• BIST 100

    11081,07%-0,38
  • DOLAR

    42,44% 0,02
  • EURO

    49,47% 0,21
  • GRAM ALTIN

    5731,98% -0,22
  • Ç. ALTIN

    9291,84% -0,40

Siyah mısırın faydaları nelerdir?

17 Ekim 2024, Perşembe 14:52
17 Ekim 2024, Perşembe 14:52
Siyah mısırın faydaları nelerdir?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Siyah mısır, son yıllarda sağlıklı beslenme trendleri arasında ön plana çıkmaya başladı. Özellikle besin değeri ve sağlık yararları ile dikkat çeken siyah mısır, birçok kişinin mutfaklarında yer buluyor.

Şanlıurfa’da yerel ürünlerin tanıtımına katkıda bulunan Hatice Çetin, kendi yetiştirdiği siyah mısır ile dikkat çekiyor. Özellikle son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş olan siyah mısır, vitamin değeri yüksek ve antioksidan içeriğiyle sağlıklı beslenmek isteyenlerin ilgisini çekiyor.

Hatice Çetin, siyah mısırı Konya'nın Akşehir ilçesinde kendi tohumlarıyla yetiştiriyor. Bu mısırın diğer mısır çeşitlerine göre daha düşük verimle üretildiğini belirten Çetin, “Diğer mısırlardan çiftçi 4 ton, 5 ton kaldırırken, siyah mısırdan sadece 100 kilo, 200 kilo elde ediliyor. Bu nedenle çiftçilerimiz bu tohumu ekmeyi bıraktılar,” dedi.

Ancak köylülerinin kendi yiyecekleri kadar mısır ekmeye devam ettiğini de ekledi.

“Siyah mısırın besin değerleri diğer mısırlara eşit”

Siyah mısırın lezzeti hakkında bilgi veren Çetin, “Siyah mısırın besin değerleri diğer mısırlara eşit. Bir avuç diğer mısır yerine, bir tane siyah mısır yemekle eşit miktarda besin alıyorsunuz,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, bu mısırın genetik olarak doğal olduğunu ve herhangi bir işleme tabi tutulmadığını vurguladı.

Çetin, siyah mısırın yanı sıra top kekiğin de tanıtımını yaparak, bu bitkinin aromasıyla diğer kekik türlerinden daha lezzetli olduğunu dile getirdi. “Top kekik, diğer yaprak kekikleri nerede kullanıyorsanız orada kullanılabilir. Aroması daha yüksek ve lezzetli,” şeklinde konuştu.

Çetin, "Şanlıurfa halkına bu sene Kastamonu'dan sarımsak, Kayseri'den mantı ve Ankara Beypazarı'nın bütün ürünleri şu anda burada mevcut. Ankara Beypazarı'ndan eriştemiz, tarhanamız, sebze kuruları, hibiskus, özellikle top kekik ve Beypazarı kurusu ile renkli eriştemiz mevcut. Hepsinden farklı olarak bir de siyah mısırımız var. Siyah mısır verimi düşük olduğu için unutulan eski tohumlarımızdan ata tohumumuz. Ben siyah mısırı kendim tohum alarak yetiştiriyorum Konya'da. Her alana da şu tavsiyede bulunuyorum: Mutlaka bahçeniz varsa, bir tane de olsa kendi ürününüzü yetiştirin.” dedi.

“Bu tohumu ve bu mısırı çoğaltmak için bayağı bir emek sarf ettim”

Siyah mısırın faydalarına değinen Çetin, “Bu ürünün çoğalmasını istiyorum. Faydalarına değinecek olursak, vitamin değeri çok yüksek ve siyah renginden dolayı antioksidan içeriyor. Diğer mısırdan bir avuç yiyeceğinize, bundan bir tane yemeniz hemen hemen eşit değerde besin almış oluyorsunuz. Ben bu siyah mısırı Konya'da yetiştiriyorum. Konya'nın Akşehir ilçesinde köyümüzde hala siyah mısır yetiştiriliyor. Ancak verimi az olduğu için herkes kendisine yiyeceği kadar ekiyor. Ata tohumumuz dediğimiz gibi, diğer mısırlardan çiftçi 4 ton, 5 ton kaldırırken, bundan 100 kilo, 200 kilo kaldırıyordu. Bundan dolayı çiftçilerimiz bu tohumu ekmeyi bıraktılar. Ama köylülerimiz sağ olsunlar, yine de kendi yiyecekleri kadarını ekiyorlar. Ben bu tohumu ve bu mısırı çoğaltmak için bayağı bir emek sarf ettim.” diye konuştu.

