Şırnak Üniversitesi (ŞÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri birimi tarafından desteklenen, ŞÜ ve İl Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen ’Şırnak’ın Termal Turizm Potansiyeli’ projesinin kapanış paneli yapıldı.
’Şırnak’ın Termal Turizm Potansiyeli’ projesinin kapanış paneli Şırnak Üniversitesi 15 Temmuz Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panelde konuşan ŞÜ Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, kentin artık enerji alanı ile ünlendiğini ifade ederek, 'Şırnak, enerji alanı ile ünlendi. Artık petrol kenti olmaya başladı, öncesinden de asfaltit biliniyordu. Biliyorsunuz asfaltit petrolün katılaşmış hali, Şırnak il ve ilçeleri bereketli bir coğrafya. Bu bereketli coğrafyaya rağmen mağduriyet yaşamışız, bu bizi üzüyor. Fakat bundan sonra inşallah bu nimetlerden istifade ederiz. Petrolün bulunması büyük bir nimettir. Sadece Şırnak için değil, ülkemiz için. Ülkenin ekonomisine de çok ciddi katkı sağlayacak bir kaynak' dedi.
'Cilo ve Feraşin yaylalarında Davos ve Cenevre toplantıları yapılabilir'
Şırnak’ın çok ciddi bir turizm potansiyeli olduğunu ve hatta Cilo ile Feraşin ovalarında Davos ve Cenevre toplantılarının yapılabileceğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Alkış, “Turizmde de öyle aslında potansiyel olarak güçlüyüz. Hatta Cilo ve Feraşin Ovası’nı gördüğümde Davos toplantıları neden burada olmasın, biliyorsunuz tartışma programları, ekonomi programları dünya siyasetinin önemli isimleri burada buluşuyor. Davos’ta, Cenevre’de neden buralar daha başarılı yüksek zirveler hem dünya siyasetinin üst zirveleri yani tepe olarak yüksek yerler. Clio’da neden olmasın? Cilo buna çok müsait bunlar neye bakar gelişmişliğine ve buradaki tesislere şayet uygun tesisler ise rahatlıkla Davos toplantıları Cilo’nun tepesinde yapılır ve Davos’tan bana göre kat be kat daha güzel” diye konuştu.
'Kur’an-ı Kerim’de bahsi geçen tek yer Cudi Dağı'
Bölgenin bereketli olduğunu ve Kur’an-ı Kerim’de bahsi geçen tek yerin Cudi Dağı olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Alkış, şöyle konuştu:
“Bunun yanı sıra bizim ilimizin bir değeri de belediye başkanımız şehrin merkezine bir aidiyet anıtı koyunca bunu düşündüm. Kur’an-ı Kerim’de bahsi geçen tek yer Cudi Dağı. Bu inanç turizm açısından değerli, sadece turizm değil, inananlar açısından da değerli ve mübarek kent diye geçiyor Kur’an-ı Kerim’de. Bereket, tabii bu bereketi manevi olarak da algılayabiliriz. Çok bereketli bir coğrafyadayız. Hep külfetlerini gördük şimdiye kadar bakalım inşallah hep beraber, ülke olarak, insan olarak bu nimetlerden istifade ederiz” ifadelerini kullandı.
Projenin destekçilerinden olan Şırnak İl Sağlık Müdürü Suat Altın da Şırnak Üniversitesi’nin düzenleyeceği her türlü projeye destek vereceklerini belirterek, 'Özellikle kaynaklar kısmında dünyaya kendimizi tanıtmamız gerekiyor. Çünkü İç Anadolu’da, batıda, doğuda her tarafta kaynaklarımız mevcut ve biz bunları dünyaya tanıtmamız gerekiyor. Ben bu çerçevede özellikle Şırnak Üniversitesi’nin yapacağı her türlü çalışmalara destek vereceğimizi ifade etmek istiyorum' şeklinde konuştu.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Çelik, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçı, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysen Ercan İştin 3 yıllık bir çalışma sonucu toplanan veriler ile Şırnak’ta bulunan termal yer altı kaynakları ile ilgili yaptıkları analizlerin sunumu gerçekleştirdi. Ayrıca Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kağan Özkuk panelist olarak online bağlantı ile katılarak Şırnak’ın termal yer altı kaynakları hakkında sunum gerçekleştirdi.
Şırnak Üniversitesi 15 Temmuz Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen panele, Şırnak Üniversitesi Rektörü Abdurrahim Alkış, İl Sağlık Müdürü Suat Altın, kamu kurum temsilcileri, STK temsilcileri, ŞÜ akademi personeli ve öğrenciler katıldı.