-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Siirt fıstığında taban gübresi zamanı: Uzmanlardan üreticilere uyarı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Ocak ayının, Siirt fıstığında taban gübresi uygulaması için en uygun dönem olduğuna dikkat çeken uzmanlar, doğru zamanda ve analizlere dayalı yapılacak gübrelemenin verim ve kaliteyi artırırken, yanlış uygulamaların ise ciddi ürün ve gelir kayıplarına
Siirt fıstığı yetiştiriciliğinde verim ve kaliteyi artırmanın en önemli unsurlarından biri olan gübrelemede, ocak ayının taban gübresi uygulamaları için kritik bir dönem olduğu bildirildi.
Uzmanlar, doğru zamanda ve doğru yöntemle yapılacak gübrelemenin hem ürün miktarını hem de ekonomik değeri artırdığını vurguladı.
Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, modern meyvecilikte gübrelemenin vazgeçilmez bir teknik olduğu belirtilerek, her yıl hasatla birlikte topraktan uzaklaşan besin maddelerinin yeniden toprağa kazandırılması gerektiğine dikkat çekildi.
Bu nedenle düzenli bir gübreleme programı oluşturulmasının ve mutlaka toprak ile yaprak analizlerinin yaptırılmasının önemine işaret edildi.
Toprak ve yaprak analizi neden önemli?
Toprak analizleriyle, bitkinin topraktan kaldırdığı ve toprakta kalan besin maddelerinin belirlendiği, yaprak analizleriyle ise bitkinin beslenme durumunun tespit edildiği ifade edildi. Uzmanlar, analiz sonuçlarına göre hangi gübrenin, ne kadar ve ne zaman uygulanacağının netleştiğini belirtti.
Analiz yapılmadan gübre kullanılması durumunda ise bitkinin yeterince beslenememesi, gereğinden fazla gübre kullanımına bağlı maliyet artışı ve çevresel zararlar, yanlış gübre kullanımına bağlı ürün kayıpları gibi olumsuzlukların yaşanabileceği vurgulandı.
Bölge toprakları kireçli ve alkali
Siirt fıstığı yetiştirilen bölgelerde toprakların genel olarak kireçli ve alkali karakterde olduğu, potasyumun ise kısmen yeterli seviyede bulunduğu kaydedildi. Bu nedenle gübreleme programlarının mutlaka analiz sonuçlarına göre planlanması gerektiği belirtildi.
Gübreleme nasıl ve ne zaman yapılmalı?
Siirt Fıstığı ağacını besleyen kılcal köklerin, ağacın taç iz düşümüne yakın bölgede yer aldığına dikkat çeken uzmanlar, gübrelerin mutlaka bu alana verilmesi gerektiğini ifade etti. Fosforlu ve potasyumlu gübrelerin ocak ayında, 20–30 santimetre derinliğinde açılacak bantlara veya taç iz düşüm kenarlarına verilmesi, ardından yanmış çiftlik gübresi uygulanarak üzerinin kapatılması önerildi.
Hayvan gübresinin ise toprağın su tutma kapasitesini ve havalanmasını artırdığı, besin maddelerini yarayışlı hale getirdiği ve toprak yapısını iyileştirdiği belirtildi. Bu gübrelerin sonbaharda ya da ocak ayında 15–20 santimetre derinliğe karıştırılarak verilmesi gerektiği ifade edildi.
Demir noksanlığına dikkat
Bölgede yapılan araştırmalarda demir noksanlığının sık görüldüğü belirtilerek, fosforlu veya potasyumlu gübrelerle birlikte demir sülfat ya da şelatlı demir gübrelerinin kullanılmasının noksanlığı gidermede etkili olduğu bildirildi.
Uzmanlar, Siirt Fıstığı gübrelemesinde en sık yapılan hatalar arasında fosforlu ve potasyumlu gübrelerin serpme verilmesi, çiftlik gübresinin toprak yüzeyine bırakılması ve azotlu gübrelerin toprağa karıştırılmamasının yer aldığını vurguladı.
Üreticiler, gübreleme konusunda soru ve görüşleri için Fıstıkçılık Birimi’nin (0484) 223 40 00 numaralı hattından bilgi alabilecekleri belirtildi. (İLKHA)
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi
Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Gaziantep’te çocuklar camide buluştu
Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı
Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır
Malatya'da "Bölgemizde işgalci israil ve ABD askerlerini İstemiyoruz" yürüyüşü
İran’dan ABD’ye uyarı: "Abraham Lincoln" menzile girerse füzelerle karşılık verilecek
Çin'de yüksek katlı binada yangın: 3 ölü, 23 yaralı
İran, Beerşeba kentindeki fabrikayı vurdu: İşgal rejiminde kimyasal sızıntı tehlikesi
İşgal rejimi ve ABD saldırılarına karşı İstanbul'da yürüyüş
Gazze'de sağlık krizi derinleşiyor: Yakıt, ilaç ve tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle hizmetler durma noktasına geldi
İSKİ Pendik’teki olayla ilgili iddiaları yalanladı
Dışişleri Bakanı Fidan mevkidaşlarıyla bir araya geldi
Ceza infaz kurumlarında manevi rehberlik çalışmalarına destek mesajı
Dünya genelinde gıda israfı artıyor: Üretilen gıdanın üçte biri çöpe gidiyor
BTB Başkanı Matlı: Orta Doğu'daki gelişmeler sadece enerji piyasalarını değil tarım ve gıda zincirinin tamamını etkiliyor
İstanbul’da hava trafiğine yağış engeli
Koşuyolu Hastanesinin satılacağı iddiası yalanlandı
İran Meclis Başkanı Kalibaf: Düşman kara saldırısı planlıyor
Batman'da FETÖ hükümlüsü firari yakalandı
Yükleniyor







