• BIST 100

    9203,37%1,11
  • DOLAR

    39,62% 0,16
  • EURO

    45,68% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4296,95% 0,15
  • Ç. ALTIN

    6933,62% 0,33

Siyah mısırın faydaları nelerdir?

17 Ekim 2024, Perşembe 02:52
17 Ekim 2024, Perşembe 02:52
Siyah mısırın faydaları nelerdir?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Siyah mısır, son yıllarda sağlıklı beslenme trendleri arasında ön plana çıkmaya başladı. Özellikle besin değeri ve sağlık yararları ile dikkat çeken siyah mısır, birçok kişinin mutfaklarında yer buluyor.

Şanlıurfa’da yerel ürünlerin tanıtımına katkıda bulunan Hatice Çetin, kendi yetiştirdiği siyah mısır ile dikkat çekiyor. Özellikle son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş olan siyah mısır, vitamin değeri yüksek ve antioksidan içeriğiyle sağlıklı beslenmek isteyenlerin ilgisini çekiyor.

Hatice Çetin, siyah mısırı Konya'nın Akşehir ilçesinde kendi tohumlarıyla yetiştiriyor. Bu mısırın diğer mısır çeşitlerine göre daha düşük verimle üretildiğini belirten Çetin, “Diğer mısırlardan çiftçi 4 ton, 5 ton kaldırırken, siyah mısırdan sadece 100 kilo, 200 kilo elde ediliyor. Bu nedenle çiftçilerimiz bu tohumu ekmeyi bıraktılar,” dedi.

Ancak köylülerinin kendi yiyecekleri kadar mısır ekmeye devam ettiğini de ekledi.

“Siyah mısırın besin değerleri diğer mısırlara eşit”

Siyah mısırın lezzeti hakkında bilgi veren Çetin, “Siyah mısırın besin değerleri diğer mısırlara eşit. Bir avuç diğer mısır yerine, bir tane siyah mısır yemekle eşit miktarda besin alıyorsunuz,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, bu mısırın genetik olarak doğal olduğunu ve herhangi bir işleme tabi tutulmadığını vurguladı.

Çetin, siyah mısırın yanı sıra top kekiğin de tanıtımını yaparak, bu bitkinin aromasıyla diğer kekik türlerinden daha lezzetli olduğunu dile getirdi. “Top kekik, diğer yaprak kekikleri nerede kullanıyorsanız orada kullanılabilir. Aroması daha yüksek ve lezzetli,” şeklinde konuştu.

Çetin, "Şanlıurfa halkına bu sene Kastamonu'dan sarımsak, Kayseri'den mantı ve Ankara Beypazarı'nın bütün ürünleri şu anda burada mevcut. Ankara Beypazarı'ndan eriştemiz, tarhanamız, sebze kuruları, hibiskus, özellikle top kekik ve Beypazarı kurusu ile renkli eriştemiz mevcut. Hepsinden farklı olarak bir de siyah mısırımız var. Siyah mısır verimi düşük olduğu için unutulan eski tohumlarımızdan ata tohumumuz. Ben siyah mısırı kendim tohum alarak yetiştiriyorum Konya'da. Her alana da şu tavsiyede bulunuyorum: Mutlaka bahçeniz varsa, bir tane de olsa kendi ürününüzü yetiştirin.” dedi.

“Bu tohumu ve bu mısırı çoğaltmak için bayağı bir emek sarf ettim”

Siyah mısırın faydalarına değinen Çetin, “Bu ürünün çoğalmasını istiyorum. Faydalarına değinecek olursak, vitamin değeri çok yüksek ve siyah renginden dolayı antioksidan içeriyor. Diğer mısırdan bir avuç yiyeceğinize, bundan bir tane yemeniz hemen hemen eşit değerde besin almış oluyorsunuz. Ben bu siyah mısırı Konya'da yetiştiriyorum. Konya'nın Akşehir ilçesinde köyümüzde hala siyah mısır yetiştiriliyor. Ancak verimi az olduğu için herkes kendisine yiyeceği kadar ekiyor. Ata tohumumuz dediğimiz gibi, diğer mısırlardan çiftçi 4 ton, 5 ton kaldırırken, bundan 100 kilo, 200 kilo kaldırıyordu. Bundan dolayı çiftçilerimiz bu tohumu ekmeyi bıraktılar. Ama köylülerimiz sağ olsunlar, yine de kendi yiyecekleri kadarını ekiyorlar. Ben bu tohumu ve bu mısırı çoğaltmak için bayağı bir emek sarf ettim.” diye konuştu.

