-
BIST 100
16305,49%0,32
-
DOLAR
44,21% 0,06
-
EURO
51,16% 0,30
-
GRAM ALTIN
7075,15% -0,52
-
Ç. ALTIN
11550,09% -0,32
Sınavlara hazırlanan öğrenciler özel çalışma programı hazırlamalı!
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Öğrenciler iki haftalık bir mola verece ancak bu tatil, sadece dinlenme değil, özellikle sınavlara hazırlananlar için bir fırsat anlamı da taşıyor.
17 Ocak 2025 Cuma günü 19 milyon öğrenci karne alarak yarıyıl tatiline girecek. Yılın ilk dönemini tamamlayan öğrenciler, 3 Şubat 2025 Pazartesi günü başlayacak ikinci dönem öncesinde iki haftalık bir mola verecek. Ancak bu tatil, sadece dinlenme değil, özellikle sınavlara hazırlananlar için bir fırsat anlamı da taşıyor.
Uzm. Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, hem velilere hem de öğrencilere tatili etkili kullanmak için önerilerde bulunarak, “Üniversite sınavlarına ve Liselere Geçiş Sınavına hazırlanan öğrenciler tatil sürecinde de çalışmaya devam edecek.” dedi.
Akoğlan, yarıyıl tatili dolayısıyla hem çocukları karne alan velilere hem de liselere giriş ve üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilere önemli ipuçları verdi.
Sınavlara hazırlanan öğrenciler tatil sürecinde de çalışmaya devam edecek
İlkokul, ortaokul ve lise kademelerindeki yaklaşık 19 milyon öğrencinin yarıyıl tatiline gireceğini dile getiren Akoğlan, “Karne sevinci yaşayan öğrenciler 3 Şubat Pazartesi gününe kadar tatilin tadını doyasıya çıkaracak. Ancak üniversite sınavlarına ve Liselere Geçiş Sınavına hazırlanan öğrenciler tatil sürecinde de çalışmaya devam edecek.” dedi.
Düşük notların altında yatan neden ne?
Akoğlan, karnedeki düşük notlardan dolayı ailelerin çocuklarına ani ve aşırı olumsuz tepkiler vermemesi gerektiğini hatırlatarak, “Aileler, bu sonucun altında yatan nedenleri araştırıp, sorunu ortadan kaldırmak için üzerlerine düşen görevleri yapmalılar. Yani aslında bu süreci sorunları olumlu sonuçlara çevirmek için bir fırsat olarak değerlendirebilirler. Akademik başarıyı çocuğun zekâ düzeyi, öğrenme kapasitesi, dikkat sürdürme becerisi kadar ailesel ve sosyal faktörler de etkilemektedir. Karnede düşük notların gelmesi ile fark edilen akademik sorunları çözüm yoluna giden aileler doğru yaklaşım gösteren ebeveynlerdir.” dedi.
Çocuklar kurallara ihtiyaç duyar
Tatilde dinlenmenin çocukların hakkı olduğunu vurgulayan Akoğlan, “Ancak bu sürenin ekran karşısında geçirilmesi verimli bir tatil olmayacaktır. Yarıyıl tatilinde teknolojiyi bilinçli kullanarak çocuğunuza örnek olun. Beyin gelişimi açısından öz denetimden sorumlu bölge, beynin en son gelişen kısımlarındandır. Bu nedenle de çocuklar isteklerini ertelemekte zorlanırlar; kurallara ihtiyaç duyarlar. Ancak sadece kurallar koymak yeterli değildir; sizin örnek ve takipçi olmanız da gereklidir. İmkanlarımızın elverdiği ölçüde çocuklarımızla birlikte zaman geçirmeliyiz. Sizinle geçirdikleri her dakika onlar için ödül gibi olacaktır. Kendi çocukluğunuzu hatırladığınızda eminim ki onlara güzel anılar bırakmanın ne kadar önemli olduğunu fark edeceksiniz.” değerlendirmesinde bulundu.
Çocuklarınızla birlikte kitap okuyun!
Ailelerin çocuklarla birlikte yaptığı aktivitelere değinen Akoğlan, “Birlikte kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Onlara anılarınızı anlatıp bu anıları birlikte resmedebilirsiniz. Masal saati düzenleyip anlattığınız masalı canlandırabilirsiniz. Çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığı kazanması için onunla siz de kitap okuyun. Günde en az yarım saatinizi kitap okumaya ayırsanız, yıl sonunda okuduğunuz kitap sayısı sizi de mutlu edecektir. Özellikle okul öncesine ve İlköğretime bu yıl başlamış öğrencilerin birinci yarıyılda kazandıkları uyku düzeni, yeme içme alışkanlıkları, öz bakım, sorumluluk alma gibi öğrenimleri unutmamaları için yarıyılda da okul zamanındaki düzeni korumak gerekir.” ifadelerini kullandı.
