• BIST 100

    9308,79%-0,04
  • DOLAR

    38,32% 0,05
  • EURO

    43,71% 0,80
  • GRAM ALTIN

    4103,93% 0,13
  • Ç. ALTIN

    6690,48% 0,00

Siirt’te yeni sezon peynir tezgâhlara girdi, üretici artan maliyetler nedeniyle dert yanıyor

RÖPORTAJ 24.04.2025 15:08:49 0
Siirt’te yeni sezon peynir tezgâhlara girdi, üretici artan maliyetler nedeniyle dert yanıyor

Siirt’te peynir üretimi baharla birlikte yeniden başladı. Ancak üreticiler, kuraklık ve artan maliyetler nedeniyle zor bir sezon geçiriyor.

Siirt peynirinin fiyatı, bu yıl yaşanan zorluklarla birlikte geçen seneye göre iki katına çıkarken, üreticiler devlet desteğinin yetersizliğinden şikayetçi.

Siirt’te hayvancılıkla geçimini sağlayan Hasan İmaç, üretimin başladığını ancak bu yıl her zamankinden daha zorlu geçtiğini belirterek, "Bize 'Yörük' diyorlar. Türkiye’nin 81 iline peynir gönderiyoruz. Ama bu sene çok kurak geçti. Yağmur yağmadı, ot yok, süt az. İnşallah bizi izleyenler dua etsin, yağmur yağsın da otumuz, sütümüz çoğalsın."

"Peynir üretimi başladı ama bu yıl çok zor geçiyor"

İmaç, "Baharın gelişiyle birlikte peynir üretimi yavaş yavaş başladı. Koçerler de yaylalara çıkmaya başladı. Şu an satışlarımız iyi, halk peynirimizi beğendiği için tercih ediyor. Geçen yıl kilosunu 80-90 liradan sattığımız peyniri bu sene 170 liradan satıyoruz. Ama piyasaya göre hâlâ daha ucuz. Peynirde kullandığımız sirik otu bile 200 lira olmuş.Özellikle bu haberi Sayın Cumhurbaşkanımızın izlemesini istiyorum. Tarım Bakanı bu yıl sınıfta kaldı. Destek de yok, hibe de yok, süt desteği de yok. Dünya kadar dışarıdan hayvan getirildi, bu bizi zorluyor. Oysa elimizde yeterince hayvan var ama zarar ediyoruz. Siirt’in zararı eski parayla 200 trilyon lirayı buluyor. Hayvancılık Siirt’te kopma noktasına geldi. Devlet parayı dışarıya vereceğine, kendi çiftçisine destek versin." çağrısında bulundu

"Merdiven altı üretim piyasayı mahvetti"

Piyasada dünya kadar sahtecilik olduğunu ifade eden İmaç, "Merdiven altı üretimle, kireçten, boyadan peynir yapıyorlar. Bazı zincir marketler kilosunu 100 liradan satıyor; böyle bir şey olamaz. Ot 200 lira olmuşken, peynirin kilosu 100 liraya satılamaz. Bu işletmeler her türlü pisliği kullanıp piyasaya sürüyor. Sonra olan bize oluyor. Biz yaş peyniri 170 liradan satıyoruz. Ancak yaş peynirin kurutulması, işçiliği ve diğer masraflarla bize maliyeti 250 lirayı buluyor. Maalesef marketler 100-120 liraya satıyor. Bu mümkün değil. Yaş peynirin yüzde 40 fire verdiğini unutmayın." şeklinde konuştu

"Denetim yok, çobanın maaşı 150 bin lira"

"Denetim yok. Adam tereyağının içine ne varsa katıp satıyor. Tarım Bakanlığı'nın bu sahte üretimi engellemesi ve sıkı denetim yapması gerekiyor. Bu ülkenin bel kemiği hayvancılık, sütçülük, peynirciliktir. Bugün bir çobanın aylığı 150 bin lira oldu. Resmen kaymakam, vali maaşı istiyor. Devlet destek vermediği için gerçekten zor durumdayız. Talep arttıkça fiyat da artar. Göçerler ne kadar uzak yaylalara giderse, mesafe arttıkça maliyet de artar. Aracın masrafı, fire, yayla kirası… Tarım Bakanı artık bu işe el atmalı. Yayla kirası 2-3 milyon liradan başlıyor, 10 milyona kadar çıkıyor. Yayla dediğin devletin, hazinenin arazisi. Ama bazı köyler sınır içine almış, arkasına da birkaç adamını alıp yaylayı 3 milyona kiralıyor. Bunların hepsi maliyettir, bu maliyet de doğrudan peynirin ve etin fiyatına yansıyor. Bu yıl Siirt’te peynir fiyatı 200-250 liranın üzerine çıkacak.”

"Yaş peynir yüzde 40’ı fire verir"

Geçen yıla göre fiyatların iki katına çıktığını, ancak artan maliyetlerin hâlâ karşılanamadığını söyleyen İmaç şöyle konuştu: "Peynirde kullandığımız sirik otu bile 200 lira olmuş. Yaş peyniri 170 liradan satıyoruz ama kurutulunca, işçilik ve fireyle birlikte bize maliyeti 250 lirayı buluyor. Bazı zincir marketlerde 100-120 TL’ye satılıyor. Bu mümkün değil, çünkü yaş peynirin yüzde 40’ı fire verir.”

"Yaylalarda doğal beslenen hayvanlar özel kılıyor"

Vatandaşlardan Haydar Noyan ise, Siirt peynirine ilgisini şu sözlerle dile getirdi:

"Siirt peynirini tercih etmemdeki en önemli neden, hayvanların yaylalarda otlaması ve doğal şekilde beslenmesi. Bir de bu peyniri göçerler yapıyor, bu da onu çok özel kılıyor. Çünkü bu peyniri herkes yapamıyor; püf noktalarını bilmek gerekiyor. Bu yüzden Siirt peynirine talep de çok oluyor. Benim de İstanbul’dan misafirlerim gelmişti. Onlar gelmişken Siirt peyniri almak istediler. Arada büyük bir fiyat farkı var. Burada kilosu 170 TL iken, İstanbul’da 400-500 TL’ye satılıyor. Burası hem daha doğal hem de daha ucuz."

"İstanbul’dan 60-70 kilo peynir almaya geldik"

İstanbul'dan gelen Bayram Meral ise, şunları söyledi: "İstanbul’dan Siirt’e özellikle peynir almaya geldim. Siirt peyniri, İstanbul Fatih’teki Kadınlar Pazarı’nda satılıyor ama burada, yani Siirt’te fiyatlar çok daha uygun. İstanbul’da bu peynirin kilosu 500 lira. Biz 60-70 kilo alacağız. Herkese bu peyniri almasını tavsiye ederim. Peynirin birçok çeşidi var. Otlu, otsuz ve karışık olanlar mevcut. Bizim Siirt’in hayvanları besili değil; yaylalarda doğal olarak otluyor. Bu yüzden hem peyniri hem de eti çok lezzetli." (İLKHA)

Gaziantep'te izinsiz kazı yapan 3 kişi yakalandı

"Çatalca İçin Çeltik" projesi kapsamında tohum dağıtım yapıldı

İstanbul'da 3.7 büyüklüğünde deprem

Rusya ve Türkiye, Libya'da çözümü ilerletme çabalarını görüştü

Kilauea Yanardağı yeniden lav püskürttü

Avusturya ve Macaristan'dan AB'nin göç politikasına karşı yeni ittifak

Kıkırdak tümörü olduğu 10 yıl sonra ortaya çıktı

Yeni Zelanda Başbakanı Luxon Türkiye'ye geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Marjinallerin ne dediğine bakmadan, kentsel dönüşümü hayata geçirmeye odaklanmalıyız

Otomobil ile traktör çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Pakistan'dan Hindistan'a misilleme: Ticaret anlaşmaları, ikili anlaşmalar ve hava sahaları askıya alındı

“Genç Bilaller Ezan Okuma Yarışması” Türkiye finali Mardin’de yapıldı

Hindistan, Pakistan vatandaşlarının vizeleri askıya alındı

HÜDA PAR'dan zirai don felaketi yaşayan iller için "Afet bölgesi" çağrısı

Motosiklet üstünde limonata satarak geçimini sağlıyor

STK'lardan ortak çağrı: Mevlid-i Nebi etkinliğinde buluşalım

Şanlıurfa’da kanser tedavisinde TARE uygulaması başladı

Fransa'da okula bıçaklı saldırı: Bir ölü 3 yaralı

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yıldırımın düştüğü cami büyük hasar aldı

Şanlıurfa’da Gazze için farkındalık etkinliği düzenlendi

Çin, Trump’ı yalanladı: Gümrük müzakeresi yok, iddialar gerçek dışı

Diyarbakır'da 16'ncı Mezopotamya Tarım Hayvancılık Fuarı devam ediyor

Bakan Kacır, Türkçe verili yapay zeka dil modelini kullanıma sunacaklarını duyurdu

Âlimlerden Gazze için küresel destek çağrısı

Mersin merkezli 20 ilde dolandırıcılık operasyonunda 128 kişi tutuklandı

Zirai don etkisinin ardından turfanda patates sofralarda yerini aldı

MASKİ'den 12 bin 300 metre içme suyu hattı

Sanayi esnafından bozuk yollara tepki: Üç aydır yapılmasını bekliyoruz

Kuveytli vaizin cihadı yok sayıp Gazze direnişine hakaret etmesi tepki çekti

Hacı adayları kutsal yolculuğa hazır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