• BIST 100

    14110,37%-0,51
  • DOLAR

    42,93% 0,07
  • EURO

    50,59% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6172,79% -1,23
  • Ç. ALTIN

    10106,29% 0,00

Sindirim problemlerinin sebebi çölyak olabilir

08 Mayıs 2025, Perşembe 12:09
08 Mayıs 2025, Perşembe 12:09
Sindirim problemlerinin sebebi çölyak olabilir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Glütenin sindirim sağlığını ve enerji metabolizmasını desteklemek gibi artı yönleri olsa da bazı kişilerde başta çölyak olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceği unutulmamalı.” dedi.

Ülkemizde buğdayı sofralarımızda çok sık kullandığımız için hemen hemen her yemekte karşılaştığımız glüten; buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan doğal bir protein grubudur.

İçeriği sayesinde hamurun elastikiyetini sağlar ve özellikle ekmek gibi mayalı ürünlerin kabarmasına yardımcı olur bu yüzden de fırıncılık ürünlerinin vazgeçilmezidir.

Glüten içeren tam tahılların; lif, B vitaminleri ve bazı mineraller bakımından zengin olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Bu maddenin sindirim sağlığını ve enerji metabolizmasını desteklemek gibi artı yönleri olsa da bazı kişilerde başta çölyak olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceği unutulmamalı.” dedi.

Yaklaşık 100 kişiden birinde ortaya çıkan çölyak hastalığının, son yıllarda görülme sıklığının arttığına işaret eden Eren, bu artışın sebebinin, bağışıklık sistemi ile ilgili rahatsızlıkların yaygınlaşmasıyla ilişkili olabileceğini dile getirdi.

Eren, “Çölyak, bağışıklık sisteminin glütene tepki göstererek ince bağırsaklara zarar verdiği otoimmün bir rahatsızlıktır ve ciddi sindirim sorunlarına sebep olur. En yaygın belirtiler; karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık ve kilo kaybı olsa da çocuklarda büyüme geriliği, iştahsızlık ve gelişim sorunları da dikkat çeker. Sindirim problemleri dışında; demir eksikliği anemisi, kemik erimesi, ağız yaraları, cilt döküntüleri, halsizlik, baş ağrısı, depresyon ve adet düzensizlikleriyle de kendini gösterebilir.” ifadelerini kullandı.

Hastalığın bazı bireylerde sessiz seyredebileceğini de belirten Eren, “Belirti göstermeden, sadece kan testleri ve bağırsak biyopsisiyle teşhis edilebilen vakalar da mevcuttur. Bu nedenle, özellikle bu belirtilerle açıklanamayan sağlık sorunları yaşayan bireylerde çölyak hastalığı mutlaka göz önünde bulundurulmalı.” diye ekledi.

Tedavi edilmezse bağırsak kanseri riski oluşabilir

Çölyak hastalarının glüten almaya devam ederlerse, bağışıklık sistemlerinin ince bağırsaklardaki villus adı verilen yapıları tahrip edeceğini açıklayan Eren, “Bu villuslar, besin emilimini sağlayan saç benzeri çıkıntılardır ve zarar gördüklerinde vücudun temel vitamin, mineral ve diğer besin maddelerini emme kapasitesi ciddi şekilde azalır. Bunun sonucunda da demir eksikliği anemisi, D vitamini ve B12 eksikliği, kemik erimesi gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Ayrıca glüten tüketimi devam ederse, hastalarda ishal, karın ağrısı, kilo kaybı, halsizlik ve gaz gibi sindirim sistemi sorunları yeniden baş gösterir. Uzun vadede bağırsak hasarı artacağı için bağırsak kanseri riski de yükselebilir. Bazı çölyak hastalarında depresyon, baş ağrısı ve cilt döküntüsü gibi glüten dışı semptomlar da gözlemlenebilir. Bu nedenle glütensiz diyete ömür boyu sadık kalmak, çölyak hastalığının yönetimi için kritik bir değere sahip.” dedi.

Hastalıkla mücadelede beslenme bilinci çok önemli

Günümüzde çölyak hastalığının kesin bir tedavisi olmadığını açıklayan Uzman Diyetisyen Derya Eren, “Amerikan Pediatri Derneği’nin raporuna göre bilinen tek tedavi, ömür boyu uygulanması gereken glutensiz beslenmedir. Glutensiz diyet ile şikayetler azalır ve oluşabilecek hastalıklar ortadan kaldırılır. Çölyak sahibi bireylere ve yakınlarına, glüten içerme olasılığı yüksek ürünler ve katkı maddeleri konusunda bilgilendirmeler yapılmalı. Bu kişiler glütensiz yiyeceklerin hazırlanması, depolanması ve saklanması konusunda ayrıntılı ve doğru bilgiye bir beslenme ve diyet uzmanı aracılığıyla ulaşmalı.” diye belirtti.

