Sigorta Uzmanı Ceyhan: Araçlarda yüzde 60'ın altında bir hasar sonrası, değeri yüzde 50'ye kadar düşebilir

Tarih: 02.07.2025 16:23 Güncelleme: 02.07.2025 16:23
Sigorta Uzmanı Ceyhan: Araçlarda yüzde 60
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Piyasa değeri 1 milyon TL olan bir aracın yüzde 60'ın altında bir hasar sonrası onarılarak satışa sunulmasının, değerinin yüzde 50'ye kadar düşmesine neden olabileceğine dikkat çeken Sigorta Uzmanı Engin Ceyhan "Bu da sigortalılar açısından mağduriyet an

1 Temmuz 2025 itibarıyla yürürlüğe giren yeni trafik sigortası ve kasko düzenlemeleri, hasar ödeme sisteminde önemli değişiklikler getirdi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından alınan kararlarla birlikte araçların kaza sonrası onarımı ve perte ayrılma süreçlerine daha katı kurallar getirildi.

Yeni düzenlemeye göre artık bir aracın perte çıkarılabilmesi için onarım maliyetinin aracın piyasa değerinin en az yüzde 60'ını aşması gerekiyor. Önceki uygulamada bu oran yüzde 30-40 seviyelerinde olup, sigortalı ile sigorta şirketinin mutabakatıyla perte ayrılma kararı verilebiliyordu. Yeni düzenleme ile birlikte karşılıklı anlaşma yoluyla perte çıkarma uygulamasına da son verilmiş oldu.

Bazı parçalarda istisna uygulaması

Ancak yeni sistem, bazı hayati araç parçalarında istisna tanıyor. Eğer marşpiyel, şasi kolları, tavan ve göğüs sacı, orta direk, ön ve arka travers, elektrikli araç bataryası ve ana enerji hattı, hava yastıkları, sürücü ve yolcu emniyet sistemleri, aracın ana elektrik tesisatı ve elektronik sistem parçalarından biri kazada zarar görürse, onarım maliyeti yüzde 60'ın altında kalsa bile araç perte çıkarılabilecek.

Değer kaybı endişesi

Bu değişiklikler, araç sahipleri ve sigorta acenteleri açısından bazı endişeleri de beraberinde getiriyor. Özellikle piyasa değeri yüksek araçlarda, ağır hasar almasına rağmen perte çıkarılamayan araçların ikinci el satışında ciddi değer kaybı yaşanabileceği belirtiliyor.

Sigorta uzmanı Engin Ceyhan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Piyasa değeri 1 milyon TL olan bir aracın yüzde 60'ın altında bir hasar sonrası onarılarak satışa sunulması, değerinin yüzde 50’ye kadar düşmesine neden olabilir. Bu da sigortalılar açısından mağduriyet anlamına gelir."  ifadelerini kullandı.

Ceyhan, sürecin etkilerinin önümüzdeki günlerde daha net anlaşılacağını belirterek "SEDDK'nın aldığı bu kararın sonuçlarını hem biz sigorta acenteleri hem de sigortalılar yaşayarak görecek. Değerlendirmemizi de yine birlikte yapacağız." dedi. (İLKHA)

Siyonist Yahudiler Mescid-i Aksa'yı bir kez daha hedef aldı

Emekliler: Aile desteği olmasa geçinemiyoruz

Endonezya ve Suudi arasında 27 milyar dolarlık anlaşma

Balıkesir'de zincirleme trafik kazası: 3 ölü, 6 yaralı

Gazze'de sabah saatlerinden bu yana 63 şehit

Japonya'da 5,5 büyüklüğünde deprem

İran Hükümet Sözcüsü Munacirani 12 gün süren savaşın son durumunu açıkladı

Tüketici Birliği Federasyonu: Market endeksi haziran ayında yüzde 4,20 arttı

Yİ-ÜFE yıllık ve aylık arttı

Diyarbakır İslami STK'lardan Leman Dergisi alçaklığına tepki

Memur ve emeklilerin zam oranları netleşti

Beton altında mahsur kalan 2 yavru kedi kurtarıldı

Şanlıurfa’da sahipsiz hayvanlar için kapsamlı değerlendirme toplantısı

Enflasyon rakamları açıklandı

Şanlıurfa-Gaziantep karayolunda kaza: 4 yaralı

Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'de sağlık sistemi yakında tamamen çökebilir

Diyarbakır'da 43 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Batman’dan İstanbul’a Hayat Kurtaran Uçuş

Yangından etkilenen Karaali Mahallesi sakinleri o anları anlattı

Yahudiler haziranda Mescid-i Aksa'ya 25 kez girdi, İbrahim Camii'nde 89 kez ezanı engelledi

Güvenli liman altın bugün ne kadar?

Dolar kuru bugün ne kadar?

HÜDA PAR'ın kanun teklifine destek gelmeye devam ediyor

Gazze'ye yönelik soykırım saldırıları 636'ncı gününde devam ediyor

Gözler TÜİK'te: Memur ve emekliye yapılacak zam bugün netleşiyor

Hizbullah'tan net mesaj: Silahlarımızı siyonist rejime teslim etmeyeceğiz

Çeşme ve Ödemiş'te orman yangını: Üç mahalle tahliye edildi, otoyol trafiğe kapandı

Bayburt'ta uçak kazası: Ekipler kurtarma çalışmalarını sürdürüyor

Siyonist rejimin son 24 saatteki saldırılarında 116 şehit

Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve yağış uyarısı

Yükleniyor