• BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

Siirt Fıstığı coğrafi işaret tesciline kavuşuyor

04 Şubat 2025, Salı 22:18
04 Şubat 2025, Salı 22:18
Siirt Fıstığı coğrafi işaret tesciline kavuşuyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Siirt fıstığı, yıllardır süren mücadelenin ardından kendi adıyla coğrafi işaret tesciline kavuşuyor.

Türk Patent ve Marka Kurumunun yayımladığı son resmi bültende, Gaziantep fıstığının coğrafi menşe tescilinde değişiklik yapılarak Siirt fıstığı bu kapsamdan çıkarıldı. Bu gelişme, Siirt fıstığının artık kendi kimliğiyle tescillenmesi yolunda kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

20 yıllık hukuki mücadele sonuç verdi

Siirt fıstığının coğrafi işaret tescil süreci, ilk olarak 2003 yılında dönemin Siirt Valisi Nuri Okutan’ın girişimiyle başlatılmıştı. Ancak, Türk Patent ve Marka Kurumu, Siirt fıstığını Antep fıstığının bir alt türü olarak kabul ettiği gerekçesiyle tescil talebini reddetmişti. Bu karar üzerine hukuki süreç başlatılmış, konu iki kez mahkemeye taşınmış ancak olumlu bir sonuç alınamamıştı.

Aradan geçen yıllarda Siirt fıstığının özgün bir tür olduğu yönündeki bilimsel çalışmalar ve tarımsal veriler kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Özellikle iklim ve toprak yapısının etkisiyle Antep fıstığından farklı tat, aroma ve büyüklüğe sahip olan Siirt fıstığının coğrafi işaret alması gerektiği yönündeki görüşler güçlendi.

Siirt Fıstığı artık bağımsız kimliğine kavuşuyor

Son dönemde Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün eski yöneticilerinden Ergün Demirhan’ın çabaları, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güven Kuzu’nun girişimleri ve Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya’nın destekleri sayesinde kritik bir uzlaşma sağlandı. Gaziantep’in ilgili kurumları ile yürütülen görüşmeler sonucunda, Siirt fıstığının Antep fıstığı kapsamından çıkarılması konusunda anlaşmaya varıldı. Bu adım, Siirt fıstığının artık kendi adıyla tescillenmesinin önünü açtı.

Yetkililer, Siirt fıstığının coğrafi işaret tescil sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, markalaşma, ihracat ve ekonomik değer açısından önemli kazanımlar elde edileceğini belirtiyor. Türkiye’de ve dünya genelinde yoğun talep gören Siirt fıstığının artık uluslararası pazarda kendi kimliğiyle yer alması, bölge ekonomisi için büyük bir fırsat olarak görülüyor.

Bölge ekonomisine katkı sunacak

Siirt fıstığı, Türkiye’nin en kaliteli fıstık türlerinden biri olarak kabul ediliyor. Yüksek yağ oranı, iri taneleri ve yoğun aromasıyla öne çıkan Siirt fıstığı, özellikle kuruyemiş ve tatlı sektöründe büyük ilgi görüyor. Yıllık üretim miktarının her geçen yıl artmasıyla birlikte, Siirt fıstığının tescillenmesi bölgedeki çiftçilerin gelirlerini artıracak ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı sağlayacak.

Uzmanlar, coğrafi işaret tescili ile birlikte Siirt fıstığının taklitlerinden korunacağını, markalaşma süreçlerinin hızlanacağını ve devlet desteklerinden daha etkin şekilde faydalanacağını ifade ediyor. Ayrıca, tescil sürecinin tamamlanmasıyla birlikte Siirt fıstığının Avrupa Birliği’nde de tescillenmesi için girişimlerde bulunulması bekleniyor. (İLKHA)

Zonguldak’ta çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi

Tır ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı

Sözleşmeli öğretmen atamaları için tercih başvuruları bugün başlıyor

Ara tatil sona eriyor, 18 milyon öğrenci yeniden ders başı yapacak

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Konya’da sisli hava etkili oluyor

Feribot seferlerine fırtına engeli

Mardin’de pikap uçurumdan yuvarlandı: 2’si çocuk 6 yaralı

Konya’da çıkan yangında iki müstakil ev kullanılamaz hale geldi

Kongo'da maden sahasında göçük: 70 can kaybı

Konya’da firari hükümlü yakalandı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani Çin’e gidiyor

Trafik güvenliğini tehlikeye atan sürücü hakkında işlem yapıldı

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle 15 kişi hastaneye kaldırıldı

Batman’da çocuk sağlığı hizmetlerinde yaşanan eksiklik tepkilere neden oluyor

DSİ 1389 personel alımı yapacak

Pasifik'te tansiyon yükseliyor: Çin gemileri, Japon adalarına yaklaştı

Karabük'te feci kaza: 2 ölü, 7 yaralı

Arakçi: israil ve ABD hedeflerine ulaşamadı, bu süreçte zayıf ve güçlü yönlerimizi gördük

Zap Suyu'na düşen pikapta 2 kişi hayatını kaybetti

İşgal askerleri Lübnan topraklarında UNIFIL askerlerini hedef aldı

Balıkesir’de art arda depremler

Gazze için 10 bin fidan dikildi

Rus ordusu Zaporojye Bölgesi’nde ilerliyor

Batman’da evde çıkan yangın kısa sürede söndürüldü

BM Raportörü Albanese: Ateşkese rağmen Gazze'deki soykırım devam ediyor

Parmağa sıkışan yüzük itfaiye ekiplerince çıkarıldı

HAMAS: Gazze'de alıkonulan 1468 Filistinlinin isminin yer aldığı listeyi teslim aldık

Filipinler'de halk yolsuzluğa karşı sokağa döküldü

Ukrayna ile Rusya arasında esir takası yeniden başlıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Zonguldak’ta çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi

Tır ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı

Sözleşmeli öğretmen atamaları için tercih başvuruları bugün başlıyor

Ara tatil sona eriyor, 18 milyon öğrenci yeniden ders başı yapacak

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Konya’da sisli hava etkili oluyor

Feribot seferlerine fırtına engeli