• BIST 100

    9177,7%-0,39
  • DOLAR

    39,08% 0,25
  • EURO

    44,15% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4143,60% 0,16
  • Ç. ALTIN

    6654,77% 0,31

Siirt büryanının lezzeti dünyaya yayıldı

GÜNDEM 12.12.2022 10:25:16 0
Siirt büryanının lezzeti dünyaya yayıldı

Siirt büryanının lezzeti dünyaya yayıldı

Gece saatlerinde bin bir zahmetle hazırlanarak özel yapılan kuyularda pişirilen ve gün ağarmadan satışa sunulan büryan kebabı, Siirt’in yaklaşık bir asırdır vazgeçilmeyen lezzetlerinden biri.
Yaklaşık bir asırlık tarihiyle önemli bir kültür haline gelen Siirt büryan kebabının lezzeti tüm dünyaya yayıldı. Özel yapılan kuyularda ateşte yaklaşık 1 buçuk, 2 saatte pişirilen ve gün ağarmadan satışa sunulan büryan kebabına yurt dışından da yoğun talep gösteriliyor.
Büryan ustası Murat Kayaalp, 3 metre derinliğinde ve bir metre genişliğindeki kuyularda kuzu etinin 02.30’da yakılan odun ateşinde 2 saat pişirilmesiyle hazırlandığını söyledi. Yaklaşık 30 yıllık büryan ustası Murat Kayaalp, kebabı kuzu etinden yaptıklarını ve büryanın her mevsim tercih edilen lezzetlerin başında geldiğini dile getirdi. Kayaalp, “Dördüncü nesil olarak bu işi yapmaktayız. Gün geçtikçe büryan kebabımıza rağbet artıyor. 2003 yılında Patent Endüstrisi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda patenti hak kazanmış ilimiz Siirt. Büryan kebabının ana vatanı Siirt. Ülke genelinde, yurt dışından hemşerilerimiz var orada, bu hemşerilerimizde büryan talebinde bulunuyorlar, bizde onlara büryanı kargoyla, otobüsle göndermek için elimizden gelen bütün imkanları seferber edip bu lezzeti onlara da tattırıyoruz. Gün geçtikçe büryana rağbet artıyor” dedi.

'Yurt dışından talep her geçen gün artıyor'
Kayaalp, yurt dışından talebin her geçen gün arttığını belirterek, “Ailesiyle Almanya’da yaşayan bir müşterimiz sabahın 08.00’ında buradan büryan aldı, İstanbul’a gitti, oradan da Almanya’ya gitti ve akşam bizi aradı çok teşekkür etti. Bu lezzeti Almanya’da yiyen hemşerilerimizde oldu. Geçen gün Afrika’ya gönderdik. Orada bir hemşerimiz vardı, inşaat mühendisliği yapıyor ona da gönderdik. Bu lezzeti tadan vazgeçemeyip müptelası oluyor. Büryan kebabımız özellikle sabah kahvaltısında ve öğlen vakti tüketilen bir yemektir. Ve bir sloganımız var; Siirt halkını uykudan feragat ettiren lezzet diye anılıyor” diye konuştu.
İsmail Hudur adlı müşteri, büryandaki lezzetin hiçbir yemekte olmadığını söyledi. Hudur, “Büryan çok lezzetli sabahları saat 06.00’da gelip yiyorum. Beni tok tutuyor. Çok lezzetli bu tattan vazgeçemiyorum” şeklinde konuştu.
Necip Nas adlı müşteri ise “Türk mutfağının seçkin lezzetlerinden olan büryan kebabı memleketimizde bir marka unsuru. Her sabah mümkün mertebe en az bir defa yemeğe çalışıyoruz. Büryan keyif verdirir, mutluluk yaşatır. Tüm halkımıza öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
[gallery ids=',68074,68075,68076,68077,68078,68079,68080,68081']

İsviçre’de alp buzulunun kopması felakete yol açtı

HSK'ya 4 yeni üye atandı

Ambulans ile cip çarpıştı: 4 yaralı

UNICEF: Sudan'da kolera nedeniyle 1 milyondan fazla çocuk büyük risk altında

İçişleri Bakanı Yerlikaya: 9 Aralık'tan itibaren 250 bin Suriyeli ülkesine döndü

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Metrekareye 34 kilogramı bulan yağış düştü

Çankırı'da feci kaza: 1 ölü, 3 yaralı

Angola’da petrol platformunda yangın: 3 ölü, 17 yaralı

Tayland-Kamboçya sınırında sıcak çatışma

Damdan düşen 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

MTB Başkanı Özcan: Yatay silolar tarım ve hayvancılık için önemli bir yatırım

Çin, tartışmalı adalara bombardıman uçakları konuşlandırdı

Malatya'da semt konakları öğrenci seçme sınavı yapıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesinden glütensiz kafe

Starship roketinin fırlatması başarısızlıkla sonuçlandı

Japonya’da yapay zekâ yasası kabul edildi

HÜDA PAR'dan Sarıçam’daki çöplük sorunu için yetkililere çağrı

Malatya Büyükşehir Belediyesinden uygulamalı kurban kesimi eğitimi

Dışişleri Bakanı Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

"Don olayından etkilenen çiftçilere destek verilmeli"

Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: İlçemizin ulaşım alt yapısını güçlendiriyoruz

Şiddetli sağanak nedeniyle hastanenin tavanı çöktü

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç: Karma eğitim dayatmasından artık vazgeçilmeli

Rusya: Ukrayna'ya 2 Haziran'da İstanbul'da görüşmek için teklifte bulunduk

Malatya'da yıldırımın çarptığı çoban hayatını kaybetti

Peskov: Almanya savaş kışkırtıcılığı yaparak Ukrayna'yı savaşa devam etmeye zorluyor

İki otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Malatya'da sağanak yağış su baskınlarına yol açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karabağ’daki bağımsızlık zaferi, Azerbaycan’ı çok daha güçlü kılıyor

Avrupa Birliği, Suriye'ye yönelik yaptırımlarını resmen kaldırdı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