• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Siyah mısırın faydaları nelerdir?

17 Ekim 2024, Perşembe 14:52
17 Ekim 2024, Perşembe 14:52
Siyah mısırın faydaları nelerdir?
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Siyah mısır, son yıllarda sağlıklı beslenme trendleri arasında ön plana çıkmaya başladı. Özellikle besin değeri ve sağlık yararları ile dikkat çeken siyah mısır, birçok kişinin mutfaklarında yer buluyor.

Şanlıurfa’da yerel ürünlerin tanıtımına katkıda bulunan Hatice Çetin, kendi yetiştirdiği siyah mısır ile dikkat çekiyor. Özellikle son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş olan siyah mısır, vitamin değeri yüksek ve antioksidan içeriğiyle sağlıklı beslenmek isteyenlerin ilgisini çekiyor.

Hatice Çetin, siyah mısırı Konya'nın Akşehir ilçesinde kendi tohumlarıyla yetiştiriyor. Bu mısırın diğer mısır çeşitlerine göre daha düşük verimle üretildiğini belirten Çetin, “Diğer mısırlardan çiftçi 4 ton, 5 ton kaldırırken, siyah mısırdan sadece 100 kilo, 200 kilo elde ediliyor. Bu nedenle çiftçilerimiz bu tohumu ekmeyi bıraktılar,” dedi.

Ancak köylülerinin kendi yiyecekleri kadar mısır ekmeye devam ettiğini de ekledi.

“Siyah mısırın besin değerleri diğer mısırlara eşit”

Siyah mısırın lezzeti hakkında bilgi veren Çetin, “Siyah mısırın besin değerleri diğer mısırlara eşit. Bir avuç diğer mısır yerine, bir tane siyah mısır yemekle eşit miktarda besin alıyorsunuz,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, bu mısırın genetik olarak doğal olduğunu ve herhangi bir işleme tabi tutulmadığını vurguladı.

Çetin, siyah mısırın yanı sıra top kekiğin de tanıtımını yaparak, bu bitkinin aromasıyla diğer kekik türlerinden daha lezzetli olduğunu dile getirdi. “Top kekik, diğer yaprak kekikleri nerede kullanıyorsanız orada kullanılabilir. Aroması daha yüksek ve lezzetli,” şeklinde konuştu.

Çetin, "Şanlıurfa halkına bu sene Kastamonu'dan sarımsak, Kayseri'den mantı ve Ankara Beypazarı'nın bütün ürünleri şu anda burada mevcut. Ankara Beypazarı'ndan eriştemiz, tarhanamız, sebze kuruları, hibiskus, özellikle top kekik ve Beypazarı kurusu ile renkli eriştemiz mevcut. Hepsinden farklı olarak bir de siyah mısırımız var. Siyah mısır verimi düşük olduğu için unutulan eski tohumlarımızdan ata tohumumuz. Ben siyah mısırı kendim tohum alarak yetiştiriyorum Konya'da. Her alana da şu tavsiyede bulunuyorum: Mutlaka bahçeniz varsa, bir tane de olsa kendi ürününüzü yetiştirin.” dedi.

“Bu tohumu ve bu mısırı çoğaltmak için bayağı bir emek sarf ettim”

Siyah mısırın faydalarına değinen Çetin, “Bu ürünün çoğalmasını istiyorum. Faydalarına değinecek olursak, vitamin değeri çok yüksek ve siyah renginden dolayı antioksidan içeriyor. Diğer mısırdan bir avuç yiyeceğinize, bundan bir tane yemeniz hemen hemen eşit değerde besin almış oluyorsunuz. Ben bu siyah mısırı Konya'da yetiştiriyorum. Konya'nın Akşehir ilçesinde köyümüzde hala siyah mısır yetiştiriliyor. Ancak verimi az olduğu için herkes kendisine yiyeceği kadar ekiyor. Ata tohumumuz dediğimiz gibi, diğer mısırlardan çiftçi 4 ton, 5 ton kaldırırken, bundan 100 kilo, 200 kilo kaldırıyordu. Bundan dolayı çiftçilerimiz bu tohumu ekmeyi bıraktılar. Ama köylülerimiz sağ olsunlar, yine de kendi yiyecekleri kadarını ekiyorlar. Ben bu tohumu ve bu mısırı çoğaltmak için bayağı bir emek sarf ettim.” diye konuştu.

