GÜNDEM 27.09.2024 15:22:16 0

Siirt fıstığında hileli ticarete tepki

Siirt fıstığında hileli ticarete tepki
Haberi Sesli Oku

Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, Siirt’in en değerli tarımsal ürünlerinden biri olan Siirt fıstığının, bazı tüccarların yaptığı hileli ticaret nedeniyle büyük bir tehlike altında olduğunu söyledi.

Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, İran fıstığının daha düşük kaliteye sahip olmasına rağmen Siirt fıstığıyla karıştırılarak satılmasının, hem ürünün itibarına hem de çiftçilerin emeğine ciddi zarar verdiğini açıkladı.

"Siirt fıstığı kalitesinde ne İran’da ne de başka bir bölgede eşine rastlanmaz. Ancak bazı fırsatçılar, az emekle çok kazanç elde etmek adına Siirt fıstığının kalitesini düşürmeye çalışıyor. Bu durum bizi derinden rahatsız ediyor." diyen Günbat, konuyla ilgili acil önlem çağrısında bulundu.

Siirt fıstığının önemi ve kalitesi

Siirt fıstığı, Türkiye’nin en kaliteli fıstıkları arasında yer alırken, yüksek protein içeriği ve kendine has lezzetiyle hem iç pazarda hem de dış pazarda yoğun talep görüyor. Fıstık üretimi, Siirt’in ekonomisinde önemli bir yer tutarken, birçok çiftçi geçimini bu üretimden sağlıyor. Ancak, son dönemlerde İran fıstığının Siirt fıstığıyla karıştırılarak satılması, Siirt fıstığının kalitesini düşürmekle kalmıyor, çiftçilerin uzun yıllar süren emeğini de hiçe sayıyor.

Hüseyin Günbat, İran fıstığının daha küçük boyutlu, içi düşük kaliteli ve tat açısından Siirt fıstığına göre oldukça geride olduğunu vurguladı.

Bu tür hileli yöntemlerin, Siirt fıstığının dünya çapında tanınan kalitesini düşürdüğünü belirten Günbat, "Siirt fıstığı, kalitesi ve lezzetiyle dünyada adını duyurmuş bir yemiş. Ancak bazı tüccarlar daha fazla para kazanmak uğruna bu kaliteyi tehlikeye atıyorlar. Bu durum, çiftçimize ve Siirt halkına yapılan bir haksızlıktır." dedi.

Çiftçinin emeğine saygı çağrısı

Siirt’teki fıstık üreticileri yıllar süren yoğun emekle fıstık bahçeleri kurarak bu değerli ürünü üretmek için çalışıyor.

Günbat, Siirt çiftçisinin yıllardır süren emeğinin bu tür hileli ticaretlerle boşa gitmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Siirt fıstığı bahçeleri oluşturmak için çiftçilerimiz büyük emek harcıyor. Bu emekler, kalitesiz fıstıkla karıştırılınca maalesef ziyan oluyor. Bu sorunu her platformda dile getiriyoruz ve yetkililerden acil tedbirler bekliyoruz." çağrısında bulundu

Denetim eksikliği fırsatçılara zemin hazırlıyor

Günbat, özellikle İran fıstığı taşıyan toptancı araçlarının daha sıkı denetlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Bu tür hileli ticaretin önüne geçmek için toptancıların araçlarının kontrol edilmesi gerekiyor. Gerek sınırda gerekse pazarda bu ürünlerin daha sıkı denetim altına alınması lazım. Yetkililerimizin bu konuda gereken adımları atmasını bekliyoruz." diyen Günbat, denetim eksikliğinin fırsatçılara zemin hazırladığını belirtti.

Yetkililere çağrı: "Bu haksızlığa sessiz kalmayın"

Son olarak, Hüseyin Günbat yetkililere seslenerek bu haksız ticarete karşı önlem alınması gerektiğini söyledi.

Günbat, "Bu sadece çiftçimizin değil, Siirt ekonomisinin de sorunudur. Siirt fıstığının kalitesini korumak ve çiftçimizin emeğini boşa çıkarmamak için yetkililerimizi harekete geçmeye çağırıyoruz." diye konuştu.

Günbat, Siirt fıstığının korunması ve sektörde adil ticaretin sağlanması için gereken tüm adımların ivedilikle atılması gerektiğini belirterek, "Çiftçimizin alın terine sahip çıkmalıyız. Aksi takdirde bu değerli ürünü ve yıllardır süregelen emeği kaybetme riskiyle karşı karşıyayız." dedi. (İLKHA)

Hindistan'da yıldırım düşmesi sonucu 15 kişi öldü

Fas, Şam Büyükelçiliğini yeniden açacağını duyurdu

Rusya, Aleksandropol yerleşim birimini ele geçirdi

Almanya': Ukrayna’ya asker konuşlandırmaktan çok uzağız

Macaristan, Ukrayna'nın AB üyeliğine karşı

Arap Birliği Gazze için acil ateşkes çağrısı yaptı

ABD jürisi salman ruşdiyi  yaralayan HADİ MATAR adlı müslümana ceza yağdırdı.

Otomobil takla attı: 3 yaralı

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

Finlandiya’da iki helikopter çarpıştı: 5 ölü

Almanya’da binlerce kişi Filistin’e destek gösterisine katıldı

Ağaçtan düşen çocuk demir korkulukların üzerine düşerek yaralandı

Üniversite öğrencilerinden Gazze'ye destek siyonist zulme sessizliğe tepki

ANFİDAP: Soykırıma karışanların yargılanmasına yönelik adımlar gecikmeden atılmalı

Gazze'de 65 bini aşkın çocuk açlık nedeniyle ölüm tehdidi altında

Gazze'de sağlık ve sosyal hizmetleri durma noktasına geldi

Kolombiya'da dron saldırısı: 1 ölü, 20 yaralı

Bingöllü çocuklar: Gazze için harekete geçin

Sakarya'da zincirleme kaza: 3 yaralı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Kuraklık nedeniyle zarar yüzde 100’lere dayanmış durumda. Çiftçi destek bekliyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suudi Arabistan'a gidiyor

Lavrov ile Rubio, Rusya-Ukrayna müzakerelerini görüştü

Otomobilde şarjda bırakılan telefon yangına sebep oldu

ABD'yi fırtına ve hortum vurdu: 23 ölü

Van'da sağlık sektörüne güç katan firma: MSK Medikal

Peru’da 6 büyüklüğünde deprem

İstanbul'da 244 hafız için icazet merasimi düzenlendi

İlahiyatçı Erdem: İsraf sadece bireysel değil, toplumsal sonuçları olan bir felakettir

Şeyh Halid'in türbesine yoğun ziyaretçi ilgisi

Kamyon ile minibüs çarpıştı: 3 yaralı

Yükleniyor