GÜNDEM 21.03.2025 15:35:36 0

Siirt'te 'Işık Hadisesi' hava muhalefeti nedeniyle gerçekleşmedi

Siirt
Haberi Sesli Oku

Siirt’in Tillo ilçesinde, 261 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından yaptırılan ve "Işık Hadisesi" olarak bilinen olay, hava muhalefeti nedeniyle bu yıl gerçekleşmedi.

Her yıl ekinokslarda güneşin ilk ışınlarının İsmail Fakirullah Hazretleri'nin türbesinde başucunu aydınlatması beklenen bu olay, bu sene olumsuz hava koşulları nedeniyle izlenemedi. Ancak etkinlik kapsamında Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı da Siirt'e gelerek programa katıldı.

İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası İsmail Fakirullah’ın 1734’teki vefatının ardından büyük üzüntü yaşamış ve "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?" diyerek bir ışık düzeneği yapmaya karar vermişti. 1764’te, İsmail Fakirullah Hazretleri’nin türbesinin bulunduğu tepeye bir taş duvar inşa etmiş ve her yıl 21 Mart ve 23 Eylül’de, güneşin ilk ışınları bu duvardaki pencereden yansıyıp türbeye ulaşacak şekilde bir sistem oluşturmuştu. 1960'larda yapılan restorasyonla düzenek kaybolmuş, ancak 2011'de yeniden bir pencere açılarak olay tekrar gözlemlenebilir hale gelmişti.

Işık Hadisesi etkinliği, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2015 yılında dahil edilmiştir. Ancak bu yıl, hava şartları nedeniyle düzenek izlenemedi. Tillo Kaymakamlığı ve Tillo Belediyesi tarafından düzenlenen programda, İbrahim Hakkı Hazretleri’nin hayatı ve "Işık Hadisesi" anlatıldı, belgesel gösterimi yapıldı, Kur'an'ı Kerim okundu ve ilahiler seslendirildi. Programa, Vali Kemal Kızılkaya, Tillo Kaymakamı Mehmet Ali Semiz, Tillo Belediye Başkanı İdham Aydın, Alper Gezeravcı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

"Ön yargıyı yıktık"

Alper Gezeravcı, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye’nin uzaya olan katkılarına değinerek, "Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak uzaya yabancı bir devlet ve millet değildik. Tarihimizde Fergani'ler, Cezeri'ler, Ali Kuşçu’lar gibi büyük bilim insanlarına sahibiz. Bugün bu birikimimizi yad etmek üzere bulunuyoruz. 1984 yılında kurulan TÜBİTAK Uzay ile yeniden uzay alanında ilerlemeye başladık. Şubat 2021'de açıklanan Milli Uzay Programı kapsamında, insanlı ilk uzay misyonumuzu tamamladık. Bu önemli görev, gençlerimize öz güven kazandırdı ve bir ön yargıyı yıkıp attık." dedi.

"Bu bir dehanın eseri"

Vali Kemal Kızılkaya ise, "300 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri’nin yaptığı bu çalışmalar, o dönemin imkanlarıyla yapılabilecek büyük bir dehanın eseridir. 300 yıl sonra, bu topraklardan uzaya çıkan ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı’nın da aramızda olması, bizlere farklı bir heyecan katıyor." diye konuştu.

Etkinlik, İbrahim Hakkı Hazretleri ve İsmail Fakirullah Hazretleri'nin türbesine yapılan ziyaretin ardından sona erdi.

Ayrıca, İbrahim Hakkı Hazretleri’nden kalan eşyaların sergilendiği müze de katılımcılar tarafından gezildi. (İLKHA)

 

Büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

İzmir açıklarında düzensiz göçmen operasyonu

Patpat diye tabir edilen tarım aracı devrildi: 6 yaralı

Ankara'da sağanak ve fırtına etkisi

Pakistan: israil yapımı 77 SİHA'yı düşürdük

Kızıl Meydan'da 80. Yıl kutlamaları

Altında yeni rekorlar bekleniyor mu? Yoksa sırada düzeltme mi var?

Sivas'ta 15 yaşındaki öğrencinin akranlarınca darp edildiği olayda tutuklama

Samsun'da 213 kişi tavuktan zehirlendi

Macron ve Tusk, yeni bir savunma anlaşması imzaladı.

Mardin'de görenlerde merak uyandıran tavuk yumurtası

Gazze’de on binlerce çocuk açlık nedeniyle ölüm tehlikesi altında

Filistin'e destek verdiği için ABD'de gözaltında tutulan Rümeysa Öztürk serbest bırakıldı

Almanya'da yeni göçmen kararı

Serinlemek için Kezer Çayı'na giren çocuk hayatını kaybetti

Ensarullah: Ben Gurion Havalimanı'nı hipersonik füzeyle hedef aldık

İngiltere, Rusya'ya şimdiye kadarki en büyük yaptırım paketini açıkladı

Van'da uyuşturucu operasyonu: 63 gözaltı

Balıkesir'de 3,1 büyüklüğünde deprem

Panama: ABD ile askeri anlaşma yeniden müzakere edilmeyecek

Hacettepe Üniversitesi’nde düzenlenen "Aile Sempozyumu" sapkın grupların saldırısına uğradı

Ordu'da trafik kazası: 5 yaralı

Tahmazoğlu: Kurban Bayramı'nda fahiş fiyat artışlarına asla müsaade etmeyeceğiz

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Çalışan annelerin çalışma saatleri esnetilmeli

Siyaset Bilimci Özyaramış: Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim nükleer bir savaşa dönüşebilir

Ağrı'da 8 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Güven: Konser adı altında düzenlenen etkinlikler, gençlerin ahlaki değerlerinden sapmasına yol açıyor

Dr. Kemal Sağlam Ankara'da Gazze için tek kişilik eylem düzenledi

İran, 11 Mayıs'ta Umman'da ABD ile görüşme yapmayı kabul etti

Batman'da kayıp büyükbaş hayvanlar bulunarak sahibine teslim edildi

Yükleniyor