• BIST 100

    15594,65%0,33
  • DOLAR

    43,27% 0,05
  • EURO

    50,83% 0,86
  • GRAM ALTIN

    6613,51% 1,81
  • Ç. ALTIN

    10690,39% 1,61

Siyonist rejimle Washington'un planı Gazze'yi fiilen bölme riskini yeniden gündeme taşıdı

06 Aralık 2025, Cumartesi 12:10
06 Aralık 2025, Cumartesi 12:10
Siyonist rejimle Washington
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

ABD Başkanı Trump'ın ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasının "yakında değişeceği" yönündeki muğlak açıklaması, siyonist rejimin bölgeyi fiilen bölme hesaplarıyla birleşince, Gazze'de kırılgan sürecin tehlikeye girdiği yorumlarını güçlendirdi.

Gazze'de kırılgan ateşkesin sürdüğü bir dönemde, ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı kısa ama etkisi büyük açıklama, bölgeyi yeniden tedirgin etti.

Trump'ın, "ikinci aşama yakında değişecek" sözleri, Washington'un planının ne olduğu konusunda soru işaretlerini artırırken, uzmanlar bu söylemin siyonist rejimin uzun süredir dillendirdiği fiili bölünme senaryolarını güçlendirebileceğine dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz ekim ayında yürürlüğe giren ateşkes anlaşması, ilk aşamada ateşin durdurulması, işgalcilerin bazı bölgelerden çekilmesi, esir takası ve insani yardım akışı üzerine kuruluydu. Ancak Gazze'nin savaş sonrası yönetimini kapsayan ikinci aşama için tarafların resmî bir mutabakata varmadığı biliniyor. Bu belirsizlik sürerken Trump'ın ani çıkışı, sürecin seyrini değiştirebilecek yeni hamlelerin habercisi olarak yorumlandı.

17. madde kapıda mı?

Ahram Siyaset ve Strateji Merkezi uzmanı Dr. Said Okaşa, Trump'ın sözünü ettiği değişikliğin muhtemelen anlaşmanın en tartışmalı hükümlerinden biri olan 17. madde ile bağlantılı olduğunu söylüyor.

Bu madde, taraflardan biri kabul etmese bile planın tek taraflı şekilde ilerletilmesine imkân veriyor.

Uzmanlara göre bu hükmün devreye sokulması, siyonist rejimin bölgede kontrol ettiği alanları "uluslararası istikrar gücüne devredilen yeni bölgeler" olarak tanımlayarak Gazze'de "eski" ve "yeni" ayrımını derinleştirebilir.

Dr. Okaşa, böyle bir adımın "ne savaş ne barış" şeklinde uzayan, sonu belirsiz bir çıkmaza yol açabileceğini belirtiyor.

Filistinli analist Dr. Ayman el-Rakkab da Trump'ın muğlak açıklamasının siyonist rejimin bölgede kalma isteğiyle birleştiğinde fiili bölünme ihtimalini artırdığını ifade ediyor.

ABD–siyonist rejim çizgisi: Belirsizlik ve güvensizlik

Gazze'deki barış sürecine ilişkin her kritik adımın Washington–Tel Aviv hattında şekillendiği biliniyor. Ancak Trump yönetiminin ani ve öngörülemez çıkışları, Filistinli uzmanlar tarafından uzun süredir "güvenilmez bir yaklaşım" olarak görülüyor.

Axios'un haberine göre Trump, 25 Aralık'tan önce ikinci aşamaya geçildiğini ilan etmek istiyor, fakat bu adımın içeriği belirsiz. Bu belirsizlik, siyonist rejimin sahadaki durumu kendi lehine çevirmek için süreci manipüle edebileceği endişesini artırıyor.

Son dönemde işgal basınında da Gazze'nin demografisini, yerleşim yerlerini ve idari yapısını kökten değiştirmeye yönelik çeşitli planlar dolaşıma sokuldu.

Yedioth Ahronoth'un iddiasına göre rejim, yaklaşık iki milyon Filistinliyi kontrol ettiği yeni bölgelere kaydırmayı ve bazı bölgeleri tamamen sivil nüfustan boşaltmayı hedefliyor.

