-
BIST 100
16159,06%-0,58
-
DOLAR
44,31% 0,24
-
EURO
50,92% 0,24
-
GRAM ALTIN
6910,00% 0,90
-
Ç. ALTIN
11465,56% 0,00
Siyah mısırın faydaları nelerdir?
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Siyah mısır, son yıllarda sağlıklı beslenme trendleri arasında ön plana çıkmaya başladı. Özellikle besin değeri ve sağlık yararları ile dikkat çeken siyah mısır, birçok kişinin mutfaklarında yer buluyor.
Şanlıurfa’da yerel ürünlerin tanıtımına katkıda bulunan Hatice Çetin, kendi yetiştirdiği siyah mısır ile dikkat çekiyor. Özellikle son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş olan siyah mısır, vitamin değeri yüksek ve antioksidan içeriğiyle sağlıklı beslenmek isteyenlerin ilgisini çekiyor.
Hatice Çetin, siyah mısırı Konya'nın Akşehir ilçesinde kendi tohumlarıyla yetiştiriyor. Bu mısırın diğer mısır çeşitlerine göre daha düşük verimle üretildiğini belirten Çetin, “Diğer mısırlardan çiftçi 4 ton, 5 ton kaldırırken, siyah mısırdan sadece 100 kilo, 200 kilo elde ediliyor. Bu nedenle çiftçilerimiz bu tohumu ekmeyi bıraktılar,” dedi.
Ancak köylülerinin kendi yiyecekleri kadar mısır ekmeye devam ettiğini de ekledi.
“Siyah mısırın besin değerleri diğer mısırlara eşit”

Siyah mısırın lezzeti hakkında bilgi veren Çetin, “Siyah mısırın besin değerleri diğer mısırlara eşit. Bir avuç diğer mısır yerine, bir tane siyah mısır yemekle eşit miktarda besin alıyorsunuz,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, bu mısırın genetik olarak doğal olduğunu ve herhangi bir işleme tabi tutulmadığını vurguladı.
Çetin, siyah mısırın yanı sıra top kekiğin de tanıtımını yaparak, bu bitkinin aromasıyla diğer kekik türlerinden daha lezzetli olduğunu dile getirdi. “Top kekik, diğer yaprak kekikleri nerede kullanıyorsanız orada kullanılabilir. Aroması daha yüksek ve lezzetli,” şeklinde konuştu.
Çetin, "Şanlıurfa halkına bu sene Kastamonu'dan sarımsak, Kayseri'den mantı ve Ankara Beypazarı'nın bütün ürünleri şu anda burada mevcut. Ankara Beypazarı'ndan eriştemiz, tarhanamız, sebze kuruları, hibiskus, özellikle top kekik ve Beypazarı kurusu ile renkli eriştemiz mevcut. Hepsinden farklı olarak bir de siyah mısırımız var. Siyah mısır verimi düşük olduğu için unutulan eski tohumlarımızdan ata tohumumuz. Ben siyah mısırı kendim tohum alarak yetiştiriyorum Konya'da. Her alana da şu tavsiyede bulunuyorum: Mutlaka bahçeniz varsa, bir tane de olsa kendi ürününüzü yetiştirin.” dedi.
“Bu tohumu ve bu mısırı çoğaltmak için bayağı bir emek sarf ettim”

Siyah mısırın faydalarına değinen Çetin, “Bu ürünün çoğalmasını istiyorum. Faydalarına değinecek olursak, vitamin değeri çok yüksek ve siyah renginden dolayı antioksidan içeriyor. Diğer mısırdan bir avuç yiyeceğinize, bundan bir tane yemeniz hemen hemen eşit değerde besin almış oluyorsunuz. Ben bu siyah mısırı Konya'da yetiştiriyorum. Konya'nın Akşehir ilçesinde köyümüzde hala siyah mısır yetiştiriliyor. Ancak verimi az olduğu için herkes kendisine yiyeceği kadar ekiyor. Ata tohumumuz dediğimiz gibi, diğer mısırlardan çiftçi 4 ton, 5 ton kaldırırken, bundan 100 kilo, 200 kilo kaldırıyordu. Bundan dolayı çiftçilerimiz bu tohumu ekmeyi bıraktılar. Ama köylülerimiz sağ olsunlar, yine de kendi yiyecekleri kadarını ekiyorlar. Ben bu tohumu ve bu mısırı çoğaltmak için bayağı bir emek sarf ettim.” diye konuştu.
