9816,49%-0,67
36,10% 0,16
37,43% 0,20
3338,50% -0,56
5455,88% -0,42
Türkiye Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki İlaç Temin Protokolü’nün 1 Ekim 2024’te sona ermesinin ardından 4 ay geçmesine rağmen yeni bir protokol üzerinde anlaşma sağlanamadı.
Mardin-Şırnak Eczacı Odası Başkanı Oral, hem eczacıların hem de halk sağlığının korunması için acil çözümler üretilmesi gerektiğini belirtti.
Oral, eczanelerin büyük bir özveriyle hizmet vermeye devam ettiğini ancak mevcut şartların sürdürülemez olduğunu ifade ederek, “Eczanelerimizin ilaç ve eczacılık hizmetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi, ekonomik gerçeklere uygun bir protokolün hayata geçmesiyle mümkün olacaktır. 30 bini aşkın eczanemizin ayakta kalması, hastalarımıza hizmet sunumuna devam edebilmesi, ancak gerçekçi koşullarda ve tam bir mutabakatla imzalanacak bir protokole bağlıdır.” dedi.
SGK’nın, Kamu Kurum İskontosu uygulamasını devreye sokması gerektiğini vurgulayan Oral, “Sosyal Güvenlik Kurumu, mevzuatta yer almasına rağmen Kamu Kurum İskontosu’nu uygulamayan, aradaki fiyat farkını vatandaşlarımızın sırtına yükleyen ilaç firmalarına izin vermemelidir. Vatandaşlarımızın bu yükü taşımaması için SGK’yı göreve davet ediyoruz. Kamu Kurum İskontosu'ndan doğan fiyat farkları vatandaşlarımızın cebinden çıkmasın istiyoruz.” ifadelerini aktardı.
Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan düzenlemelerin hasta katılım paylarında yüzde 542’ye varan artışlara neden olduğunu söyleyen Oral, “Emekli, asgari ücretli ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızı çok zor durumda bırakan bu artışların geri çekilmesini istiyoruz. Ayrıca, muayene ücretlerinin hiçbir ilgisi olmamasına rağmen eczanelerimizden tahsil edilmesi vatandaşlarımızla meslektaşlarımızı karşı karşıya getiriyor. Eczacılar olarak SGK adına bu ücretleri tahsil etmek istemiyoruz.” şeklinde ifade etti.
Oral, çözüm üretilmemesi durumunda halk sağlığı sisteminin olumsuz etkileneceğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Eğer bugün sessiz kalırsak, hastalarımız ilaçlarına erişimde çok daha büyük sorunlar yaşayacak. Eczanelerimiz birer birer kapanacak. İlaç ve sağlık hizmetlerinde bilginin, emeğin ve güvenin ilk adresi olan eczanelerimizin bu şartlarda ayakta kalması mümkün değildir. Acil önlemler alınmazsa eczane iflaslarının başlaması an meselesidir. Bu talebimiz yalnızca meslek grubumuz adına değildir; ülkemizde halk sağlığı sisteminin etkinliği de ancak bu şekilde sağlanabilir. Biz eczacılar, halkımızın sağlık kapısını açık tutmak için buradayız. Sağlık kapınız açık kalsın diye mücadelemizi sürdüreceğiz. Gerekli adımlar bir an önce atılmalı, hem meslektaşlarımız hem de halkımız rahat bir nefes almalıdır.” (İLKHA)