• BIST 100

    16296,65%0,64
  • DOLAR

    44,11% 0,07
  • EURO

    51,12% 0,18
  • GRAM ALTIN

    7344,90% 0,12
  • Ç. ALTIN

    11805,38% -0,18

Sınavlara hazırlanan öğrenciler özel çalışma programı hazırlamalı!

16 Ocak 2025, Perşembe 12:45
16 Ocak 2025, Perşembe 12:45
Sınavlara hazırlanan öğrenciler özel çalışma programı hazırlamalı!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Öğrenciler iki haftalık bir mola verece ancak bu tatil, sadece dinlenme değil, özellikle sınavlara hazırlananlar için bir fırsat anlamı da taşıyor.

17 Ocak 2025 Cuma günü 19 milyon öğrenci karne alarak yarıyıl tatiline girecek. Yılın ilk dönemini tamamlayan öğrenciler, 3 Şubat 2025 Pazartesi günü başlayacak ikinci dönem öncesinde iki haftalık bir mola verecek. Ancak bu tatil, sadece dinlenme değil, özellikle sınavlara hazırlananlar için bir fırsat anlamı da taşıyor.

Uzm. Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, hem velilere hem de öğrencilere tatili etkili kullanmak için önerilerde bulunarak, “Üniversite sınavlarına ve Liselere Geçiş Sınavına hazırlanan öğrenciler tatil sürecinde de çalışmaya devam edecek.” dedi.

Akoğlan, yarıyıl tatili dolayısıyla hem çocukları karne alan velilere hem de liselere giriş ve üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilere önemli ipuçları verdi.

Sınavlara hazırlanan öğrenciler tatil sürecinde de çalışmaya devam edecek

İlkokul, ortaokul ve lise kademelerindeki yaklaşık 19 milyon öğrencinin yarıyıl tatiline gireceğini dile getiren Akoğlan, “Karne sevinci yaşayan öğrenciler 3 Şubat Pazartesi gününe kadar tatilin tadını doyasıya çıkaracak. Ancak üniversite sınavlarına ve Liselere Geçiş Sınavına hazırlanan öğrenciler tatil sürecinde de çalışmaya devam edecek.” dedi.

Düşük notların altında yatan neden ne?

Akoğlan, karnedeki düşük notlardan dolayı ailelerin çocuklarına ani ve aşırı olumsuz tepkiler vermemesi gerektiğini hatırlatarak, “Aileler, bu sonucun altında yatan nedenleri araştırıp, sorunu ortadan kaldırmak için üzerlerine düşen görevleri yapmalılar. Yani aslında bu süreci sorunları olumlu sonuçlara çevirmek için bir fırsat olarak değerlendirebilirler. Akademik başarıyı çocuğun zekâ düzeyi, öğrenme kapasitesi, dikkat sürdürme becerisi kadar ailesel ve sosyal faktörler de etkilemektedir. Karnede düşük notların gelmesi ile fark edilen akademik sorunları çözüm yoluna giden aileler doğru yaklaşım gösteren ebeveynlerdir.” dedi.

Çocuklar kurallara ihtiyaç duyar

Tatilde dinlenmenin çocukların hakkı olduğunu vurgulayan Akoğlan, “Ancak bu sürenin ekran karşısında geçirilmesi verimli bir tatil olmayacaktır. Yarıyıl tatilinde teknolojiyi bilinçli kullanarak çocuğunuza örnek olun. Beyin gelişimi açısından öz denetimden sorumlu bölge, beynin en son gelişen kısımlarındandır. Bu nedenle de çocuklar isteklerini ertelemekte zorlanırlar; kurallara ihtiyaç duyarlar. Ancak sadece kurallar koymak yeterli değildir; sizin örnek ve takipçi olmanız da gereklidir. İmkanlarımızın elverdiği ölçüde çocuklarımızla birlikte zaman geçirmeliyiz. Sizinle geçirdikleri her dakika onlar için ödül gibi olacaktır. Kendi çocukluğunuzu hatırladığınızda eminim ki onlara güzel anılar bırakmanın ne kadar önemli olduğunu fark edeceksiniz.” değerlendirmesinde bulundu.

Çocuklarınızla birlikte kitap okuyun!

Ailelerin çocuklarla birlikte yaptığı aktivitelere değinen Akoğlan, “Birlikte kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Onlara anılarınızı anlatıp bu anıları birlikte resmedebilirsiniz. Masal saati düzenleyip anlattığınız masalı canlandırabilirsiniz. Çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığı kazanması için onunla siz de kitap okuyun. Günde en az yarım saatinizi kitap okumaya ayırsanız, yıl sonunda okuduğunuz kitap sayısı sizi de mutlu edecektir. Özellikle okul öncesine ve İlköğretime bu yıl başlamış öğrencilerin birinci yarıyılda kazandıkları uyku düzeni, yeme içme alışkanlıkları, öz bakım, sorumluluk alma gibi öğrenimleri unutmamaları için yarıyılda da okul zamanındaki düzeni korumak gerekir.” ifadelerini kullandı.

Sömestr tatili, köprüden önceki son çıkış

Üniversite sınavlarına ve Liselere Geçiş Sınavına hazırlanan öğrenciler için yarıyıl tatilinin önemli bir fırsat olduğunu belirten Özgür Akoğlan, “Sömestr tatili, köprüden önce son çıkış. İki haftalık dönem iyi değerlendirilmeli, verimli geçirilmeli ve eksikler giderilmelidir. Sınavlara hazırlanan öğrenciler yarıyıl özel çalışma programı hazırlamalı. Şimdiye kadar çalışmaya başlamamış olanlar için bile hala zaman var. Ama yarıyıl tatili sonrası zaman çok daha hızlı geçmeye başlayacak.” diye konuştu.