“Siyah mısırı diğer mısırlardan ayıran şey lezzetidir”
Çetin son olarak şunları söyledi:
“Siyah mısırı diğer mısırlardan ayıran şey lezzetidir. Hiçbir şekilde oynanılmamış genetiği ile siyah. Mesela buradan alıp tohum yapıp da kullanabilir, çoğaltabilir veya normal mısır gibi patlatıp yiyebilir. Patladığı zaman da rengi bembeyaz oluyor. Patlattıktan sonra kalan mısırı seneye bahçesine eksin, iki tane de olsa doğal olan kendi ürünümüzü yetiştirsin. Ekstradan bir de top kekikten bahsetmek istiyorum. Genelde bu bölgelerde yaprak kekiği biliyorlar ama top kekiğimiz daha lezzetli, daha güzel aroması, biraz daha yüksek. Diğer yaprak kekiği nerede kullanıyorsanız, top kekiği de aynı şekilde her türlü yemekte kullanılabilir.” (İLKHA)
Siverekli öğrenciler Yetimler Vakfı aracılığıyla Bangladeş’te iftar verdi
Adana'da ATM'ye levyeyle zarar veren şüpheli yakalandı
Yılmaz'dan ateşkes açıklaması: Memnuniyet duyuyoruz
HSK kararnamesiyle 12 hakim ve savcının görev yerleri değişti
Adalet Bakanlığı'nda çok sayıda genel müdür görevden alındı
Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılmasına STK'lardan ortak tepki
İletişim Başkanı Duran: Eğitim, ülkemizin yarınlarını inşa edecek en temel unsurdur
Malatya'da uyuşturucu ve silah operasyonu: 3 tutuklama
Rusya, ticaret gemileri için silahlı refakatçi bulundurmayı değerlendiriyor
Bakan Güler Katarlı mevkidaşı Al Sani ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Öğretmene kalkan el, geleceğimize kalkmış demektir
Dışişleri Bakanlığı'ndan Afganistan-Pakistan ateşkesine ilişkin açıklama
Irak, Kerkük petrol ihracatına Ceyhan limanı üzerinden yeniden başladı
Bakan Şimşek Siirt’te temaslarda bulundu
Katar: İran'ın attığı 5 füzeden biri Ras Laffan'a düştü
İran Cumhurbaşkanı: Enerji altyapımıza saldırının etkileri tüm dünyayı etkileyebilir
Siirt’te kamyonet şarampole yuvarlandı: Bir ölü, 2 yaralı
İran'ın uyarısının ardından Katar ve Suudi'de patlamalar yaşandı
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Önemli olan makam değil, hizmettir
İşgalciler, Ben Gurion Havalimanı'nda uçakların hasar gördüğünü itiraf etti
Bayramı keyifli geçirmek için beslenmeye dikkat!
İzmir’de bayramda toplu ulaşım düzenlemesi
Ara tatille birleşen bayram trafiğinde lastiğe dikkat!
Umut Kervanı Van’da yüzleri güldürdü
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Umman Sultanı görüştü
Yapıcıoğlu: Müslümanlar birleşmeli, fitneden uzak durmalı
Devrim Muhafızları, 3 Körfez ülkesini "petrol tesisi" için uyardı: "Uzak durun!"
İran'da Dena müretteabatı ile Laricani için cenaze töreni düzenleniyor
Turgut Özal Gençlik Merkezi'nin temeli atma töreni gerçekleştirildi
HÜDA PAR: Bölge devletleri ABD askeri üslerini kapatmalıdır
Yükleniyor







