• BIST 100

    16834,12%0,95
  • DOLAR

    43,82% 0,16
  • EURO

    51,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7182,08% 2,07
  • Ç. ALTIN

    11729,31% 0,51

Siyah mısırın faydaları nelerdir?

17 Ekim 2024, Perşembe 14:52
17 Ekim 2024, Perşembe 14:52
Siyah mısırın faydaları nelerdir?
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Siyah mısır, son yıllarda sağlıklı beslenme trendleri arasında ön plana çıkmaya başladı. Özellikle besin değeri ve sağlık yararları ile dikkat çeken siyah mısır, birçok kişinin mutfaklarında yer buluyor.

Şanlıurfa’da yerel ürünlerin tanıtımına katkıda bulunan Hatice Çetin, kendi yetiştirdiği siyah mısır ile dikkat çekiyor. Özellikle son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş olan siyah mısır, vitamin değeri yüksek ve antioksidan içeriğiyle sağlıklı beslenmek isteyenlerin ilgisini çekiyor.

Hatice Çetin, siyah mısırı Konya'nın Akşehir ilçesinde kendi tohumlarıyla yetiştiriyor. Bu mısırın diğer mısır çeşitlerine göre daha düşük verimle üretildiğini belirten Çetin, “Diğer mısırlardan çiftçi 4 ton, 5 ton kaldırırken, siyah mısırdan sadece 100 kilo, 200 kilo elde ediliyor. Bu nedenle çiftçilerimiz bu tohumu ekmeyi bıraktılar,” dedi.

Ancak köylülerinin kendi yiyecekleri kadar mısır ekmeye devam ettiğini de ekledi.

“Siyah mısırın besin değerleri diğer mısırlara eşit”

Siyah mısırın lezzeti hakkında bilgi veren Çetin, “Siyah mısırın besin değerleri diğer mısırlara eşit. Bir avuç diğer mısır yerine, bir tane siyah mısır yemekle eşit miktarda besin alıyorsunuz,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, bu mısırın genetik olarak doğal olduğunu ve herhangi bir işleme tabi tutulmadığını vurguladı.

Çetin, siyah mısırın yanı sıra top kekiğin de tanıtımını yaparak, bu bitkinin aromasıyla diğer kekik türlerinden daha lezzetli olduğunu dile getirdi. “Top kekik, diğer yaprak kekikleri nerede kullanıyorsanız orada kullanılabilir. Aroması daha yüksek ve lezzetli,” şeklinde konuştu.

Çetin, "Şanlıurfa halkına bu sene Kastamonu'dan sarımsak, Kayseri'den mantı ve Ankara Beypazarı'nın bütün ürünleri şu anda burada mevcut. Ankara Beypazarı'ndan eriştemiz, tarhanamız, sebze kuruları, hibiskus, özellikle top kekik ve Beypazarı kurusu ile renkli eriştemiz mevcut. Hepsinden farklı olarak bir de siyah mısırımız var. Siyah mısır verimi düşük olduğu için unutulan eski tohumlarımızdan ata tohumumuz. Ben siyah mısırı kendim tohum alarak yetiştiriyorum Konya'da. Her alana da şu tavsiyede bulunuyorum: Mutlaka bahçeniz varsa, bir tane de olsa kendi ürününüzü yetiştirin.” dedi.

“Bu tohumu ve bu mısırı çoğaltmak için bayağı bir emek sarf ettim”

Siyah mısırın faydalarına değinen Çetin, “Bu ürünün çoğalmasını istiyorum. Faydalarına değinecek olursak, vitamin değeri çok yüksek ve siyah renginden dolayı antioksidan içeriyor. Diğer mısırdan bir avuç yiyeceğinize, bundan bir tane yemeniz hemen hemen eşit değerde besin almış oluyorsunuz. Ben bu siyah mısırı Konya'da yetiştiriyorum. Konya'nın Akşehir ilçesinde köyümüzde hala siyah mısır yetiştiriliyor. Ancak verimi az olduğu için herkes kendisine yiyeceği kadar ekiyor. Ata tohumumuz dediğimiz gibi, diğer mısırlardan çiftçi 4 ton, 5 ton kaldırırken, bundan 100 kilo, 200 kilo kaldırıyordu. Bundan dolayı çiftçilerimiz bu tohumu ekmeyi bıraktılar. Ama köylülerimiz sağ olsunlar, yine de kendi yiyecekleri kadarını ekiyorlar. Ben bu tohumu ve bu mısırı çoğaltmak için bayağı bir emek sarf ettim.” diye konuştu.

