-
BIST 100
15794,21%-0,50
-
DOLAR
44,46% 0,28
-
EURO
51,26% 0,02
-
GRAM ALTIN
6330,28% 1,35
-
Ç. ALTIN
10541,83% -0,68
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden “Afete Hazır Üniversite” modeli
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde kurulan Cumhuriyet Arama Kurtarma (CAK) birimiyle yaklaşık 30 bin öğrenci afet bilinci eğitimlerinden geçirildi. CAK Koordinatörü Kemal Demetçiçek, hedeflerinin modeli tüm üniversitelere yaymak olduğunu söyledi.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde kurulan Cumhuriyet Arama Kurtarma (CAK) birimi, yürüttüğü eğitim ve saha çalışmalarıyla üniversitelerde afet bilincinin güçlendirilmesine öncülük ediyor. Yükseköğretim Kurulunun toplumsal sorumluluk ve kamu yararı vizyonu doğrultusunda faaliyetlerini sürdüren CAK, öğrencileri ve akademisyenleri afetlere hazırlayarak afete dirençli bir toplumun inşasına katkı sunuyor.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde “Afete Hazır Üniversite Projesi” kapsamında bugüne kadar yaklaşık 30 bin öğrenci afet bilinci eğitimlerinden geçirildi. Eğitimlere katılan öğrenciler e-Devlet üzerinden afet gönüllüsü olurken, AFAD sistemi üzerinden katılım belgeleri de kendilerine ulaştırılıyor.
CAK Koordinatörü ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kemal Demetçiçek, birimin kuruluş fikrinin 6 Şubat depremlerinde yaşanan tecrübelerden doğduğunu belirtti.

Afetlerde eğitimli, gönüllü eksikliğinin ciddi bir sorun olduğuna dikkat çeken Demetçiçek, “Kahramanmaraş depreminde yüz binlerce insan afet bölgesine gitmek istedi ancak yeterli eğitimleri ve ekipmanları olmadığı için çaresizce geri dönmek zorunda kaldı. Bu eksikliği gidermek ve bilinçli gönüllü sayısını artırmak amacıyla CAK’ı kurduk.” bilgisini verdi.
CAK’ın yalnızca teorik değil uygulamalı eğitimlerle de öğrencilerin mesleki ve kişisel gelişimine katkı sunduğunu vurgulayan Demetçiçek, “Yerinde Eğitim Projemiz kapsamında öğrencilerimizi AFAD, itfaiye, 112 Acil, UMKE ve hastane acil servislerine götürüyoruz. Öğrencilerimiz hem sahayı tanıyor hem de afetlere hazırlık konusunda ciddi bir donanım kazanıyor.” dedi.
CAK’ın çalışmalarının yalnızca üniversiteyle sınırlı olmadığını dile getiren Demetçiçek, kamu kurumlarından, okullardan, sivil toplum kuruluşlarından ve dezavantajlı gruplardan gelen talepler doğrultusunda afet bilinci ve yangın eğitimleri verdiklerini belirtti.
200’e yakın akademik ve idari personelden oluşan CAK ekibinin, sahip olduğu eğitim ve ekipmanlarla uluslararası akreditasyon sürecine hazır olduğunu ifade eden Demetçiçek, “Hedefimiz CAK’ı tüm üniversitelere örnek bir model haline getirmek.” diye konuştu.

“Artık daha bilinçliyim, daha hazırım”
CAK gönüllüsü öğrenciler, birimin oluşturduğu farkındalığa dikkat çekti.
Cumhuriyet Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği öğrencisi Yunus Emre Kızılkaya, CAK’a bir depremzede olarak katıldığını, yaşadıklarının kendisini gönüllülüğe yönelttiğini söyledi.
Kızılkaya, “Depremi yaşadıktan sonra tekrar böyle bir durumla karşılaşmamak için bilinçli olmak istedim. Aldığımız eğitimlerle arama kurtarma ekipmanlarını öğrendik, acil kurumları tanıdık. Deprem anında ve sonrasında artık ne yapmam gerektiğini biliyorum.” dedi.
Kahramanmaraş depremini Malatya’da yaşadığını ifade eden gazetecilik programı öğrencisi Sibel Altun da “Enkaz altında insan bir umut arıyor. Gönüllü ekiplerin sesi, omzunuza dokunan bir el, hayata tutunma sebebi oluyor. Toplum bilinçlenirse daha fazla insana ulaşabiliriz.” diye konuştu. (İLKHA)
Kanada'da İslami eğitim veren okullara ilgi artıyor
Hasarlı araçlar üzerinden dolandırıcılık: 29 şüpheli hakkında gözaltı kararı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası sistem neredeyse her alanda büyük bir meşruiyet krizi yaşıyor
Tarihi cami siluetlerini tesbih tanelerine işliyor
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve heyetini kabul etti
Bursa’da uyuşturucu operasyonu
Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonu: Ruhsatsız silah ve uyuşturucu ele geçirildi
İzmir’de dolmuşta doğan bebek devlet gözetimine alındı
Adalet Bakanı akın Gürlek KKTC İçişleri Bakanı Dursun Oğuz ile bir araya geldi
Motorine 6,23 liralık zam bekleniyor
Karlıova’da 229 deprem konutları için kuralar çekiliyor
Konya’da yatırımlar masaya yatırıldı
BM Güvenlik Konseyi İran gündemiyle toplanıyor
Şanlıurfa'da kaçak keklik avlayan 3 şüpheli yakalandı
Gaziantep aday öğretmenleri ağırlıyor
SYDV’den ebeveynlerinden yoksun çocuklara giyim desteği kartı
Güney Kore'de enerji alarmı
Şırnak il Milli Eğitim müdürlüğüne Hakan Cirit getirildi
Trabzon Limanı’nda yaban hayatı kaçakçılığına operasyon
Tarım Müdürlüğü'nden uyarı: Yağışlar hastalık riskini artırıyor
siyonist rejimin Pakistan’ın diplomatlarına suikast iddiasına uyarı çek sert oldu: “Biz Katar Değiliz”
Şanlıurfa’da yağış rekoru: 3 ayda yıllık ortalama aşıldı
Hürmüz Boğazı’ndan son 48 saatte 7 gemi geçti
İstanbul ve üç ilde bahis operasyonu: 30 şüpheli yakalandı
Çin'in en büyük çip üreticisi İran ordusuna ekipman tedarik etti
Tekne hırsızlığına karşı yapay zekâ destekli güvenlik sistemi uygulaması geliştirildi
İletişim Başkanı Duran: israilin soykırımları karşısında küresel sistem suskun kalmıştır
APP plaka değişimi yoğunluğu sürüyor
Türkiye, Mısır ve Pakistan'dan "ateşkes diplomasisi"
Yaşlılara Saygı Haftası’nda anlamlı etkinlik
Yükleniyor