“Siyah mısırı diğer mısırlardan ayıran şey lezzetidir”

Çetin son olarak şunları söyledi:

“Siyah mısırı diğer mısırlardan ayıran şey lezzetidir. Hiçbir şekilde oynanılmamış genetiği ile siyah. Mesela buradan alıp tohum yapıp da kullanabilir, çoğaltabilir veya normal mısır gibi patlatıp yiyebilir. Patladığı zaman da rengi bembeyaz oluyor. Patlattıktan sonra kalan mısırı seneye bahçesine eksin, iki tane de olsa doğal olan kendi ürünümüzü yetiştirsin. Ekstradan bir de top kekikten bahsetmek istiyorum. Genelde bu bölgelerde yaprak kekiği biliyorlar ama top kekiğimiz daha lezzetli, daha güzel aroması, biraz daha yüksek. Diğer yaprak kekiği nerede kullanıyorsanız, top kekiği de aynı şekilde her türlü yemekte kullanılabilir.” (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Anahtar Kelimeler: siyah mısırın faydaları nelerdir?
Anahtar Kelimeler: siyah mısırın faydaları nelerdir?

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığından ‘Kardeşlik İftarı’

Çığ nedeniyle ulaşım dururken mahsur kalan 40 yolcu kurtarıldı

Yoğun sis kazaya neden oldu: İş makinesi kontrolden çıktı

Diyarbakır’da sağanak yağış: Cadde ve sokaklar göle döndü

Şırnak’ta sel ve heyelan: Evler zarar gördü, çok sayıda hayvan telef oldu

Batman’da site içinde park halindeki araç alev aldı

Fransa’da yerel seçimlerin ilk turu yapıldı

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesinde yolsuzluk operasyonu: 7 kişi tutuklandı

Kuveyt'teki İtalya-ABD hava üssüne insansız hava aracıyla saldırı düzenlendi

Aksaray'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan Kadir Gecesi mesajı

Kadir Gecesi’nde “Hediyem Kur’an Olsun” programı: Vatandaşlara Kur’an-ı Kerim hediye edilecek

Macaristan: Ukrayna AB'ye katılmayacak

Bayram yolculuğuna çıkacaklar öneri ve uyarılar

DSÖ: Hastane veya okul bombalamak savaş suçudur

İran Dışişleri Bakanı: Asla ateşkes ve müzakere talebinde bulunmadık

Hark Adası'nda petrol yüklemesi devam ediyor

İran ve Fransa Dışişleri Bakanları görüştü

Fransa gemileri İran'a karşı hiçbir saldırıya katılmayacak

Gaziantep'te otoombil bariyere çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

Afganistan'dan Pakistan'a misilleme operasyonları

Eskişehir Umut Kervanı'ndan yetim ve ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık yardımı

Siyonistler Gazze'de polis aracını bombaladı: 8 şehit

Kazakistan'da halk referandum için sandık başında

Rusya'da iki tramvay çarpıştı: 13 yaralı

İngiltere'nin Hürmüz Boğazı çıkmazı

Kırşehir'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Batmanlı minik Eymen'den Gazze'deki kardeşlerine anlamlı bağış

Uşak merkezli operasyonda 12 şüpheli tutuklandı

HÜDA PAR Denizli İl Başkanı Şani'den Kadir Gecesi mesajı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığından ‘Kardeşlik İftarı’

Çığ nedeniyle ulaşım dururken mahsur kalan 40 yolcu kurtarıldı

Yoğun sis kazaya neden oldu: İş makinesi kontrolden çıktı

Diyarbakır’da sağanak yağış: Cadde ve sokaklar göle döndü

Şırnak’ta sel ve heyelan: Evler zarar gördü, çok sayıda hayvan telef oldu

Batman’da site içinde park halindeki araç alev aldı

Fransa’da yerel seçimlerin ilk turu yapıldı