“Siyah mısırı diğer mısırlardan ayıran şey lezzetidir”

Çetin son olarak şunları söyledi:

“Siyah mısırı diğer mısırlardan ayıran şey lezzetidir. Hiçbir şekilde oynanılmamış genetiği ile siyah. Mesela buradan alıp tohum yapıp da kullanabilir, çoğaltabilir veya normal mısır gibi patlatıp yiyebilir. Patladığı zaman da rengi bembeyaz oluyor. Patlattıktan sonra kalan mısırı seneye bahçesine eksin, iki tane de olsa doğal olan kendi ürünümüzü yetiştirsin. Ekstradan bir de top kekikten bahsetmek istiyorum. Genelde bu bölgelerde yaprak kekiği biliyorlar ama top kekiğimiz daha lezzetli, daha güzel aroması, biraz daha yüksek. Diğer yaprak kekiği nerede kullanıyorsanız, top kekiği de aynı şekilde her türlü yemekte kullanılabilir.” (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Anahtar Kelimeler: siyah mısırın faydaları nelerdir?
Anahtar Kelimeler: siyah mısırın faydaları nelerdir?

İzmir açıklarında lastik bottaki 33 düzensiz göçmen yakalandı

Antalya’da yapılan denetimler kapsamında 219 şahıs tutuklandı

Edirne’de taşkın tehlikesi nedeniyle Tunca Köprüsü ulaşıma kapatıldı

İstanbul Valiliği: "Kuduz vakalarında patlama" iddialarını yalanladı

Bakan Gürlek'ten Yalova’daki saldırıya ilişkin açıklama

Siirt’te park isimleri silindi iddiasına belediyeden açıklama

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonunda 5 şüphelinin mal varlıklarına el konuldu

Muğla'da şap karantinası

Mardin’de minibüs ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Erzurum'da taşımalı eğitime ara verildi

Elazığ'ın gizli hazinesi: 40 metreden dökülen görsel şölen

İstanbul Valisi Gül: Toplumu sapkınlığa sevk eden hiçbir faaliyeti kabul etmemiz mümkün değil

ABD'de çığ felaketi: Ölü sayısı 9’a yükseldi

Malatya'da bıçaklı kavga: 1 yaralı

Meksika'da kartel liderinin öldürülmesinin ardından çatışmalar çıktı

Batman'da otomobil uçuruma yuvarlandı: 1 ölü

Malatya'da sokak satıcılarına operasyon: 2 tutuklama

AB'den ABD'ye ticaret anlaşması mesajı: Taahhütlere sadık kalınmalı

İran ile Rusya arasında 500 milyon euroluk füze anlaşması

Malezya'da 7,1 büyüklüğünde deprem

İran ile ABD nükleer görüşmeleri Cenevre'de devam edecek

Ülke genelinde yağışlı havanın etkili olması bekleniyor

Malezya'da 7,1 büyüklüğünde deprem

Batman’da uzun namlulu silahlı saldırı: 3 yaralı

ABD-İran görüşmeleri Cuma günü yeniden başlayabilir

FSB: Korgeneral Alekseyev'e yönelik suikast girişimi soruşturmasında İngiliz bağlantısı ortaya çıktı

Rusya: Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef aldık, 326 İHA'yı düşürdük

Trump'ın Florida'daki konutunda bir silahlı saldırgan vuruldu

Grönland’dan Trump’ın hastane gemisi planına ret

Gazze'de can kaybı 72 bin 72'ye yükseldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir açıklarında lastik bottaki 33 düzensiz göçmen yakalandı

Antalya’da yapılan denetimler kapsamında 219 şahıs tutuklandı

Edirne’de taşkın tehlikesi nedeniyle Tunca Köprüsü ulaşıma kapatıldı

İstanbul Valiliği: "Kuduz vakalarında patlama" iddialarını yalanladı

Bakan Gürlek'ten Yalova’daki saldırıya ilişkin açıklama

Siirt’te park isimleri silindi iddiasına belediyeden açıklama

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonunda 5 şüphelinin mal varlıklarına el konuldu