Ek gıdaya geçiş döneminde anne sütü kesilmemeli

Çölyak sağlık probleminin hem çevresel hem de genetik faktörlerle oluşabileceğinin altını çizen Eren, “Ülkemizde olduğu gibi buğdayın çok sık kullanıldığı toplumlarda bebeklik ve çocukluk döneminde glütenle erken buluşma kaçınılmazdır. Öyle ki, bebekler ek gıdaya geçtiği anda bu maddeyle karşılaşır ve böylece bu rahatsızlığa zemin hazırlanır. Bu yüzden ek gıdaya geçiş aşamasında anne sütü alımının kesilmemesi, çölyak gibi hastalıkların riskini önemli ölçüde azaltacağı için çok önemli. Hastalığın nedenleri arasındaki bir diğer önemli faktör ise, fast food gibi karbonhidratı yüksek hazır besinlerin ve katkı maddeleri içeren ürünlerin sık tüketiminden oluşan kötü beslenme alışkanlarıdır.” dedi.

Ortak kullanılan mutfak aletleri iyi temizlenmeli

Çapraz bulaşmanın kısaca, yemek hazırlama aşamasında glütensiz bir gıdanın glütenle temas etmesi anlamına geldiğini paylaşan Eren, “Bu durum az veya çok ne kadar olursa olsun glüten almaması gereken kişiler için son derece hayatidir. Çünkü miktar az olsa bile glüten bağışıklık sisteminin tepki vermesine ve bağırsakların zarar görmesine yol açabilir. Glüten içeren ve içermeyen gıdalar; aynı kesme tahtasında hazırlanmamalı, aynı yağın içinde kızartılmamalı veya her kullanımdan sonra ortak mutfak gereçleri iyice temizlenmeli.” uyarısında bulundu. (İLKHA)

Çin'den Tayvan etrafında tatbikat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Veliaht Prensi ile görüştü

Siirt'te ihtiyaç sahibi ailelere 25 bin lira yardım

Güçlükonak'ta kar yolları kapattı, sürücüler köylere sığındı

Yoğun kar yağışında UMKE’den hayat kurtaran müdahale

Somali Cumhurbaşkanı Mahmud Türkiye'ye geliyor

Siirt’te karla mücadele koordinasyon toplantısı yapıldı

Kar yağışı nedeniyle çok sayıda ilde eğitime ara verildi

Diyarbakır genelinde eğitime yarın ara verilecek

Malatya'da Bağımlılık ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi

Malatya'da akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele kapsamında alınacak tedbirler ele alındı

Cizre'de kar yağışı sevinçle karşılandı

Mardin’de eğitime bir gün daha ara verildi

HAMAS, Ebu Ubeyde'nin şehadetini duyurdu

Sabiha Gökçen'de ek terminal hizmete açıldı

Kosova'da mevcut Başbakan Kurti zaferini ilan etti

Şırnak’ta "geç gelen" tatil kararı öğrenci ve öğretmenlerin yollarda mahsur kalmasına yol açtı

Hindistan'da trende yangın: 1 ölü

Prof. Dr. Sevimli'den kış aylarında düşme ve kırıklara karşı hayati uyarılar

Gültekin’den Siirt’te karla mücadele tepkisi: Tek ana yol bile açılmadı

Kahramanmaraş’ta halk otobüsü devrildi: 17 yaralı

Ilıman iklimiyle bilinen Adana’da bile kış dar gelirliyi zorluyor: Kışın faturalar ciddi şekilde artıyor

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Baskı, sürgün ve mobbinge son verin

Mersin’de sağlık alanına anlamlı bağışlar: Aile sağlığı merkezi ve mobil mamografi aracı

TMMOB Odası Gaziantep Şube Başkanı Güçyetmez'den deprem yargılaması çağrısı

Mersin'de silahlı olaylara yönelik operasyon: 2 ilçede 4 şüpheli yakalandı

Batman'da kar yükünü taşıyamayan ağaçlar devrildi

Meteoroloji’den Marmara Denizi için fırtına uyarısı

Malatya'da ödüllü bilardo turnuvası tamamlandı

Diyarbakır'da yoğun kar ve buzlanma nedeniyle trafik kazası

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çin'den Tayvan etrafında tatbikat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Veliaht Prensi ile görüştü

Siirt'te ihtiyaç sahibi ailelere 25 bin lira yardım

Güçlükonak'ta kar yolları kapattı, sürücüler köylere sığındı

Yoğun kar yağışında UMKE’den hayat kurtaran müdahale

Somali Cumhurbaşkanı Mahmud Türkiye'ye geliyor

Siirt’te karla mücadele koordinasyon toplantısı yapıldı