• BIST 100

    15794,21%-0,50
  • DOLAR

    44,46% 0,28
  • EURO

    51,26% 0,02
  • GRAM ALTIN

    6330,28% 1,35
  • Ç. ALTIN

    10541,83% -0,68

Siirt’te "Genç Sada Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma ve Hafızlık Yarışması" düzenlendi

23 Aralık 2025, Salı 16:45
23 Aralık 2025, Salı 16:45
Siirt’te
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Mirza Tetik, “Kur’an sadece okunmak için değil, yaşanmak için gönderilmiştir; bu yarışmaların kaybedeni yoktur.” diyerek Kur’an ahlakının gençlerin hayatına yansımasının önemine dikkat çekti

Siirt’te Abdulhakim Ayten Anadolu İmam Hatip Lisesi ev sahipliğinde, Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından her yıl düzenlenen Genç Sada Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma ve Hafızlık Yarışmaları kapsamında anlamlı bir program gerçekleştirildi. Öğrencilerin Kur’an-ı Kerim’e olan bağlılığını pekiştirmeyi ve yeteneklerini ortaya koymayı amaçlayan etkinlik, yoğun ilgi gördü.

Program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Tilavetin ardından sahne alan genç öğrenciler, Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması kapsamında performanslarını sergiledi. Öğrencilerin ses, makam, tecvid ve usule uygunluk konularındaki başarısı, salondaki davetliler tarafından ilgiyle takip edildi.

Hafızlık yarışmasında bilgi ve hâkimiyet ölçüldü

Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nın ardından program, hafızlık yarışması ile devam etti. Hafız öğrenciler, jüri üyeleri tarafından yöneltilen ayet başlangıcı, sure devamı ve konu bütünlüğüne ilişkin sorulara cevap verdi. Yarışmada öğrencilerin ezber gücü, doğruluk oranı ve Kur’an’a hâkimiyetleri dikkat çekti.

Yarışmalar titizlikle değerlendirildi

Yarışmalar, alanında yetkin jüri üyeleri tarafından titizlikle değerlendirildi. Jüri, yarışmacıların Kur’an-ı Kerim’e olan vukufiyetini, kıraat ve usul kurallarına uygunluğunu esas alarak puanlama yaptı. Yarışma sürecinde yöneltilen sorularla öğrencilerin bilgi düzeyleri kadar soğukkanlılıkları da ölçüldü.

“Kur’an sadece okunmak için değil, yaşanmak için gelmiştir”

Kur’an’ın hayatın merkezinde olması gerektiğini vurgulayan Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Mirza Tetik, “Din Öğretimi Genel Müdürlüğü olarak her yıl mesleki yarışmalar kapsamında Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma ve Hafızlık Yarışmaları düzenliyoruz. Bu yarışmalar yalnızca erkek öğrencilerle sınırlı değil; kız hafızlarımız da bu yarışmalara katılıyor. Bunun yanında hutbe okuma ve ezan okuma yarışmaları da yapıyoruz. Kur’an sadece okunmak için değil, yaşanmak için gelmiştir. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) ‘Sizin en hayırlınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir.’ buyuruyor. Bu anlayışla bu yarışmalarda emeği geçen tüm öğretmenlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Bu yarışmaların kaybedeni yoktur.” dedi.

“Peygamberimiz yürüyen bir Kur’andı”

Mirza Tetik, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Hazreti Âişe validemiz Peygamber Efendimiz için ‘O, yaşayan bir Kur’an’dı’ diyor. Bizler de inşallah gençlerimize Kur’an’ı öğretmenin yanında, onu hayatlarında yaşamalarını tavsiye edeceğiz. Öğretmenler olarak, idareciler olarak gençlerimize örnek olacağız. Biz örnek olursak, çocuklarımız da bize bakarak Kur’an’ı kendi hayatlarına tatbik eder.”

