• BIST 100

    16698,39%-0,07
  • DOLAR

    43,63% 0,02
  • EURO

    51,80% -0,23
  • GRAM ALTIN

    7100,76% 0,64
  • Ç. ALTIN

    11727,26% 0,35

Siirt Üniversitesi’nden laparoskopik tohumlama adımı

10 Nisan 2025, Perşembe 16:35
10 Nisan 2025, Perşembe 16:35
Siirt Üniversitesi’nden laparoskopik tohumlama adımı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Siirt Üniversitesi, Veteriner Fakültesi bünyesinde kurulan Reprodüktif Biyoteknoloji Merkezi’nde, küçükbaş hayvanlarda suni tohumlamayı yaygınlaştırmak üzere önemli bir adım attı. Laparoskopik yöntemle ilk eğitim uygulaması başarıyla tamamlandı.

Siirt Üniversitesi, hayvancılıkta verimliliği artırmak ve yerli üretimi genetik olarak güçlendirmek amacıyla önemli bir bilimsel projeyi daha uygulamaya koydu.

Üniversite bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Reprodüktif Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde, küçükbaş hayvanlarda suni tohumlamayı rutine taşıyacak çalışmalar başlatıldı.

Merkezde ilk kez laparoskopik yöntemle suni tohumlama uygulaması gerçekleştirilirken, bu uygulamanın kısa sürede bölgesel ve ulusal hayvancılık politikalarına katkı sunması hedefleniyor.

Bilimsel bilgi artık sahaya taşınıyor

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, merkezde yapılan ilk uygulamayı yerinde inceledi. Yaptığı açıklamada, üniversitenin sadece akademik bilgi üretmekle kalmadığını, aynı zamanda bu bilgiyi sahaya yansıtarak Türkiye’nin tarım ve hayvancılık politikalarına katkı sunduğunu belirtti.

Rektör Şındak, "Şu an Siirt Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından kurulan Reprodüktif Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’ndeyiz. Burada küçükbaş hayvanlarda suni tohumlamanın yaygınlaştırılması için hem AR-GE çalışmaları yürütülüyor hem de bu çalışmaların rutin uygulamalara dönüştürülmesi hedefleniyor. Bugün burada ilk kez laparoskopik yöntemle suni tohumlama uygulaması yapıldı. Bu, ülkemiz hayvancılığı açısından önemli bir eşiktir." dedi.

"Üç farklı yöntemle suni tohumlama yapılabiliyor"

Prof. Dr. Şındak, küçükbaş hayvanlarda suni tohumlamanın üç farklı yöntemle gerçekleştirildiğini belirterek, "Birincisi, dondurulmuş sperma yani payetler kullanılarak yapılan yöntem. İkincisi, taze sperma ile yapılan uygulamalar. Üçüncüsü ise, bugün ilk kez uygulamasını gerçekleştirdiğimiz laparoskopik yöntem. Bu uygulamaların tamamı bilimsel araştırma niteliği taşımakta ve şimdiye dek ülkemizde sadece AR-GE düzeyinde uygulanmaktaydı. Bizim hedefimiz, bu uygulamaları artık rutine indirgemek ve ülke genelinde yüksek verimli hayvanların yetiştirilmesine katkı sağlamaktır." ifadelerini kullandı.

"2016'dan bu yana sürdürülen uzun soluklu bir yatırım"

Söz konusu merkezin ve alt yapının oluşması sürecinin uzun yıllara dayandığını ifade eden Şındak, "2016 yılından beri devam eden bir sürecin sonucudur. Merkezin inşaatının tamamlanması, laboratuvarların oluşturulması, araç ve gereçlerin temin edilmesi, yurt dışından genetik özellikleri yüksek hayvanların ithal edilmesi, bunların laboratuvar analizlerinin yapılması gibi aşamalardan geçilmiştir. Şu an itibariyle üniversitemiz ve Veteriner Fakültesi öğretim üyelerinin tamamı bu çalışmalara katılmakta, gerekli eğitimleri almakta ve bu uygulamaların rutin hale gelmesi için çalışmalar sürdürülmektedir." şeklinde konuştu

"Hedef, genetik verimi yüksek küçükbaş hayvanlar"

Yeni açılan merkezle birlikte artık sadece AR-GE değil, üretime dönük ve yaygınlaştırılabilir bir model oluşturulmuş olacak. Siirt Üniversitesi’nin bu alanda Türkiye’ye örnek olmayı hedeflediğini vurgulayan Rektör Şındak, "Bugün, burada ilk kez laparoskopik yöntemle eğitim amaçlı bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Bundan sonraki süreçte, bu yöntemi daha da yaygınlaştırarak ve rutine geçirerek çalışmalarımıza devam etmeyi planlıyoruz." dedi.

