• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

Siirt'in İskambo pekmezi, kış hazırlıkları için kazanlarda kaynıyor

GÜNDEM 28.09.2024 16:03:26 0
Siirt

Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Ormanbağı (İskambo) köyünde, asırlık geleneklere bağlı kalınarak üretilen İskambo üzüm pekmezi, kış ayları için yeniden hazırlanıyor.

Organik üzümden yapılan ve kan yapıcı etkisi ile bilinen pekmez, Türkiye genelinde büyük ilgi görüyor.

Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Ormanbağı köyünde, organik olarak yetiştirilen üzümlerden yapılan İskambo üzüm pekmezi, kazanlarda kaynatılmaya başlandı.

Köylüler, yüzlerce yıldır uyguladıkları geleneksel yöntemlerle kış hazırlıklarını sürdürürken, pekmezin sağlık açısından faydaları da dikkat çekiyor.

Her yıl bağ bozumu eylül ayının ortalarında başlıyor ve ekim ayının sonuna kadar pekmez üretimi hız kesmeden devam ediyor. İskambo üzüm pekmezinin karaciğer sağlığına faydalı olduğu, kan yapıcı özelliği bulunduğu ve ömrü uzattığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Köylüler, bu değerli pekmezi kış aylarında misafirlerine ikram ederken, aynı zamanda önemli bir geçim kaynağı olarak da değerlendiriyorlar.

Gelenekten teknolojiye geçiş

Eskiden tamamen geleneksel yöntemlerle yapılan pekmez üretimi, günümüzde teknolojinin yardımıyla daha hızlı ve verimli hale getirildi. Toplanan üzümler makinelerde sıkılarak şıra haline getiriliyor. Daha sonra kazanlarda kaynatılan üzüm şırasına, mayalanma işlemi için meşe odunundan elde edilen kül ekleniyor. Bu süreç, pekmezin kalitesini artıran önemli bir aşama olarak görülüyor.

"Pekmezimizin daha geniş kitlelere ulaşmasını istiyoruz"

Mehmet Öneryıldız

Ormanbağı köylülerinden Mehmet Öneryıldız, İskambo pekmezinin sadece bu bölgede tanınmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Öneryıldız, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Köyümüzün Kürtçe ismi İskambo'dur ve bu isimle biliniriz. Dedelerimizden duyduğumuza göre yaklaşık 500 yıldır bu köyde pekmez yapılıyor. Türkiye genelinde üzüm pekmezlerinde maya olarak genellikle toprak kullanılırken biz, meşe ağacından elde ettiğimiz külü maya olarak kullanıyoruz. Meşe külü, topraktan çok daha iyi maya tutar. Toprakla mayalanan pekmez 3-4 ay sonra ekşime yapabilir, ancak külle yapılan pekmez yıllarca tazeliğini korur."

"İskambo pekmezi, senciri üzümünün eşsiz kalitesiyle öne çıkıyor"

Öneryıldız, İskambo pekmezinin kalitesini vurgulayarak, “Pekmezimiz son derece kaliteli. Çünkü sadece bölgemizde yetişen senciri üzümü kullanılıyor. Bu üzümün diğer çeşitlerden farkı, burada yetişmesinin iklim ve toprak yapısından kaynaklanan avantajlarıdır” dedi. Ancak en büyük sıkıntının ürünlerinin sadece yerel olarak bilinmesi olduğuna dikkat çeken Öneryıldız, "Pekmezimiz tanınsa, dünya çapında büyük rağbet göreceğine inanıyoruz. Ama maalesef şu an sadece bu bölgede tanınıyor. Kalitesine güveniyoruz ve arkasındayız" ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Otomobilde şarjda bırakılan telefon yangına sebep oldu

ABD'yi fırtına ve hortum vurdu: 23 ölü

Van'da sağlık sektörüne güç katan firma: MSK Medikal

Peru’da 6 büyüklüğünde deprem

İstanbul'da 244 hafız için icazet merasimi düzenlendi

İlahiyatçı Erdem: İsraf sadece bireysel değil, toplumsal sonuçları olan bir felakettir

Şeyh Halid'in türbesine yoğun ziyaretçi ilgisi

Kamyon ile minibüs çarpıştı: 3 yaralı

Polonya'da yarın cumhurbaşkanı seçimi yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü

Portekiz erken genel seçim için sandık başına gidecek

Meteorolojinin uyardığı Bursa'da sağanak yağış etkili oluyor

Şanlıurfa’da organize suç operasyonu: 8 şüpheli tutuklandı

Çevre haftası öncesi geri dönüşüm yarışması başlıyor

Topladıkları 250 bin TL.'yi Gazze için bağışladılar

Minikler paralarını Gazze için bağışladı

Adıyaman Havaalanı'nda nisan ayında 33 bin 859 yolcuya hizmet verildi

Depremzede esnaf: İş yerim çalışmaya uygun inşa edilmedi

Takla atan araç ters döndü: 1 yaralı

Avşo Deresi'nde kapsamlı temizlik çalışması

13 metrekarelik atölyede dört sanatı tek bir çatı altında yaşatıyor

Kınalı keklik avlayan şahsa 63 bin lira ceza

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ki konferansta Filistin’de yaşanan hukuksuzluklar konuşuldu

Umut Kervanı Van’da yardım çalışmalarını sürdürüyor

Malatya'da 4-6 yaş grubu Kur'an kursları tanıtım günleri başladı

Gaziantep'te iş yerinde patlama: 5 yaralı

Siirt’te silahlı saldırı: 5 gözaltı

Dr. Dağılma: Gençlerin gelişimine katkı sunacak alanların çoğalması lazım

Gazze’de şehit sayısı 53 bini aştı

Yazar Tunç: Hasan Saklanan, şehadetiyle İbrahimi duruş sergiledi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