• BIST 100

    11178,89%-0,04
  • DOLAR

    41,28% 0,11
  • EURO

    48,98% 0,00
  • GRAM ALTIN

    4889,83% -0,05
  • Ç. ALTIN

    7995,93% -0,37

Sıcak hava çiftçileri vurdu: Üretici kuraklık ve sigorta mağduriyetiyle baş başa kaldı

30 Temmuz 2025, Çarşamba 15:48
30 Temmuz 2025, Çarşamba 15:48
Sıcak hava çiftçileri vurdu: Üretici kuraklık ve sigorta mağduriyetiyle baş başa kaldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Fıstık ve meyve ağaçlarının kuruduğu Siirt’te, Ziraat Odası Başkanı Günbat, tarımın çöküşünü durdurmak için Garzan Sulama Projesi’ne dikkat çekti.

Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, aşırı sıcaklıkların Siirt ve Kurtalan başta olmak üzere bölgede tarımı felakete sürüklediğini belirtti. Hububat ürünlerinde büyük verim kayıpları yaşandığını, fıstık ağaçlarının kurumaya başladığını ve meyve ağaçlarının da zarar gördüğünü ifade etti.

Günbat, Garzan Sulama Projesi’nin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini, bu sayede 50 bin dönüm arazinin sulanabileceğini söyledi. Ayrıca, TARSİM’in sigorta sözleşmelerindeki bahanelerle çiftçilerin zararını karşılamadığını dile getirerek mağduriyeti artırdığını vurguladı.

Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, kuraklık nedeniyle birçok tarım ürününde büyük verim kayıpları yaşandığını belirterek, acil çözüm çağrısında bulundu.

“Siirt bu yıl Türkiye’nin en sıcak ili seçildi”

Konuya ilişkin açıklama yapan Günbat “Türkiye genelinde bu yıl aşırı hava sıcaklıkları yaşanıyor. Özellikle Kurtalan ilçemiz Türkiye’nin en sıcak ilçesi oldu. Bununla birlikte ilimiz de en sıcak il seçildi. Bu sıcak havalarda her kesim zarar görüyor ama en çok da tarım üreticilerimiz etkilendi. Kırmızı mercimek, arpa ve buğday gibi hububat ürünlerinde sezonu zararla kapattık.” dedi.

“Fıstık üreticisinin de ümidi kırılıyor”

Başkan Günbat sıcaklıkların, Siirt fıstığı gibi meyve ürünlerini de olumsuz etkilediğini belirterek “Ümidimiz fıstık meyvesindeydi ama fıstık ağaçları da son günlerde kurumaya başladı. Çünkü toprakta hiç nem kalmadı,” ifadelerini kullandı.

Garzan Sulama Projesi için çağrı: 50 bin dönüm arazi suya kavuşacak

Tarımda yaşanan bu büyük zararın önüne geçebilmek için Garzan Sulama Projesi’nin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Günbat, şunları kaydetti “Benim buradan çağrım, tüm siyasilerimize, sayın valimize ve yetkililerimizedir: Kozluk-Garzan Sulama Projesi’ne sahip çıkılsın. Bu proje bir an önce hayata geçirilmelidir. Proje sayesinde yaklaşık 50 bin dönüm arazi sulanabilecek. Bu, Siirt’e büyük ekonomik katkı sağlayacak, istihdama da ciddi destek sunacak. Bu memlekete iyilik yapmak isteyen herkes bu projeye sahip çıkmalı.”

“Bölge meyveciliği de tehdit altında”

Günbat, sıcak havaların sadece fıstık değil; incir, ceviz, üzüm, nar ve bölgeye özgü cefan kavunu gibi diğer meyve ürünlerini de olumsuz etkilediğini belirterek “Hepsi zarar gördü. Ağaçların kurumasını belgeleyen fotoğrafları da sizlerle paylaştım. Siirt tarımı gerçekten zor günlerden geçiyor,” dedi.

“Geçen yıl 500 kg buğday aldık, bu yıl 10 kg!”

