• BIST 100

    9430,58%-0,47
  • DOLAR

    39,03% 0,29
  • EURO

    44,24% 0,45
  • GRAM ALTIN

    4178,19% 1,34
  • Ç. ALTIN

    6643,34% 0,00

Şırnaklılar bastonları ellerinden düşürmüyor

GÜNDEM 23.12.2023 16:20:07 0
Şırnaklılar bastonları ellerinden düşürmüyor

Şırnaklılar bastonları ellerinden düşürmüyor

Şırnak’ta yaşı ilerlemiş insanlar, asırlardır bastonu hem destek aracı hem de aksesuar olarak tercih ediyor.
Asırlardır kullanılan bastonlar, daha önce çiftçilik ve hayvancılık yapan vatandaşlar tarafından kendilerini çeşitli hayvanlardan korumak amacı ile kullanılmaya başlanmıştı. Günümüzde ise ata yadigarı olan bastonlar, ya aksesuar olarak kullanıyor ya da yürüme güçlüğü çeken vatandaşlar tarafından tercih ediliyor.
Asırlar önce, kendilerini çeşitli hayvanlardan koruma amaçlı olarak çevrede bulunan ağaç dallarını kullanan Şırnaklılar, daha sonra bu ağaç dallarını baston haline getirdi. Merkez Bahçelievler Mahallesi’nde günün belirli saatlerinde mahalledeki arkadaşları ile bir araya gelerek baston yaparken eski dönemleri yâd ettiklerini ifade eden Ömer Cavlak, bundan 100 200 yıl önce köylerde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkla uğraştıklarını, o zamanlar bastonlarının muhakkak olması gerektiğini söyledi. Bastonu yılan, kurt gibi hayvanlardan ve çoban köpeklerinden korunmak için silah olarak kullandıklarını belirten Cavlak, 'Bir yılan çıktığında hemen bastonumuzla müdahale edebiliyorduk. Dedelerimiz, babalarımız bastonculuğu meslek haline getirmişlerdi. Genç, yaşlı herkesin elinde mutlaka bulunurdu. Şimdi bizlerde hala o geleneği sürdürüyoruz” dedi.

'Çeşit çeşit baston koleksiyonu bulunmakta'
Eskisi gibi olmasa da hala ormanlık alanlarda çeşitli ağaçlardan aldıkları dallardan baston yaptıklarını dile getiren Cavlak, şöyle konuştu:
“Genelde sulu ağaç dallarını tercih etmiyoruz. Daha çok badem, meşe, palamut ve envaı çeşit ağaçlardan yapıyoruz. Yaptığımız bastonlar makine kullanmadan, tamamen el yapımı ile belirli bir yapım aşamasından geçiyor. Arkadaşlarımız ile toplandığımızda her birimiz günde 2-3 baston yapabiliyoruz. Atalarımızdan kalma bir gelenek şimdi çok tercih edilmese de bu geleneği sürdürmeye çalışıyoruz. Her birimizin evinin bir köşesinde veya dükkânlarda çeşit çeşit baston koleksiyonu bulunmakta. Yaptığımız bastonları ekseriyet bize gelen misafirlere, yaşlılara hediye olarak veriyoruz. Bazen de 100-150 lira arasında satışını yapıp kendimize ek gelir sağlıyoruz.”
Ata yadigarı bastonları yapmak için günün belirli saatlerinde arkadaşları ile birlikte toplanan Hasan Sevim, eskiden insanların bir yere gittiğinde ellerinde baston olduğunu kaydetti. Bastonun bölgede önemli bir gelenek olduğunu aktaran Sevim, 'Bu geleneği şu an sürdürmeye çalışıyoruz. Amaç kültümüzün bir parçası olan geleneği sürdürmek ve diğer kuşaklara aktarmak' ifadelerinde bulundu.

Bursa'da uyuşturucu operasyonlarında 540 tutuklama

Gazze'de yeni katliam: 28 şehit, onlarca yaralı

Mustafa Karakaş: Bizim sinemamız, İslam’ı tahrif ve Müslüman’ı tahkir üzerine kurulu bir sinema olmuştur

Microsoft, e-postalarda "Filistin", "Gazze" ve "soykırım" kelimelerini yasakladı

Hasankeyf'te kuraklık zararı tespit çalışması yapıldı

Fıstık üreticileri sorunlarını ve taleplerini Bakanlığa iletti

Batman Belediyesi’nden çevre dostu hamle: atık pil kampanyası devam ediyor

HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Eşin: Linet'in konseri halkın tepkisiyle iptal edildi

Dicle Elektrik enerji altyapısını geleceğe taşıyor

Ülke genelinde sağanak ve toz taşınımı uyarısı

Çiftçi Dalçın Tek: Tarım dışa bağımlı hale geldi, yerli üretim desteklenmeli

Emniyet ve TSK'da FETÖ operasyonu: 72 gözaltı kararı

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Döviz kurlarında son durum

4 ilde eş zamanlı dolandırıcılık operasyonu: 1,7 milyar TL'lik hesap hareketi tespit edildi

HÜDA PAR’dan Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’ya ziyaret

İBB'ye 4. dalga yolsuzluk operasyonu: Üst düzey isimler gözaltında

Elias Rodriguez'e birinci derece cinayet suçlaması

ABD'den Sudan'a kimyasal silah yaptırımı: Hartum'dan siyasi şantaj suçlaması

Netanyahu'dan Batılı liderlere suçlama: HAMAS'a israili yok etme umudu veriyorlar

Gazze'de 24 saatte 85 şehit: Siyonist soykırım sürüyor

Ensarullah'tan siyonist rejime 24 saatte 3 füze

Meksika’da dizel tesisinde patlama

BM: Gazze'de aileler hala yüksek kıtlık riskiyle karşı karşıya

ABD’de uçak kazası: 2 ölü, 8 yaralı

HÜDA PAR heyeti Bitlis'te temaslarda bulundu

Zelenski'den esir takası açıklaması

Kuzey Kore seyir füzesi fırlattı

Finlandiya'dan Rusya sınırında alarm

Alman askerleri Litvanya'ya konuşlandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