Hedefe ulaşmak için hala zaman var…

Öğrencilerin önünde 5 aylık bir zaman dilimi olduğunu hatırlatan Akoğlan, “Bu dilim, hedefimize ulaşmak için kalan uzun zamanımız. Bir de elimizde kısa zaman hedeflerimiz için bir yarıyıl tatili var. Fakat bu kısa zaman iyi değerlendirildiğinde bizi olduğumuz yerden daha üst başarı sıralarına taşıyacak ve eksikliklerimizi daha hızlı bir şekilde kapatabilmemizi sağlayacak bir zaman.” dedi.

Verimli olacak şekilde yarıyıl tatili programı hazırlayın

Akoğlan, 8 maddede sınavlara hazırlık sürecini nasıl iyileştirileceğini şöyle anlattı:

“1. Bir gününüzü saatlere ayırarak kendiniz için en verimli olacak şekilde bir yarıyıl tatili programı hazırlayın.

2. Konularınızdan eksiklerinizin olduğu yerleri çıkarın.

3. Bilgi eksiklerinizin fazla olduğu konular üzerinden çalışma yaparak bu açığınızı kapatın.

4. Bilgi eksiklerinizin olmadığı konuları soru çözümleri yaparak pekiştirin.

5. Konuları daha hızlı bir şekilde bitirmek için yalnızca soru çözümleri üzerinden gitmeyin. Mutlaka önce konuyu öğrenip sonrasında pekiştirmek için konuyla ilgili soru çözümleri yapın.

6. Diğer öğrencilerin aksine tatil zamanınızın büyük bir kısmını TYT ve AYT hazırlıklarına ayırın.

7. Gün içinde programınıza sinema, tiyatro, arkadaşlarla buluşma gibi size keyif verecek etkinlikleri de eklemeyi unutmayın.

8. Planlı ve programlı çalışarak bu zamanı verimli bir şekilde yönetilmesi halinde ikinci döneme daha hızlı bir giriş yapılacağını unutmayın.” (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Rusya, Ukrayna’nın gaz boru hatlarını vurduğunu açıkladı

Batman'da berber ve kuaförler pazar günü açık olacak

Mersin Valisi Toros, Aydıncık’ta kamu görevlileriyle sahur programında buluştu

Anadolu Aşiretlerinden Federasyonundan Kürtler küresel güçlerin askeri olmayacak! açıklaması

Genç ilçesinden Gazze’ye 1 milyon 290 bin TL bağış toplandı

Mersin merkezli iki ayrı usulsüz ihale operasyonu: 23 gözaltı

İstiklal Marşı'nın kabulünün 105'inci yılında Mehmet Akif Ersoy Diyarbakır'da anıldı

Bingöl’de narkotik operasyonunda bir tutuklama

Millî Savunma Bakanlığında haftalık basın bilgilendirme toplantısı yapıldı

Mardin’de 3 kişilik aile cinayetinde iddianame kabul edildi

Firma temsilcileri: Yükselen akaryakıt ve maliyetler otobüs taşımacılığını zorluyor

Şanlıurfa’da kuyumcu hırsızlığı aydınlatıldı

Avrupa’nın utanç verici sessizliği: Trump’ın saldırganlığı ve siyonistlerin bombardımanı karşısında AB etkisiz

İslam coğrafyasında katledilen çocuklar için STK'lardan ortak açıklama

Manisa’da bıçaklı kavga: 3 kişi tutuklandı

Diyarbakır’da 350 öğrenci aynı sofrada buluştu

Afyonkarahisar’da hırsızlık olaylarının yüzde 97’si aydınlatıldı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den İstiklal Marşı’nın 105. yıldönümü mesajı

İstanbul’da sahte belge operasyonunda 13 şüpheli yakalandı

Endonezya, Gazze'ye güvenlik gücü gönderme kararını "Barış Konseyi"ne bağladı

Gaziantep'te hapis cezası bulunan 3 şahıs yakalandı

İran'a siyonist rejim ve ABD saldırıları: Sivil altyapı hedef alınıyor

Harçlık kazanmak için başladığı şerbetçilik mesleğini 50 yıldır devam ettiriyor

Sessiz ilerleyen böbrek hastalıklarına karşı uzmanlardan uyarı

Unutulmaya yüz tutmuş itikâf sünneti ihya ediliyor

Van’da bıçaklı kavgada ağır yaralanan kişi hayatını kaybetti

Bayram Öncesi Son Pazar Berber ve Kuaförler Açık Olacak

Türkiye’de yaşlı nüfus 9,5 milyonu aştı

Adana’da 'Mescid-i Aksa Nöbeti' 237’nci gününde de sürdü

ABD ve siyonist rejime ser tepki: İran’a yönelik saldırılar ve yapay zekâ silahları dünyayı uçuruma sürüklüyor

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rusya, Ukrayna’nın gaz boru hatlarını vurduğunu açıkladı

Batman'da berber ve kuaförler pazar günü açık olacak

Mersin Valisi Toros, Aydıncık’ta kamu görevlileriyle sahur programında buluştu

Anadolu Aşiretlerinden Federasyonundan Kürtler küresel güçlerin askeri olmayacak! açıklaması

Genç ilçesinden Gazze’ye 1 milyon 290 bin TL bağış toplandı

Mersin merkezli iki ayrı usulsüz ihale operasyonu: 23 gözaltı

İstiklal Marşı'nın kabulünün 105'inci yılında Mehmet Akif Ersoy Diyarbakır'da anıldı