• BIST 100

    15954,59%-0,83
  • DOLAR

    44,17% -0,12
  • EURO

    50,82% 0,57
  • GRAM ALTIN

    7086,95% -0,67
  • Ç. ALTIN

    11534,35% -0,30

Sınavlara hazırlanan öğrenciler özel çalışma programı hazırlamalı!

16 Ocak 2025, Perşembe 12:45
16 Ocak 2025, Perşembe 12:45
Sınavlara hazırlanan öğrenciler özel çalışma programı hazırlamalı!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Öğrenciler iki haftalık bir mola verece ancak bu tatil, sadece dinlenme değil, özellikle sınavlara hazırlananlar için bir fırsat anlamı da taşıyor.

17 Ocak 2025 Cuma günü 19 milyon öğrenci karne alarak yarıyıl tatiline girecek. Yılın ilk dönemini tamamlayan öğrenciler, 3 Şubat 2025 Pazartesi günü başlayacak ikinci dönem öncesinde iki haftalık bir mola verecek. Ancak bu tatil, sadece dinlenme değil, özellikle sınavlara hazırlananlar için bir fırsat anlamı da taşıyor.

Uzm. Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, hem velilere hem de öğrencilere tatili etkili kullanmak için önerilerde bulunarak, “Üniversite sınavlarına ve Liselere Geçiş Sınavına hazırlanan öğrenciler tatil sürecinde de çalışmaya devam edecek.” dedi.

Akoğlan, yarıyıl tatili dolayısıyla hem çocukları karne alan velilere hem de liselere giriş ve üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilere önemli ipuçları verdi.

Sınavlara hazırlanan öğrenciler tatil sürecinde de çalışmaya devam edecek

İlkokul, ortaokul ve lise kademelerindeki yaklaşık 19 milyon öğrencinin yarıyıl tatiline gireceğini dile getiren Akoğlan, “Karne sevinci yaşayan öğrenciler 3 Şubat Pazartesi gününe kadar tatilin tadını doyasıya çıkaracak. Ancak üniversite sınavlarına ve Liselere Geçiş Sınavına hazırlanan öğrenciler tatil sürecinde de çalışmaya devam edecek.” dedi.

Düşük notların altında yatan neden ne?

Akoğlan, karnedeki düşük notlardan dolayı ailelerin çocuklarına ani ve aşırı olumsuz tepkiler vermemesi gerektiğini hatırlatarak, “Aileler, bu sonucun altında yatan nedenleri araştırıp, sorunu ortadan kaldırmak için üzerlerine düşen görevleri yapmalılar. Yani aslında bu süreci sorunları olumlu sonuçlara çevirmek için bir fırsat olarak değerlendirebilirler. Akademik başarıyı çocuğun zekâ düzeyi, öğrenme kapasitesi, dikkat sürdürme becerisi kadar ailesel ve sosyal faktörler de etkilemektedir. Karnede düşük notların gelmesi ile fark edilen akademik sorunları çözüm yoluna giden aileler doğru yaklaşım gösteren ebeveynlerdir.” dedi.

Çocuklar kurallara ihtiyaç duyar

Tatilde dinlenmenin çocukların hakkı olduğunu vurgulayan Akoğlan, “Ancak bu sürenin ekran karşısında geçirilmesi verimli bir tatil olmayacaktır. Yarıyıl tatilinde teknolojiyi bilinçli kullanarak çocuğunuza örnek olun. Beyin gelişimi açısından öz denetimden sorumlu bölge, beynin en son gelişen kısımlarındandır. Bu nedenle de çocuklar isteklerini ertelemekte zorlanırlar; kurallara ihtiyaç duyarlar. Ancak sadece kurallar koymak yeterli değildir; sizin örnek ve takipçi olmanız da gereklidir. İmkanlarımızın elverdiği ölçüde çocuklarımızla birlikte zaman geçirmeliyiz. Sizinle geçirdikleri her dakika onlar için ödül gibi olacaktır. Kendi çocukluğunuzu hatırladığınızda eminim ki onlara güzel anılar bırakmanın ne kadar önemli olduğunu fark edeceksiniz.” değerlendirmesinde bulundu.

Çocuklarınızla birlikte kitap okuyun!

Ailelerin çocuklarla birlikte yaptığı aktivitelere değinen Akoğlan, “Birlikte kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Onlara anılarınızı anlatıp bu anıları birlikte resmedebilirsiniz. Masal saati düzenleyip anlattığınız masalı canlandırabilirsiniz. Çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığı kazanması için onunla siz de kitap okuyun. Günde en az yarım saatinizi kitap okumaya ayırsanız, yıl sonunda okuduğunuz kitap sayısı sizi de mutlu edecektir. Özellikle okul öncesine ve İlköğretime bu yıl başlamış öğrencilerin birinci yarıyılda kazandıkları uyku düzeni, yeme içme alışkanlıkları, öz bakım, sorumluluk alma gibi öğrenimleri unutmamaları için yarıyılda da okul zamanındaki düzeni korumak gerekir.” ifadelerini kullandı.

Sömestr tatili, köprüden önceki son çıkış

Üniversite sınavlarına ve Liselere Geçiş Sınavına hazırlanan öğrenciler için yarıyıl tatilinin önemli bir fırsat olduğunu belirten Özgür Akoğlan, “Sömestr tatili, köprüden önce son çıkış. İki haftalık dönem iyi değerlendirilmeli, verimli geçirilmeli ve eksikler giderilmelidir. Sınavlara hazırlanan öğrenciler yarıyıl özel çalışma programı hazırlamalı. Şimdiye kadar çalışmaya başlamamış olanlar için bile hala zaman var. Ama yarıyıl tatili sonrası zaman çok daha hızlı geçmeye başlayacak.” diye konuştu.

