• BIST 100

    10870,57%0,43
  • DOLAR

    40,79% 0,09
  • EURO

    47,75% 0,44
  • GRAM ALTIN

    4383,34% 0,13
  • Ç. ALTIN

    7056,83% 0,08

Siirt’te bağcılık ve arıcılığa destek: Üreticilere ekipman dağıtıldı

13 Aralık 2024, Cuma 05:01
13 Aralık 2024, Cuma 05:01
Siirt’te bağcılık ve arıcılığa destek: Üreticilere ekipman dağıtıldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen ve GAP İdaresi'nin destekleriyle hayata geçirilen "Bağcılığın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında, üreticilere çeşitli tarımsal ekipmanların dağıtımı gerçekleştirildi.

Tarım Müzesi'nde düzenlenen törene Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, çiftçiler, Ziraat Odası Başkanı, Tarım ve Orman İl Müdürü ve sektör temsilcileri katıldı.

Bağcılıkta hedef: 49 bin ton sofralık üzüm

Törende konuşan Vali Dr. Kemal Kızılkaya, Siirt'in üzüm üretiminde büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Siirt’imiz, Türkiye'nin önemli üzüm üretim merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor. Şehrimizde 27 farklı üzüm çeşidi bulunuyor ve toplamda 22 bin 355 dekar alanda 14 bin 895 ton üzüm üretiliyor. Hedefimiz, bağ alanlarımızı 27 bin 270 dekara, sofralık üzüm üretimimizi ise 49 bin 500 tona çıkararak ilk 15 arasına girmektir.”

Vali Kızılkaya ayrıca, Tillo Heriresi üzüm çeşidinin yılda 60 ton, Şirvan Ormanbağ köyünde geleneksel yöntemlerle üretilen Sinciri üzümü ve meşe külünden elde edilen İskambo Pekmezi’nin ise yıllık 90 ton kapasiteye ulaştığını söyledi.

Tayfi üzüm yaprağının ekonomik değerine de vurgu yapılarak, Şirvan Üreten Eller Kadın Kooperatifi’nin yıllık 200 ton salamura yaprak üretimiyle bölge ekonomisine katkı sağladığı belirtildi.

Siirt fıstığı ve bıttım sabunu tescilleniyor

Siirt fıstığı ve bıttım sabununun coğrafi işaret tesciliyle marka değerini artıracağını ve hedeflerinin 80 ürünü tescillemek olduğunu belirten Vali Kızılkaya, şu bilgileri paylaştı: “Siirt’te ağaç sayısı 10 milyonu aşmış durumda. Bu ağaçların 8 milyonu verim aşamasında, kalan kısmı ise henüz verime geçmemiş durumda. Bu yıl 28 bin ton fıstık ürettik; hedefimiz ise bu miktarı 50 bin tona çıkarmak. Fıstık üretimini desteklemek için sulama ve gûreleme çalışmalarımız devam ediyor. Öte yandan, Siirt fıstığı coğrafi işaret ve patent başvurumuzun yeniden tescil edileceği müdjesini aldık. Yakında resmi teslimatı gerçekleşecek. Bununla birlikte, bıttım sabununun coğrafi işaret tescili de tamamlandı. Tescilli ürün sayımız 10’a ulaştı. Hedefimiz, 80 ürünle bu alanda ülkemize örnek olmaktır.”

Törende dağıtılan ekipmanlar

Siirt’te bugüne kadar toplamda 257 adet üzüm sıkma makinesi dağıtıldığını belirten Vali Kızılkaya, 2024 yılında tüm üreticilerin ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflediklerini ifade etti.

Son üç yılda bağcılık projelerine toplam 117 milyon TL bütçe ayrıldığını belirten Kızılkaya, bu projelerin bölgedeki üzüm üretimini ve katma değerli ürünlerin gelişimini desteklediğini ifade etti. Ayrıca, tarımsal desteklerle kırsal kesimde yaşayan vatandaşların yaşam standartlarının yükseltildiği vurgulandı." 

Proje kapsamında 95 adet üzüm sıkma makinesi, 30 adet sırt pulverizatör ve 30 adet budama makası üreticilere teslim edildi. (İLKHA)

HAMAS: İşgalin Gazze’yi işgal planlarını onaylaması, yeni bir vahşi soykırım dalgasının ilanıdır

Ankara'da bazı yollar yarın trafiğe kapatılacak

Sırbistan'da protestolar şiddetleniyor

Gazze’de işgal saldırılarında yaralanan bebekler tedavi edilemiyor

Otomobil şarampole yuvarlandı: 1 ölü 5 yaralı

İstanbul’da 75 kilogram skunk ele geçirildi: 2 gözaltı

New York'ta silahlı saldırı: 3 ölü 8 yaralı

İzmir açıklarında 115 düzensiz göçmen yakalandı

Gazze’de 24 saatte 49 şehit ve 226 yaralı

Meteorolojiden Batı Akdeniz için fırtına uyarısı

Peynir fiyatlarındaki artış tüketiciyi ucuz ve sağlıksız ürüne yöneltiyor

Yangınların yüzde 57’si orman dışı alanlarda başladı

Kozluk'ta minik yürekler namazla buluştu

Minik kardeşler kumbaralarını Gazze için bağışladı

Adana’da motosiklet kazası: 1 ölü, 1 ağır yaralı

"İlk Öğretmenim Ailem" uygulamasını 4 ay içerisinde 1 milyon 25 bin aile kullanmaya başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "17 Ağustos" paylaşımı

Gazze Şeridi'nden 6 esir serbest kaldı

Gazze’de son 24 saatte açlıktan 7 Filistinli şehid oldu

Avustralya'da hafif uçak golf sahasına indi: 2 yaralı

9 yaşındaki Afgan çocuk, 8 dil biliyor

Filistin Medya Ofisi: Bir yaşın altında 40 bin bebek açlık nedeniyle ölümle burun buruna

Afganistan İslam Emirliğinin 4'ncü yılında yetkililer, dengeli küresel bağlara dikkat çekti

Hacı adaylarına önemli uyarılar

BESO Başkanı Çiftçi'den uyuşturucu olayına tepki

Afganistan İslam Emirliği liderinden zaferin 4'üncü yıldönümü hakkında mesaj

İşgalci siyonistler Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi

​​​​​​​Anamur'da "Sabah Namazı Kampanyası" ödüllerle taçlandı

Pakistan'daki sellerde ölü sayısı 351'e yükseldi

Endonezya'da 5,8 büyüklüğünde deprem: 29 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HAMAS: İşgalin Gazze’yi işgal planlarını onaylaması, yeni bir vahşi soykırım dalgasının ilanıdır

Ankara'da bazı yollar yarın trafiğe kapatılacak

Sırbistan'da protestolar şiddetleniyor

Gazze’de işgal saldırılarında yaralanan bebekler tedavi edilemiyor

Otomobil şarampole yuvarlandı: 1 ölü 5 yaralı

İstanbul’da 75 kilogram skunk ele geçirildi: 2 gözaltı

New York'ta silahlı saldırı: 3 ölü 8 yaralı