Doç. Dr. Yılmaz: Başarı oranı yüzde 75’e ulaşıyor

Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yalçın Yılmaz da yapılan uygulamanın önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Siirt Üniversitesi Veteriner Fakültesi Reprodüktif Biyoteknoloji Merkezi’ndeyiz. Burada ağırlıklı olarak küçükbaş hayvanlarda suni tohumlama üzerine çalışmalar yürütülüyor. Merkezimizde modern laboratuvar altyapısı bulunmakta ve yurt dışından getirilen, yüksek damızlık değere sahip hayvanlar üzerinde uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Bugün, suni tohumlama yöntemlerinden biri olan laparoskopik tohumlama üzerine bir eğitim düzenledik. Bu yöntemin sahada bazı zorlukları olsa da, özellikle dondurulmuş sperma kullanıldığında en yüksek başarı oranını sağlayan teknik olduğunu biliyoruz. Uygun dönemlerde uygulandığında doğum oranları yüzde 75’lere kadar çıkabiliyor. Bu nedenle eğitim faaliyetlerimizi sürdürmeyi ve kapasitemizi daha da artırmayı hedefliyoruz. Sonrasında ise sahaya inerek doğrudan üreticilerle birlikte bu tohumlama uygulamalarını gerçekleştireceğiz." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Bakan Bolat Yunanistan Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Dimas ile görüştü

Adalet Bakanı Gürlek'ten "yemin" paylaşımı

Ebu Ubeyde: İran'a her türlü saldırı, İslam ümmetine yönelik bir saldırıdır

Batman'da seyir halindeki panelvan alev aldı

Dışişleri Sözcüsünden Bakan Fidan'ın "Irak" hakkındaki ifadelerine açıklama

TPAO Libya’da deniz ve kara sahalarında hidrokarbon arama faaliyetlerine başlıyor

İzmir’de denize düşen kişi sudan çıkarılarak kurtarıldı

Sel ve su baskınlarına ilişkin değerlendirme toplantısı yapıldı

İran İslam İnkılâbı 47 yaşında: Emperyalizme ve siyonizme meydan okuma devam ediyor

Bakan Işıkhan, Fas'ta "çocuk işçiliği" konulu konferansa katıldı

Mardin’de otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 4 yaralı

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi şubat ayı toplantısını gerçekleştirdi

Şerafettin Elçi Havalimanında ocak ayında 31 bin yolcu uçtu

Bursa'da yağışlara rağmen baraj doluluk oranı beklenenin altında

Şırnak’ta sigaraya karşı farkındalık yürüyüşü

HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç: Hükümetler bu kez Küresel Sumud Filosu’nu korumalı

Siverek’te 5 ton bozuk ürün imha edildi

Endonezya'da havaalanında silahlı saldırı: 2 pilot öldü

Bursa'da yaban kedisi foto kapanla görüntülendi

Uludere'de ana dilimi seçiyorum standında vatandaşlar bilgilendirildi

Bakan Göktaş: 15 yaş altına sosyal medya düzenlemesi elzem

Ramazan ayına bir hafta kala pazar esnafı: Ramazan’ın bereketi yavaştan oluşmaya başladı

RTÜK'ten 2 TV kanalına ceza

Madagaskar'da Gezani Kasırgası'nda ölü sayısı 20'ye ulaştı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonunda 7 şüpheli yakalandı

Batman'da nadir 7 parmaklı ayak vakası başarıyla tedavi edildi

Tacikistan'da hac yolculuğu yapan öğretmenler yönetici olamayacak

TBMM’de yemin töreni öncesi gerginlik: AK Parti ile CHP’li vekiller arasında arbede

Adana'da vatandaşlardan ve siyasilerden CHP’li belediyeye "dere" tepkisi

Prof. Dr. Bekir Biçer: Gazze, küresel güç dengesinin gerçek yüzünü gösterdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Bolat Yunanistan Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Dimas ile görüştü

Adalet Bakanı Gürlek'ten "yemin" paylaşımı

Ebu Ubeyde: İran'a her türlü saldırı, İslam ümmetine yönelik bir saldırıdır

Batman'da seyir halindeki panelvan alev aldı

Dışişleri Sözcüsünden Bakan Fidan'ın "Irak" hakkındaki ifadelerine açıklama

TPAO Libya’da deniz ve kara sahalarında hidrokarbon arama faaliyetlerine başlıyor

İzmir’de denize düşen kişi sudan çıkarılarak kurtarıldı