Sömestr tatili, köprüden önceki son çıkış
Üniversite sınavlarına ve Liselere Geçiş Sınavına hazırlanan öğrenciler için yarıyıl tatilinin önemli bir fırsat olduğunu belirten Özgür Akoğlan, “Sömestr tatili, köprüden önce son çıkış. İki haftalık dönem iyi değerlendirilmeli, verimli geçirilmeli ve eksikler giderilmelidir. Sınavlara hazırlanan öğrenciler yarıyıl özel çalışma programı hazırlamalı. Şimdiye kadar çalışmaya başlamamış olanlar için bile hala zaman var. Ama yarıyıl tatili sonrası zaman çok daha hızlı geçmeye başlayacak.” diye konuştu.
Hedefe ulaşmak için hala zaman var…
Öğrencilerin önünde 5 aylık bir zaman dilimi olduğunu hatırlatan Akoğlan, “Bu dilim, hedefimize ulaşmak için kalan uzun zamanımız. Bir de elimizde kısa zaman hedeflerimiz için bir yarıyıl tatili var. Fakat bu kısa zaman iyi değerlendirildiğinde bizi olduğumuz yerden daha üst başarı sıralarına taşıyacak ve eksikliklerimizi daha hızlı bir şekilde kapatabilmemizi sağlayacak bir zaman.” dedi.
Verimli olacak şekilde yarıyıl tatili programı hazırlayın
Akoğlan, 8 maddede sınavlara hazırlık sürecini nasıl iyileştirileceğini şöyle anlattı:
“1. Bir gününüzü saatlere ayırarak kendiniz için en verimli olacak şekilde bir yarıyıl tatili programı hazırlayın.
2. Konularınızdan eksiklerinizin olduğu yerleri çıkarın.
3. Bilgi eksiklerinizin fazla olduğu konular üzerinden çalışma yaparak bu açığınızı kapatın.
4. Bilgi eksiklerinizin olmadığı konuları soru çözümleri yaparak pekiştirin.
5. Konuları daha hızlı bir şekilde bitirmek için yalnızca soru çözümleri üzerinden gitmeyin. Mutlaka önce konuyu öğrenip sonrasında pekiştirmek için konuyla ilgili soru çözümleri yapın.
6. Diğer öğrencilerin aksine tatil zamanınızın büyük bir kısmını TYT ve AYT hazırlıklarına ayırın.
7. Gün içinde programınıza sinema, tiyatro, arkadaşlarla buluşma gibi size keyif verecek etkinlikleri de eklemeyi unutmayın.
8. Planlı ve programlı çalışarak bu zamanı verimli bir şekilde yönetilmesi halinde ikinci döneme daha hızlı bir giriş yapılacağını unutmayın.” (İLKHA)
HAMAS, Ali Laricani'nin şehadeti nedeniyle İran'a başsağlığı dileklerini iletti
İzmir’de silahlı saldırıda 2 kişi tutuklandı
Malatya'da bayram öncesi denetimler artırıldı
Ümmet sessiz, Mescid-i Aksa 19 gündür esir
Elektrikli araçlar seyir halindeyken şarj olacak projede başarı sağlandı
Cansuyu’ndan Halep’e Ramazan Desteği: 300 Bin Ekmek ve 2 TIR Giysi Dağıtıldı
HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Daha özgür ve huzurlu bayramlar için dua edelim
BM: İran savaşı sürerse küresel açlık şiddetlenecek
Beyaz et, yumurta, nohut ve kuru fasulye ihracatı sınırlandırıldı
Keşm Adası neden hedefte? Hürmüz'de kritik düğüm
İşgal rejimi Batı Şeria’da çoğu esir eşi 16 kadını alıkoydu
Müftü Yardımcısı Kiraz: Kabirler yaşayanlar için ibret vesilesidir
Kastamonu’da denizlerde fırtına uyarısı
Çarşı ve pazarlarda bayram bereketi ve yoğunluğu yaşanıyor
Avrupa, Trump'ın yardım çağrısını neden reddetti?
Endonezya, artan riskler nedeniyle Gazze’ye asker gönderme planını erteledi
Niğde’de uyuşturucu operasyonu: 4 kişi tutuklandı
Kayseri’de 214 kilogram uyuşturucu hap ele geçirildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı
Batman'da nesli tehlike altındaki toy kuşu kameralara yansıdı
Buşehr Nükleer Santrali'ne füze saldırısı: Uluslararası Atom Ajansı'ndan uyarı
Yeşilyurt'ta bayram öncesi temizlik seferberliği
Müftü Durmuş: Ramazan bir mekteptir, asıl olan sonrasını koruyabilmektir
Batman'da otel odasına narkotik baskını
Afyonkarahisar’da aranan 20 kişi yakalandı
Gaziantep'te 40 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
TÜİK dış ticaret endekslerini açıkladı: İhracat birim değeri arttı, miktar azaldı
Tarımsal girdi fiyat endeksi açıklandı: Yıllık artış yüzde 30,59
Şanlıurfa’da tartışma bıçaklı kavgaya dönüştü: 3 yaralı
Siyonist rejim Lübnan'ın başkentinde bir binayı yerle bir etti
Yükleniyor