“Siyah mısırı diğer mısırlardan ayıran şey lezzetidir”

Çetin son olarak şunları söyledi:

“Siyah mısırı diğer mısırlardan ayıran şey lezzetidir. Hiçbir şekilde oynanılmamış genetiği ile siyah. Mesela buradan alıp tohum yapıp da kullanabilir, çoğaltabilir veya normal mısır gibi patlatıp yiyebilir. Patladığı zaman da rengi bembeyaz oluyor. Patlattıktan sonra kalan mısırı seneye bahçesine eksin, iki tane de olsa doğal olan kendi ürünümüzü yetiştirsin. Ekstradan bir de top kekikten bahsetmek istiyorum. Genelde bu bölgelerde yaprak kekiği biliyorlar ama top kekiğimiz daha lezzetli, daha güzel aroması, biraz daha yüksek. Diğer yaprak kekiği nerede kullanıyorsanız, top kekiği de aynı şekilde her türlü yemekte kullanılabilir.” (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: siyah mısırın faydaları nelerdir?

Savaşın 10'uncu gününde gözler Hürmüz Boğazı'na çevrildi

ABD'yi kasırga vurdu: 3 ölü

Çin uzaya yeni uydu gönderdi

Ukrayna'nın kritik hedeflerine İHA saldırısı

HÜDA PAR’dan İslam İşbirliği Teşkilatı’na çağrı: Ümmetin onurunu koruyacak “Ortak Savunma Kuvveti” acilen hayata geçirilmeli

Muğla açıklarında 21 düzensiz göçmen kurtarıldı

Uluslararası öğrenciler mezuniyet programı gerçekleştirildi

Çin'den acil ateşkes ve çatışmanın sonlandırılması çağrısı

Davet ve Gençlik Hareketi Bağlar'daki park etkinliğinde buluştu

Rusya-Ukrayna savaşında son gelişmeler

Ordu'da trafik kazası: 7 yaralı

Yemen Ensarullah: ABD İran'a saldırırsa Kızıldeniz'deki gemilerini hedef alırız

Gazze'de yardım bekleyenlere saldırılarda 450 kişi şehit oldu

Manisa'da orman yangını

Brezilya'da sıcak hava balonu düştü: 8 ölü, 13 yaralı

İslam İşbirliği Teşkilatı İran Özel Oturum'u İstanbul'da başladı

Çin'de sel felaketi nedeniyle 53 bin kişi tahliye edildi

Siyonist rejimden İran'ın iki kritik kentine saldırı!

İslami STK'lardan "siyonist azgınlığa sessiz kalma" çağrısı

İranlı nükleer bilimci evinde katledildi

Sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil bariyerlere çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

İran ilk defa İHA ile vurdu, Demir Kubbe engelleyemedi

İran'dan "israil ajanlarına yarına kadar teslim olun" çağrısı

Brezilya'da şiddetli yağışlar sele yol açtı: 3 ölü

Panama'da protestoların şiddetlenmesi üzerine OHAL ilan edildi

İki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Dışişleri Bakanı Arakçi'yi kabul etti

TYT sonrası öğrenciler duygularını paylaştı

Bursa’da sağlıkçılardan ortak tepki: Sessiz yürüyüşle zulme dikkat çektiler

İran Sağlık Bakanlığı: israil saldırılarında 3 hastane ve 6 ambulans hedef alındı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Savaşın 10'uncu gününde gözler Hürmüz Boğazı'na çevrildi

ABD'yi kasırga vurdu: 3 ölü

Çin uzaya yeni uydu gönderdi

Ukrayna'nın kritik hedeflerine İHA saldırısı

HÜDA PAR’dan İslam İşbirliği Teşkilatı’na çağrı: Ümmetin onurunu koruyacak “Ortak Savunma Kuvveti” acilen hayata geçirilmeli

Muğla açıklarında 21 düzensiz göçmen kurtarıldı

Uluslararası öğrenciler mezuniyet programı gerçekleştirildi