Batılı diplomatlar da Amerikan planının Gazze'yi kalıcı biçimde ikiye ayırma riskini barındırdığı uyarısında bulunuyor.

Mısır'dan net mesaj: Gazze bölünemez

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Avrupa temaslarında yaptığı açıklamalarda Gazze ile Batı Şeria'nın birliğinin korunmasının "kırmızı çizgi" olduğunu vurgulayarak, hiçbir adımın Filistin topraklarının parçalanmasına hizmet etmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Kahire'nin, hem 17. maddenin devreye sokulmasını hem de ateşkesi zayıflatacak olası değişiklikleri engellemek için yoğun diplomatik temas yürüttüğü bildiriliyor.

Tüm senaryolar masada

Uzmanlara göre Trump'ın belirsiz söylemleri, siyonist rejimin sahadaki fiili uygulamaları ve uluslararası planlamanın netlik kazanmaması nedeniyle, önümüzdeki süreçte her türlü senaryo olasılıklar arasında yer alıyor.

Gazze'deki ikinci aşamaya dair gelişmelerin açık, şeffaf ve uluslararası toplumun denetimine tabi mekanizmalarla yürütülmesi gerektiği vurgulanıyor.

Trump'ın çıkışı sadece teknik bir revizyon değil; bölgede hassas dengeleri yeniden sarsabilecek, ateşkesi zora sokabilecek ve Filistin'in bütünlüğü açısından tehlike barındıran bir adım olarak değerlendiriliyor. (İLKHA)

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu’nun 6’ncı toplantısı gerçekleştirildi

Irak Başbakanı Sudani ile Suriye Cumhurbaşkanı Şara görüştü

Manisa'da uyuşturucu hap operasyonu: 1 tutuklama

Ticaret Bakanı Bolat ve KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman bir araya geldi

Malatya'da işçilerin kaldığı prefabrik yapıda yangın

Danimarka ile ABD arasında Grönland gerilimi tırmanıyor

Japonya’dan nükleere dönüş kararı

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1’i ağır 3 yaralı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Dar ile görüştü

ABD İç Güvenlik Bakanı: Minneapolis'te 10 binden fazla düzensiz göçmen gözaltına alındı

TBMM Başkanı Kurtulmuş Kartalkaya yangını araştırma komisyonunu kabul etti

ABD uçakları Grönland'a konuşlandırılacak

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü

Bakan Güler ABD’li mevkidaşı Hegseth ile telefonda görüştü

Sason’da kar engeli aşıldı, hasta vatandaş kurtarıldı

Batman'da ev yangınında maddi hasar oluştu

Mardin’de sınır hattında meydana gelen olaylara soruşturma: 35 tutuklu, 77 gözaltı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı

Kar altındaki köylerde sağlık için zamanla yarışan ekipler, 3 hastaya ulaştı

Macron: Uluslararası sistem, kuralların yok sayıldığı bir dünyaya doğru gidiyor

Katar: Gazze'deki ateşkes anlaşması planının başarısına bağlıyız

Mozambik'te sel 4 ayda 100'ü aşkın can aldı

Bursa’da konut satışlarında artış

AB'den ilave gümrük vergisine tepki

Gazze'de çocukları bulaşıcı hastalıklardan korumak için aşılama kampanyası başlatıldı

Konya’da kontrolden çıkan otomobil direğe çarparak durabildi

Siirt’te hareketsiz bulunan bebek hayatını kaybetti

"Hâne" sergisi yoğun ilgi görüyor

HAMAS işgal rejiminin UNRWA merkezindeki tesisleri yıkmasını kınadı

199 can kurtarma operasyonunda 631 kişi kurtarıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu’nun 6’ncı toplantısı gerçekleştirildi

Irak Başbakanı Sudani ile Suriye Cumhurbaşkanı Şara görüştü

Manisa'da uyuşturucu hap operasyonu: 1 tutuklama

Ticaret Bakanı Bolat ve KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman bir araya geldi

Malatya'da işçilerin kaldığı prefabrik yapıda yangın

Danimarka ile ABD arasında Grönland gerilimi tırmanıyor

Japonya’dan nükleere dönüş kararı