Hedefe ulaşmak için hala zaman var…

Öğrencilerin önünde 5 aylık bir zaman dilimi olduğunu hatırlatan Akoğlan, “Bu dilim, hedefimize ulaşmak için kalan uzun zamanımız. Bir de elimizde kısa zaman hedeflerimiz için bir yarıyıl tatili var. Fakat bu kısa zaman iyi değerlendirildiğinde bizi olduğumuz yerden daha üst başarı sıralarına taşıyacak ve eksikliklerimizi daha hızlı bir şekilde kapatabilmemizi sağlayacak bir zaman.” dedi.

Verimli olacak şekilde yarıyıl tatili programı hazırlayın

Akoğlan, 8 maddede sınavlara hazırlık sürecini nasıl iyileştirileceğini şöyle anlattı:

“1. Bir gününüzü saatlere ayırarak kendiniz için en verimli olacak şekilde bir yarıyıl tatili programı hazırlayın.

2. Konularınızdan eksiklerinizin olduğu yerleri çıkarın.

3. Bilgi eksiklerinizin fazla olduğu konular üzerinden çalışma yaparak bu açığınızı kapatın.

4. Bilgi eksiklerinizin olmadığı konuları soru çözümleri yaparak pekiştirin.

5. Konuları daha hızlı bir şekilde bitirmek için yalnızca soru çözümleri üzerinden gitmeyin. Mutlaka önce konuyu öğrenip sonrasında pekiştirmek için konuyla ilgili soru çözümleri yapın.

6. Diğer öğrencilerin aksine tatil zamanınızın büyük bir kısmını TYT ve AYT hazırlıklarına ayırın.

7. Gün içinde programınıza sinema, tiyatro, arkadaşlarla buluşma gibi size keyif verecek etkinlikleri de eklemeyi unutmayın.

8. Planlı ve programlı çalışarak bu zamanı verimli bir şekilde yönetilmesi halinde ikinci döneme daha hızlı bir giriş yapılacağını unutmayın.” (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Bingöl’de Ramazan Bayramı süresince alınacak güvenlik önlemleri masaya yatırıldı

Laricani'den bölge ülkelerine açık mektup: İslam dünyasının geleceğini düşünün

Zimbabve'de uçak düştü: Bir ölü bir yaralı

Yunanistan, Hürmüz Boğazı'nda olası bir operasyona katılmayı reddetti

Hizbullah, füze ve İHA'larla işgal hedeflerini vuruyor

Bayram ziyaretleri ruh sağlığını güçlendiriyor!

Devrim Muhafızları: 56'ncı dalga başladı

Bayram tatili, çocukların diş sağlığı için çifte risk taşıyor!

Almanya Savunma Bakanı, Hürmüz Boğazı'na askeri müdahaleyi reddetti

Batman’da içme suyu tankeri devrildi

Mustazaflar Cemiyeti: Halepçe’de masumları katleden zihniyet İslam ümmetini hedef almaya devam ediyor

HÜDA PAR İl Başkanı Şahin'den Kadir Gecesi Mesajı: Müstekbirlerin alaşağı edildiği bir fethe vesile olsun

AB’de savaş paniği: Kubilius’un açıklamaları yeni silahlanma çağrısı olarak eleştiriliyor

Batman'da bir evde çıkan yangında ev eşyaları kullanılamaz hale geldi

Konya Aksaray yolunda uyuşturucu operasyonu

Konya’da jandarma tarihi eser operasyonu

Süresiz nafaka ve 6284 mağdurları: Yasalar adil bir şekilde düzenlenmeli

Umut Kervanı Muradiye’de ayni ve nakdi yardım dağıttı

Şanlıurfa’da bayram öncesi gıda denetimi

Yetimler Vakfı Van'daki yetimlerin bayram sevincine ortak oldu

Yapıcıoğlu'ndan Kadir Gecesi mesajı: Hayatımızı Kur’an’ın rehberliğinde yeniden gözden geçirelim

Şanlıurfa’da HÜDA PAR’ın iftar programına yoğun katılım

Irak, hava sahasını kapalı tutmaya devam edecek

HÜDA PAR’dan ‘Halepçe Katliamı’ mesajı: Coğrafyalar değişse de katliamlar devam ediyor

Şanlıurfa’da kaçak akaryakıt operasyonu

Fransa’nın eski lideri yeniden mahkemede: Sarkozy için 10 yıla kadar hapis ihtimali

8 ilde organize suç örgütlerine operasyon: 34 kişi tutuklandı

Rusya’dan Telegram ve Apple’a 38,5 milyon ruble para cezası

Halepçe Katliamı’nın üzerinden 38 yıl geçti  

Eczacılar: İlaç fiyat kararnamesi yetersiz, arz sorunu sürüyor

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bingöl’de Ramazan Bayramı süresince alınacak güvenlik önlemleri masaya yatırıldı

Laricani'den bölge ülkelerine açık mektup: İslam dünyasının geleceğini düşünün

Zimbabve'de uçak düştü: Bir ölü bir yaralı

Yunanistan, Hürmüz Boğazı'nda olası bir operasyona katılmayı reddetti

Hizbullah, füze ve İHA'larla işgal hedeflerini vuruyor

Bayram ziyaretleri ruh sağlığını güçlendiriyor!

Devrim Muhafızları: 56'ncı dalga başladı