-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,45% 0,09
-
EURO
51,16% 0,00
-
GRAM ALTIN
6343,13% -1,16
-
Ç. ALTIN
10645,44% 0,00
Siyonist rejim, HAMAS'ın ateşkes yanıtını değerlendiriyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Siyonist rejim sözde başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD ziyareti öncesinde, Tel Aviv'deki güvenlik kabinesi bu akşam toplanarak HAMAS'ın ateşkes önerisine verdiği yanıtı masaya yatıracak. HAMAS olumlu sinyaller verirken, üç temel talebini sürdürüyor.
İşgal rejimi sözde güvenlik kabinesi (kabinett), bu akşam saat 22.00'de olağanüstü toplanarak, HAMAS'ın arabuluculara sunduğu son ateşkes yanıtını değerlendirecek. Görüşme, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun pazartesi günü gerçekleştireceği Washington ziyaretinden önce yapılacak.
Sabah saatlerinde, ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada, "Gelecek hafta Gazze konusunda bir anlaşma olabilir" diyerek diplomatik temasların yoğunlaştığına işaret etti. Başkanlık uçağında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, "Oldukça iyimserim ama bu işler her gün değişebilir" dedi.
İşgal rejimi Kanal 12 televizyonunun aktardığına göre, HAMAS'ın verdiği yanıtın ardından bir siyonist heyetin önümüzdeki günlerde Doha'ya giderek dolaylı müzakerelere başlaması bekleniyor. Kaynaklara göre, görüşmelerin bir buçuk gün sürebileceği öngörülüyor.
HAMAS'ın üç temel talebi
İşgal rejimi resmi yayın kuruluşu KAN, HAMAS'ın halen üç temel konuda ısrarcı olduğunu bildirdi:
Yardım mekanizması: HAMAS, savaş öncesi insani yardımların giriş sistemine dönülmesini talep ediyor. Bu sistem, HAMAS'ın yardımlar üzerinde yeniden kısmi kontrol sağlamasına imkân tanıyor.
Ateşkes süresi sonrası durum: HAMAS, 60 günlük geçici ateşkes süresi sona erdiğinde, nihai anlaşma olmasa bile çatışmanın otomatik olarak yeniden başlamasını istemiyor. İşgal rejimi ise süre biter bitmez saldırılara devam edebileceğini savunuyor.
İşgal ordusunun çekilmesi: HAMAS, siyonist işgal güçlerinin Gazze'den açık ve somut şekilde çekilmesini talep ediyor. Bu geri çekilmenin sahada hissedilir bir biçimde uygulanmasını istiyor.
HAMAS, yaptığı resmî açıklamada arabulucu ülkeler olan Mısır ve Katar'a verdiği yanıtın "olumlu ve ciddi" olduğunu vurguladı. Hareket, çerçeve anlaşmasının uygulanmasına yönelik müzakerelere hemen başlanabileceğini bildirdi.
İslami Cihad Hareketi ise süreci desteklediklerini ancak geçici ateşkesin kalıcı bir ateşkese dönüşmesi için uluslararası garantiler istediklerini duyurdu. Hareket, HAMAS'a teknik bazı notlar sunduklarını ve özellikle esir takası sonrası saldırıların yeniden başlamamasına dair güvence aradıklarını belirtti.
ABD ziyareti öncesi kritik günler
Netanyahu'nun Washington ziyareti öncesi bu gelişmelerin yaşanması, ABD-israil hattındaki diplomatik ve askeri stratejilerin şekilleneceği yeni bir sürece işaret ediyor. Gözler bu akşam yapılacak kabinett toplantısında alınacak kararlarda ve önümüzdeki hafta Doha'da başlayabilecek yeni müzakere sürecinde olacak. (İLKHA)
Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir
Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti
Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu
Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti
Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi
COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi
Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu
ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı
Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi
Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı
Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti
Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi
Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Gaziantep’te çocuklar camide buluştu
Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı
Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır
Yükleniyor