“Siyah mısırı diğer mısırlardan ayıran şey lezzetidir”

Çetin son olarak şunları söyledi:

“Siyah mısırı diğer mısırlardan ayıran şey lezzetidir. Hiçbir şekilde oynanılmamış genetiği ile siyah. Mesela buradan alıp tohum yapıp da kullanabilir, çoğaltabilir veya normal mısır gibi patlatıp yiyebilir. Patladığı zaman da rengi bembeyaz oluyor. Patlattıktan sonra kalan mısırı seneye bahçesine eksin, iki tane de olsa doğal olan kendi ürünümüzü yetiştirsin. Ekstradan bir de top kekikten bahsetmek istiyorum. Genelde bu bölgelerde yaprak kekiği biliyorlar ama top kekiğimiz daha lezzetli, daha güzel aroması, biraz daha yüksek. Diğer yaprak kekiği nerede kullanıyorsanız, top kekiği de aynı şekilde her türlü yemekte kullanılabilir.” (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: siyah mısırın faydaları nelerdir?

Engelli vatandaşlara 55 tekerlekli sandalye dağıtıldı

Hüseyin Kölük Camii’nin temeli dualarla atıldı

Adana'da bulunan mahalle camisi yardımlarıyla örnek bir merkez haline geldi

Batman İŞKUR'dan engelli istihdamında rekor

Kasım ayında üreticilere 376,8 milyon lira destek ödemesi yapıldı

Yeşilay Diyarbakır Şube Başkanı Aslan: "Madde Bağımlılığı" panelinin en büyük mesajı ailelere

Siyonist rejim, anlaşmayı çiğneyerek Refah Sınır Kapısı'nı yalnızca çıkışlara açacağını duyurdu

Uzmanlar uyarıyor: Yanlış kullanılan biyosidal ürünler can alıyor!

Battalgazi Belediyesi’nden 3 Aralık Dünya Engelliler Günü farkındalık programı 

BatRay Hafif Raylı Sistem Projesi'nin 10 kilometrelik güzergâhında teknik inceleme

Bursa’da yasak avlanan balıklara el konuldu

Güney Kore ile ABD, ortak nükleer yakıt projesi kurma kararı aldı

HÜDA PAR İl Başkanı Şahin: Engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştıracak her çalışmanın destekçisiyiz

Uzm. Dr. Şimşek: Karbonmoniksit kokusuz, tatsız sinsi bir gazdır

HÜDA PAR Gençlik Kolları Diyarbakır'da Madde Bağımlılığı paneli düzenliyor

Anamur’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde farkındalık oluşturuldu

Adalet Bakanı Tunç: Süresiz nafakanın kaldırılması gündemde değil

STK'lardan külliyedeki konserlere tepki: Mekanın maneviyatı zedeleniyor

Konya’da özel gereksinimli öğrencilere “Afet ve Acil Durum” eğitimi verildi

HAMAS: Siyonist rejim ateşkesi ihlal ediyor, nüfusun sığındığı alanları hedef alıyor

Konya’da uçak grafitisiyle gazze mesajı

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı saha çalışmalarını sürdürüyor

Bursa Makine ve Teknolojileri Fuarı (MEEXX) kapılarını açtı

Türkiye üniversitelerinin mühendislik programları Avrupa’nın en iyileri arasında

Şırnak'ta tarlasını süren çiftçi feci kazada hayatını kaybetti

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Diyarbakır – İstanbul arasında hızlı tren hattı olmalı

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Bilgi kadar hikmet ve irfanı da kuşatmalıyız

Direk hırsızları bölgeyi elektriksiz bıraktı

Hong Kong’daki gökdelen yangınında ölü sayısı 159’a yükseldi

Şırnak’ta uyuşturucu satıcılarına şafak operasyonu: 20 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Engelli vatandaşlara 55 tekerlekli sandalye dağıtıldı

Hüseyin Kölük Camii’nin temeli dualarla atıldı

Adana'da bulunan mahalle camisi yardımlarıyla örnek bir merkez haline geldi

Batman İŞKUR'dan engelli istihdamında rekor

Kasım ayında üreticilere 376,8 milyon lira destek ödemesi yapıldı

Yeşilay Diyarbakır Şube Başkanı Aslan: "Madde Bağımlılığı" panelinin en büyük mesajı ailelere

Siyonist rejim, anlaşmayı çiğneyerek Refah Sınır Kapısı'nı yalnızca çıkışlara açacağını duyurdu