• BIST 100

    10870,57%0,43
  • DOLAR

    40,79% 0,09
  • EURO

    47,75% 0,44
  • GRAM ALTIN

    4383,34% 0,13
  • Ç. ALTIN

    7056,83% 0,08

Siirt Fıstığı coğrafi işaret tesciline kavuşuyor

04 Şubat 2025, Salı 10:18
04 Şubat 2025, Salı 10:18
Siirt Fıstığı coğrafi işaret tesciline kavuşuyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Siirt fıstığı, yıllardır süren mücadelenin ardından kendi adıyla coğrafi işaret tesciline kavuşuyor.

Türk Patent ve Marka Kurumunun yayımladığı son resmi bültende, Gaziantep fıstığının coğrafi menşe tescilinde değişiklik yapılarak Siirt fıstığı bu kapsamdan çıkarıldı. Bu gelişme, Siirt fıstığının artık kendi kimliğiyle tescillenmesi yolunda kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

20 yıllık hukuki mücadele sonuç verdi

Siirt fıstığının coğrafi işaret tescil süreci, ilk olarak 2003 yılında dönemin Siirt Valisi Nuri Okutan’ın girişimiyle başlatılmıştı. Ancak, Türk Patent ve Marka Kurumu, Siirt fıstığını Antep fıstığının bir alt türü olarak kabul ettiği gerekçesiyle tescil talebini reddetmişti. Bu karar üzerine hukuki süreç başlatılmış, konu iki kez mahkemeye taşınmış ancak olumlu bir sonuç alınamamıştı.

Aradan geçen yıllarda Siirt fıstığının özgün bir tür olduğu yönündeki bilimsel çalışmalar ve tarımsal veriler kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Özellikle iklim ve toprak yapısının etkisiyle Antep fıstığından farklı tat, aroma ve büyüklüğe sahip olan Siirt fıstığının coğrafi işaret alması gerektiği yönündeki görüşler güçlendi.

Siirt Fıstığı artık bağımsız kimliğine kavuşuyor

Son dönemde Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün eski yöneticilerinden Ergün Demirhan’ın çabaları, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güven Kuzu’nun girişimleri ve Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya’nın destekleri sayesinde kritik bir uzlaşma sağlandı. Gaziantep’in ilgili kurumları ile yürütülen görüşmeler sonucunda, Siirt fıstığının Antep fıstığı kapsamından çıkarılması konusunda anlaşmaya varıldı. Bu adım, Siirt fıstığının artık kendi adıyla tescillenmesinin önünü açtı.

Yetkililer, Siirt fıstığının coğrafi işaret tescil sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, markalaşma, ihracat ve ekonomik değer açısından önemli kazanımlar elde edileceğini belirtiyor. Türkiye’de ve dünya genelinde yoğun talep gören Siirt fıstığının artık uluslararası pazarda kendi kimliğiyle yer alması, bölge ekonomisi için büyük bir fırsat olarak görülüyor.

Bölge ekonomisine katkı sunacak

Siirt fıstığı, Türkiye’nin en kaliteli fıstık türlerinden biri olarak kabul ediliyor. Yüksek yağ oranı, iri taneleri ve yoğun aromasıyla öne çıkan Siirt fıstığı, özellikle kuruyemiş ve tatlı sektöründe büyük ilgi görüyor. Yıllık üretim miktarının her geçen yıl artmasıyla birlikte, Siirt fıstığının tescillenmesi bölgedeki çiftçilerin gelirlerini artıracak ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı sağlayacak.

Uzmanlar, coğrafi işaret tescili ile birlikte Siirt fıstığının taklitlerinden korunacağını, markalaşma süreçlerinin hızlanacağını ve devlet desteklerinden daha etkin şekilde faydalanacağını ifade ediyor. Ayrıca, tescil sürecinin tamamlanmasıyla birlikte Siirt fıstığının Avrupa Birliği’nde de tescillenmesi için girişimlerde bulunulması bekleniyor. (İLKHA)

Altın fiyatları yükselişte: Gram altın 4.411 TL

Mardin’de araç bariyerlere çarptı: 4 yaralı

İstanbul'da "Hayat Namazla Güzeldir" programında Gazze mesajı

5 ilde organize suç operasyonu: 41 şüpheli yakalandı

Kuzey Marmara Otoyolu'nda yolcu otobüsü devrildi: 3 ölü, 20 yaralı

Chikungunya virüsü hızla yayılıyor: 16 Ülkede 240 binden fazla vaka

Cezayir'in Tebessa kentinde 5,8 büyüklüğünde deprem

Türkiye’de çıkan 5 bin 231 yangında 64 bin 500 hektar alan zarar gördü

Siyonist terör hastane bahçesi ve yardım bekleyenleri vuruldu: 32 şehit

Yeni haftada hava durumu: Sıcaklıklar artıyor, yağışlar kuzeyle sınırlı

İstanbul'da yüzlerce kişi Gazze için kunut duasında buluştu

Yeni haftada hava nasıl olacak?

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'den protestolara sert tepki: Ülkemiz büyük bir tehlike altında

Muğla açıklarında 35 düzensiz göçmen kurtarıldı

Bingöl Kent Konseyi: Güvenlik önlemleri kâğıt üzerinde kalmasın

Traktör ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Ensarullah: Ben Gurion Havalimanını hipersonik balistik füzeyle hedef aldık

Diyarbakır'dan Gazze'ye selam: Zulmü durdurmak için birlik zamanı

Çin deney ve gözlem uydusunu fırlattı

Pakistan'da sel felaketi: 645 can kaybı

Gaziantep'te feci kaza: 3 ölü, 3 yaralı

İspanya'da 14 büyük yangın kontrolden çıktı, can kayıpları artıyor

Ukrayna: Donetsk’te 6 yerleşim yerini geri aldık

Bingöl'de trafik kazası: 11 yaralı

Bolivya devlet başkanını seçiyor

Şırnak AFAD gönüllüleri kaynaşma etkinliğinde buluştu

Çanakkale'de orman yangını 2. gününde devam ediyor

ABD'den Rusya'ya yaptırım tehditi

Suriye Cumhurbaşkanı Şara'dan PKK/YPG'ye uyarı: Bir karış topraktan bile vazgeçmeyiz

Hava sıcaklıkları mevsim normalleri üzerinde seyredecek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Altın fiyatları yükselişte: Gram altın 4.411 TL

Mardin’de araç bariyerlere çarptı: 4 yaralı

İstanbul'da "Hayat Namazla Güzeldir" programında Gazze mesajı

5 ilde organize suç operasyonu: 41 şüpheli yakalandı

Kuzey Marmara Otoyolu'nda yolcu otobüsü devrildi: 3 ölü, 20 yaralı

Chikungunya virüsü hızla yayılıyor: 16 Ülkede 240 binden fazla vaka

Cezayir'in Tebessa kentinde 5,8 büyüklüğünde deprem