Tarım sigortası konusunda da üreticilerin mağdur edildiğini dile getiren Günbat, TARSİM’in kelime oyunlarıyla çiftçilerin zararını karşılamaktan kaçındığını belirtti “Sigorta şirketi TARSİM, çiftçileri mağdur ediyor. ‘Sözleşmede güneşten, sıcaktan bahsetmediniz’ gibi bahanelerle tazminatları ödemiyor. Biz afet dedik, onlar afetin kapsamına güneşi dahil etmediler. Bu ülkede afetin tanımı neye göre yapılıyor? Afet her şeyi kapsamalı. Çiftçiler büyük zarar gördü. Geçen yıl hububatta ortalama 500 kilogram buğday alırken, bu yıl sadece 10 kilogram alabildik. Bu görülmemiş bir felakettir.”

“Gelecek yıl tarlayı ekip ekemeyeceğimiz bile belirsiz”

Başkan Günbat, yaşanan zararın etkisinin sadece bu yılla sınırlı kalmadığını, çiftçilerin gelecek sezona dair planlama dahi yapamadığını vurgulayarak “Gelecek sene kim çalışacak, nasıl üretim yapılacak bilmiyoruz. İlçemizde ‘Tarlamı ekeceğim’ diyerek yapılan bir sözleşme bile henüz yok. Durma noktasına geldik,” diye konuştu.

“Sigorta yaptıran çiftçiler sözleşmeleri dikkatle okusun”

TARSİM sigortası yaptıran çiftçilere de uyarılarda bulunan Günbat “Sözleşmelerini dikkatlice okusunlar. Afetlerin tamamını kapsayacak şekilde düzenlendiğinden emin olsunlar,” dedi.

“Fıstık üreticileri damlama sistemine geçmeli”

Son olarak fıstık üreticilerine çağrıda bulunan Günbat, şunları söyledi “İmkânı olan tüm çiftçiler, fıstık ağaçları için damlama sulama sistemlerini kurmalı. Kuramayanlar ise tankerlerle dahi olsa fıstık ağaçlarını sulamayı ihmal etmesin. Aksi halde fıstık ağaçları kurur. Bu büyük bir kayıp olur.” (İLKHA)

Meteorolojiden 11 il için sarı kodlu uyarı

Kocaeli’de uyuşturucu suçundan aranan şahıs yakalandı

Rusya ve Çin arasında nükleer iş birliği anlaşması

Tunceli'de orman yangını

2 ilde denize girişler 3 gün yasaklandı

Pakistan ve Suudi Arabistan arasında stratejik savunma anlaşması

BM: Gazze'de iki günde 40 binden fazla kişi zorla yerinden edildi

Siyonist rejimden Lübnan'a hava saldırısı

ABD’de uzun namlulu tüfekle araca saldırı: 3 ölü

Iğdır'da balya makinesine kapılan genç hayatını kaybetti

Fed faiz kararını açıkladı

Orta Asya’da geniş kapsamlı askeri tatbikat

Yunanistan'da Batı Nil virüsü alarmı

Göçmen teknesinde yangın: 50 ölü

Kolombiya'da hapishanede isyan: 5 ölü, 7 yaralı

Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu görevden uzaklaştırıldı

Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 432'ye yükseldi

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Ahmed Şara ile görüştü

HÜDA PAR Antalya İl Teşkilatından kırtasiyeci esnafına ziyaret

Hindistan'da beyin yiyen amipten 19 kişi öldü

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığı heyeti muhtarlar ve esnafla bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kudüs'e namahrem ellerin kirletmesine izin vermeyiz”

Durmaz: Antalya'da öğrenci sağlığı için kantinlerde denetimler sıklaştırılmalı

Adana’nın önemli ticaret merkezi su baskınlarıyla boğuşuyor

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, Soğukpınar köyünde vatandaşların sorunlarını dinledi

TMO çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatını 120 lira olarak açıkladı

Batman'da Kur'an kursu öğrencilerinden Gazze'ye anlamlı yardım

Gazze'de can kaybı 65 bini geçti

İşgal gazetecisi Yemini: Büyük sıkıntı dönemine giriyoruz; israili bir çöküş bekliyor

Kocaeli'de orman yangını

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Meteorolojiden 11 il için sarı kodlu uyarı

Kocaeli’de uyuşturucu suçundan aranan şahıs yakalandı

Rusya ve Çin arasında nükleer iş birliği anlaşması

Tunceli'de orman yangını

2 ilde denize girişler 3 gün yasaklandı

Pakistan ve Suudi Arabistan arasında stratejik savunma anlaşması

BM: Gazze'de iki günde 40 binden fazla kişi zorla yerinden edildi