Ailelere ve eğitimcilere çağrı

Tetik, ailelerin sorumluluğuna da dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Çocuklarımızı camilere, zikir ve sohbet ortamlarına mutlaka yönlendirmemiz gerekiyor. İçinde bulunduğumuz ortam gerçekten zor bir ortam. Çocuklarımızın kimlerle arkadaşlık yaptığını, kimlerle gezdiğini ve neler yaptığını takip etmeliyiz. Namaz çok önemlidir. Çocuklarımıza mutlaka beş vakit namazı öğretmeliyiz. Çünkü namaz insanı kötülüklerden alıkoyar.”

Teknolojinin aile yapısına etkilerine de değinen Tetik, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Televizyon ve telefon aile yapısını bozdu. Artık evlerde herkes kendi odasına çekilip telefonla uğraşıyor. Oysa aileler günde en az bir saat telefonları ve televizyonu kapatıp çocuklarıyla sohbet etse, birlikte kitap okusa ya da en azından çocuklarına İslami bir ders anlatsa, bunun çocuklar üzerinde çok büyük ve kalıcı bir etkisi olur.”

Program, yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. (İLKHA)

 

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Stratejik iletişim, bir iç güvenlik unsuru haline de gelmektedir

Kanada'da İslami eğitim veren okullara ilgi artıyor

Hasarlı araçlar üzerinden dolandırıcılık: 29 şüpheli hakkında gözaltı kararı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası sistem neredeyse her alanda büyük bir meşruiyet krizi yaşıyor

Tarihi cami siluetlerini tesbih tanelerine işliyor

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve heyetini kabul etti

Bursa’da uyuşturucu operasyonu

Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonu: Ruhsatsız silah ve uyuşturucu ele geçirildi

İzmir’de dolmuşta doğan bebek devlet gözetimine alındı

Adalet Bakanı akın Gürlek KKTC İçişleri Bakanı Dursun Oğuz ile bir araya geldi

Motorine 6,23 liralık zam bekleniyor

Karlıova’da 229 deprem konutları için kuralar çekiliyor

Konya’da yatırımlar masaya yatırıldı

BM Güvenlik Konseyi İran gündemiyle toplanıyor

Şanlıurfa'da kaçak keklik avlayan 3 şüpheli yakalandı

Gaziantep aday öğretmenleri ağırlıyor

SYDV’den ebeveynlerinden yoksun çocuklara giyim desteği kartı

Güney Kore'de enerji alarmı

Şırnak il Milli Eğitim müdürlüğüne Hakan Cirit getirildi

Trabzon Limanı’nda yaban hayatı kaçakçılığına operasyon

Tarım Müdürlüğü'nden uyarı: Yağışlar hastalık riskini artırıyor

siyonist rejimin  Pakistan’ın diplomatlarına suikast iddiasına uyarı çek sert oldu: “Biz Katar Değiliz”

Şanlıurfa’da yağış rekoru: 3 ayda yıllık ortalama aşıldı

Hürmüz Boğazı’ndan son 48 saatte 7 gemi geçti

İstanbul ve üç ilde bahis operasyonu: 30 şüpheli yakalandı

Çin'in en büyük çip üreticisi İran ordusuna ekipman tedarik etti

Tekne hırsızlığına karşı yapay zekâ destekli güvenlik sistemi uygulaması geliştirildi

İletişim Başkanı Duran: israilin soykırımları karşısında küresel sistem suskun kalmıştır

APP plaka değişimi yoğunluğu sürüyor

Türkiye, Mısır ve Pakistan'dan "ateşkes diplomasisi"

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Stratejik iletişim, bir iç güvenlik unsuru haline de gelmektedir

Kanada'da İslami eğitim veren okullara ilgi artıyor

Hasarlı araçlar üzerinden dolandırıcılık: 29 şüpheli hakkında gözaltı kararı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası sistem neredeyse her alanda büyük bir meşruiyet krizi yaşıyor

Tarihi cami siluetlerini tesbih tanelerine işliyor

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve heyetini kabul etti

Bursa’da uyuşturucu operasyonu