Tarih: 17.10.2024 14:06

Siirtli aile hekimlerinden taslak ödeme ve sözleşme yönetmeliğine tepki

Facebook Twitter Linked-in

Basın açıklamasını, Siirt Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Özgür Aydın okudu. Açıklamada, aile hekimlerinin mesleklerini tehdit eden yönetmelik düzenlemelerine karşı seslerini yükselttikleri vurgulandı.

"Zulüm yönetmeliği ile karşı karşıyayız"

Aydın, daha önce Bakanlık tarafından çıkarılan Ceza Yönetmeliği’ne karşı yürüttükleri mücadelenin ardından şimdi de meslek onurlarını hiçe sayan, anayasal haklarını ihlal eden ve bilimsel temellerden uzak yeni bir yönetmelikle karşı karşıya olduklarını belirtti.

Yönetmeliğin aile hekimlerini belirsizliğe sürüklediğini ve performansa dayalı bir kölelik sistemini getirdiğini ifade eden Aydın, bu durumun sağlık hizmetlerini olumsuz etkilediğini söyledi.

"Negatif performans kriterleri ile cezalandırılıyoruz"

Aydın, aile hekimliği hizmetlerinde yaşanan sorunların giderek derinleştiğini belirtti. Aydın, "Aşı tereddüdü, kanser taramaları ve izlem muayenelerinde hastaların katılımını sağlamakta zaten büyük zorluklar yaşıyoruz. Bu zor koşullarda performans kriterlerinin artırılması, hekimleri haksız yere cezalandırıyor. Hastanın sorumluluğu tamamen aile hekimlerine yükleniyor." dedi.

Aydın, aile hekimlerinin en iyi sağlık hizmetini sunduklarını vurgulayarak, "Memnuniyet puanlarına göre değerlendirilmeyi kabul edemeyiz." ifadesini kullandı.

"Sağlık hizmetleri ticarete dönüşüyor"
Muayene sayısına dayalı teşvik ödemelerinin sağlık hizmetlerini koruyucu sağlık hizmetlerinden saptırdığını ve ticari bir sisteme dönüştürdüğünü söyleyen Aydın,  "Performans hedefleri belirsiz, her sözleşme döneminde hangi kriterlere göre değerlendirileceğimizi bilmiyoruz. Bu da 'Sözleşmem yenilenmeyecek mi?' korkusu oluşturuyor." dedi.

"Sağlıkta Şiddeti Körüklüyor"
Yönetmeliğin aile hekimlerinin iş yükünü artırmakla kalmadığını, sağlıkta şiddeti de körüklediğini ifade eden Aydın, "Her geçen gün artan baskılar ve talepler bizleri çaresiz bırakıyor. Asıl şiddeti Sağlık Bakanlığı'ndan görüyoruz. Ayrıca, "Karalar Bağladık" eyleminin 10. haftasında bu eylemin yalnızca sağlıkta şiddete değil, aynı zamanda Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı sistematik baskılara da dikkat çekmek amacı taşıyor." diye konuştu.

"19 Ekim’de Ankara’da buluşuyoruz"

Aydın, aile hekimlerinin bu mücadeleyi taçlandırmak için 19 Ekim'de Türkiye’nin dört bir yanından gelen meslektaşlarıyla birlikte Ankara’da büyük bir miting düzenleyeceklerini duyurdu.

Aydın, "Bu miting, meslek onuru ve anayasal haklarımız için vereceğimiz mücadelenin bir parçası. Kimsenin aile hekimliği sistemine zarar vermesine izin vermeyeceğiz." dedi.

Aydın, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu çatısı altında 28 bin aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı ile birlikte, halk sağlığını korumak ve 85 milyon vatandaşımıza nitelikli sağlık hizmeti sunmak amacıyla bu mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Aydın, tüm meslektaşlarını ve halkı yapılacağı mitinge davet etti. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —