Okullarda ikinci ara tatil yarın başlıyor
Umman: israil ile ilişkilerimizi normalleştirmeyeceğiz ve "Barış Konseyi"ne katılmayacağız
Uluslararası Kudüs Kurumu'ndan Ürdün'e çağrı: Mescid-i Aksa'nın açıldığını ilan edin
İşgalciler Mescid-i Aksa'yı 13 gündür kapalı tutuyor
Irak açıklarında iki petrol tankeri vuruldu: Bir ölü, çok sayıda kayıp
Hizbullah tek seferde 100 roket fırlattı, siyonist rejim Lübnan'ı yoğun şekilde bombaladı
Aydın'da 18 düzensiz göçmen ile 4 göçmen kaçakçısı yakalandı
Şanlıurfa'da durdurulan tırda 33 kilo skunk ele geçirildi
Limonda gümrük vergisi yeniden düzenlendi
Elazığ’da uyuşturucu operasyonunda 14 şüpheli tutuklandı
Rojin Kabaiş'in babasına yönelik tehdit iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldı
Bakan Güler Suudi Arabistan Savunma Bakanı Selman ile görüştü
Yükleniyor






