• BIST 100

    10622,47%-1,54
  • DOLAR

    42,23% 0,00
  • EURO

    49,03% 0,40
  • GRAM ALTIN

    5624,02% 0,75
  • Ç. ALTIN

    9304,15% 1,40

Şırnak’ta 155 yıllık değirmende geleneksel yöntemle tahin yapılıyor

29 Mayıs 2024, Çarşamba 14:30
29 Mayıs 2024, Çarşamba 14:30
Şırnak’ta 155 yıllık değirmende geleneksel yöntemle tahin yapılıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Şırnak’ta 155 yıllık değirmende geleneksel yöntemle tahin yapılıyor

Şırnak’ta 1869 yılından bu yana su değirmeni ile geleneksel yöntemlerle üretilen coğrafi işaretli ’Dergûl susam tahini’ yapılıyor.
Kent merkezinden yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Kumçatı beldesinde bin dönümlük arazi üzerinde üretimi yapılan susamlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen su değirmeninde taş baskıda öğütülerek tahin elde ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen ve 2022 yılında coğrafi işaret için başvurusu yapılan Dergûl tahini, yapılan incelemelerin ardından, 2023 yılının sonlarında mahreç işareti almıştı. Kumçatı’da bulunan değirmende üretim yapan Fatma Sanrı, 30 yılı aşkın bir süredir su değirmeninde tahin ürettiğini söyledi.
Üretici Kamil Atan ise, sürekli bu değirmende tahin yaptıklarını ifade etti. Kumçatı beldesine ait olan susamları ve dışarıdan gelen başka vatandaşların getirdikleri susamları da yaptıklarını aktaran Atan, 'Sadece Kumçatı halkının susamı ile değil, Cizre, Silopi, diğer köylerden, beldemizin çeşitli köylerinden gelen halkımıza da hizmet veriyoruz” dedi.
Ata yadigarı su değirmeni işletmecisi Misbah Demir ise, dedesinden kendisine miras olarak kalan su değirmenine sahip çıkarak, Turizm ve Kültür Bakanlığına yaptığı restorasyon başvuruları olumlu sonuç verdi. 1,5 kuşaktır su değirmeninde susam tahini üretimi yaptıklarını belirten Demir, “1869’dan günümüze kadar bu işi yapıyoruz. Dedemden kalma, yaklaşık 1,5 kuşaktır. 3 sene önce Kültür Turizm Bakanlığımız tarafından restore edildi. 1 sene önce coğrafi işaretimizi aldık ve markamızı tescilledik. Ülkemizin her yerine tahin gönderiyoruz. Yüzde yüz susamdan yapılmaktadır. Buranın tescil edilmesi yüzde yüz doğaldır. Değirmenimiz su ile çalışıyor. Tamamen doğal bir şekilde. Sade susam kullanıyoruz. Hiçbir katkı maddesi yoktur” ifadelerini kullandı.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin de, 'Şırnak Dergûl tahini, bölgede üretimi yapılan kıymetli değerli bir besindir. Dergûl tahininde kullanılan susamlar bu bölge üretilmektedir. Üretilen susamların taş baskıda öğütülerek değirmenden geçirmesi sonucu elde edilmektedir. Kendine has geleneksel usul ile üretilen Dergûl tahini oldukça nefis bir tada sahip. Bölgede üretilen bu tahinin daha kıymetli hale getirilebilmesi, farklı coğrafyalardaki sofralara da ulaşabilmesi için, markalaşabilmesi için Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak coğrafi işaret almasını uygun gördük. Bu doğrultuda Türk Patent Enstitüsüne süreci başlattık 2022 yılında. Bu sürecin sonunda çeşitli analizler, yerinde tahin elde edilmesi süreçleri, prosesi yerinde incelendi ve devamında da coğrafi işaret, mahreç işareti almaya hak kazandı” şeklinde konuştu.

Malatya'da bir şahıs evinde ölü bulundu

Rus İHA'ları Ukrayna'nın enerji tesislerini vurdu

ABD'de Dulles Uluslararası Havalimanı'nda kaza: 18 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Kobakhidze ile görüştü

Mardin’de "Geleceğe Nefes" temasıyla 5 bin fidan toprakla buluştu

Gaziantep’te ruhsatsız silah ve uyuşturucu ele geçirildi: 5 şüpheli yakalandı

Gaziantep’te silah ve uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Çin'de Hongqi Köprüsü'nde çökme

Aksaray’da kaçakçılık operasyonu: 4 gözaltı

Hırsızlık suçundan 13 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Malatya'da TOKİ şantiyesinde korkutan yangın

Irak’ta genel seçimler için oy kullanma işlemi sona erdi

İran: ABD ve israil'in casusluk şebekesi çökertildi

Adıyaman'da iki otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Bangladeş 11 farklı noktada meydana gelen el yapımı bomba saldırılarıyla sarsıldı

Başsavcılıktan "CHP için kapatma talebi" iddialarına açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz askeri kargo uçağını düşmesine ilişkin Azerbaycan Başbakanı'yla görüştü

Filipinler'de tayfun felaketi: 250 ölü, 112 kayıp

ABD'de yardım uçağı gölete düştü: 2 ölü

Tayland-Malezya sınırında göçmen teknesi battı: 21 ölü

Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati, Türkiye'ye geliyor

MSB: Gürcistan'da düşen uçakta 20 personel vardı

Dışişleri Bakanı Fidan, Gürcistan Dışişleri Bakanı Botchorisvili'yle görüştü

Malatya 'İstihdam Fuarı' kapılarını açtı

Türkiye ile Malta arasında yükseköğretim Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar iş birliği mutabakatı

Bakanlık uyardı: Ünlü çay markasında gıda boyası tespit edildi

Hukukçu Birgün: Kart kiralama adı verilen dolandırıcılık yöntemi ile özellikle gençler hedef alınıyor

İşgalci siyonistler Filistinlilere saldırdı, fabrika kamyonları ateşe verildi

Nepal’de muson felaketi: 140 ölü

Hindistan'da meydana gelen patlamada ölü sayısı 12'ye yükseldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da bir şahıs evinde ölü bulundu

Rus İHA'ları Ukrayna'nın enerji tesislerini vurdu

ABD'de Dulles Uluslararası Havalimanı'nda kaza: 18 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Kobakhidze ile görüştü

Mardin’de "Geleceğe Nefes" temasıyla 5 bin fidan toprakla buluştu

Gaziantep’te ruhsatsız silah ve uyuşturucu ele geçirildi: 5 şüpheli yakalandı

Gaziantep’te silah ve uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı